Péter Magyari

Unkarin huhtikuun parlamenttivaalien rökäletappion jälkeen oppositio ei näy Unkarin julkisuudessa kesän suurista poliittisista käänteistä huolimatta. Toimittaja Péter Magyarin mielestä kaksinapaistuva poliittinen kenttä ja pääministerin pitkä valtakausi tekevät opposition nousun entistäkin vaikeammaksi.

Huhtikuun vaalien häviämiselle on monipuoliset syyt, jotka vaikuttavat edelleenkin opposition toimintakykyyn.

  • Tärkeimmät, toisiinsa liittyvät ja toisiaan vahvistavat syyt siihen mielestäni ovat seuraavat. Toisin kuin vuoden 2019 kunnallisvaaleissa, oppositiopuolueiden saamia ääniä ei annettu suoraan yhdistyneelle oppositiolle, ensisijaisesti Jobbikin äänestäjistä vähintään puoli miljoonaa äänesti puolueesta irtaantunutta Mi Hazánk puoluetta tai hallituspuolueita. Vuodesta 2010 lähtien Fidesz on omaksunut paljon Jobbikin teemoista ja oikeistolaisuudessaan ja EU-kriittisyydessään Fidesz on ohittanut sen, avaa Péter Magyari.

Monet Jobbikin alkuperäisistä kannattajista jättivät äänestämättä huhtikuussa, koska eivät voineet hyväksyä puolueen yhteistyötä niiden puolueiden kanssa, joita vastaan Jobbik perustettiin. Syyt, miksi kunnallisvaaleissa toiminut opposition vaaliliittoutuma toivat enemmän voittoa ja miksi sama strategia ei toiminut parlamenttivaaleissa, vaatii vielä tutkimusta.

  • Kunnallisvaaleissa äänestetään eri logiikan mukaan kuin maan hallitsevasta voimasta päätettäessä, summa Magyari.

Toinen tärkeä syy toimittajan mukaan oli se, että pääministeriehdokas Péter Márki-Zay ei pystynyt osoittamaan hallituskykyään äänestäjille. Hänen tilannettaan tietysti heikensivät myös oppositiopuolueiden sisäiset riidat.

  • Kolmas tärkeä syy hallituspuolueiden voittoon oli Ukrainan sodan käyttäminen vaaleissa. Oppositio käytti sotaa kritisoidakseen hallitusta siitä, ettei se tee riittävän tiivistä yhteistyötä länsimaiden liittoutuman kanssa, eikä tue Ukrainaa riittävästi. Unkarilaisten äänestäjien suurin osa oli sen sijaan kiinnostunut siitä, kumpi puoli pystyy uskottavammin viestittämään, että Unkaria suojellaan sodasta.

Fideszin vaalikampanja perustui siihen, että sodasta ja sotivasta osapuolista etäisyyttä pitävä Orbán pystyy säilyttämään rauhaa maassa, taas oppositio olisi saattanut viedä Unkarin sotaan. Neljäs tärkeä syy oli se, että Fidesz kulutti paljon rahaa, ei pelkästään kampanjaan vaan konkreettisesti ihmisten tuloihin vaikuttamalla.

  • Ennen vaaleja muun muassa jokainen lapsia kasvattava perhe sai vuoden 2021 aikana maksettuja tuloverojaan takaisin. Tämä enintään noin 2200 € summa saapui helmikuussa näiden perheiden tilille.

Tämä valtava rahojen jako ja vaalijärjestelmä yhdessä johtivat Fideszin neljänteen 2/3 vaalivoittoon.

Leikkausten kesä

Kesän aikana on kuitenkin jouduttu verotusta ja asumiskustannustukien määrää muuttamaan.

  • Nämä leikkaukset koskettavat ihmiset aikaisintaan syksyllä, eli niiden vaikutusta ei voi vielä nähdä.

Asumiskustannustukien leikkaus tarkoittaa sitä, että asukkaat joutuvat maksamaan markkinahintoja, joka aiheuttaa äkillistä kulujen nousua. Tämä vaikuttaa lämmityssesongin aikana.

  • Verotusjärjestelmän muutokset ja polttoaineiden hintakaton käytön rajoitukset eivät koske vielä niin monia, että ilmapiiri olisi vielä toivotonta. Samalla hallitus on jo kuukausia rakentanut omaa narratiiviaan, että nämä ovat sodan aiheuttamia, maan ulkopuolelta tulevia vaikutuksia, kertoo Magyari.
  • Kun huhtikuun vaalitulos on paralysoinut oppositiovoimat, niin hallituspuolueet voivat syystäkin luottaa siihen, että yhteiskunnallista tyytymättömyyttä ei mikään järjestävä taho pystyy kanavoimaan hallitusta vastaan vallanvaihtoa tavoitellen.

Politiikka ilman puolueita

Kesän värikkäiden mielenosoitusten yksi ilmiö oli se, että kaduille marssineet ja siltoja blokanneet ihmiset eivät halunneet poliittisia puolueita nähdäkään riveissään.

  • Mielestäni kaksi puoluetta yrittää jollain konseptilla osallistua näihin tapahtumiin, Demokraattinen Koalitio (DK) ja Momentum. Muut oppositiopuolueet eivät heränneet vielä sisäisestä kriisistään. LMP:ssä ja MSZP:ssä on vuosikokoukset tulossa, Jobbikissa puheenjohtaja vaihtuikin ja väistynyt puheenjohtaja on ilmeisesti perustamassa oman liikkeen, eli puolueet eivät pysty näkemään omien ongelmiensa pidemmälle, luettelee Magyari.

Yhden ihmisen, edellisen pääministerin, Ferenc Gyurcsányin ympärille rakennetussa DK:ssa ei ole henkilöstökriisejä, koska hän itse on puolueen identiteetin pohja. He aloittivat omaa kampanjaansa ”Valmistaudumme” iskusanalla, mutta ensisijaisesti sosiaalisessa mediassa.

  • He haluavat osoittaa, että odottavat mahdollisuutta ja samalla osoittaa hallituskompetenssia.

Momentum näyttää olevan järjestäytynyt ja väistyneen puolue-eliitin kanssa ei syntynyt välirikkoa, he osallistuvat edelleen puolueen toimintaan. He yrittivät osallistua tapahtumiin ja kanavoida ne omiin poliittisiin tavoitteisiinsa, mutta he ovat kokemattomia, eikä yrityksillä ole näkyviä tuloksia.

Ainoana poliittisena toimijana Parlamentin ulkopuolella toimiva Koirapuolue organisoi siltasulkuja aikaisempien taksikuskien mielenosoitusten mallien mukaisesti.

  • Näen mahdolliseksi, että mikäli vaalit järjestettäisiin nyt, Koirapuolue pääsisikin Parlamenttiin. On sellaisia oppositiolaisia äänestäjiä, jotka ovat niin pettyneitä puolueiden työhön, että kaikkia rankaisevan asenteen mukaisesti äänestäisivät Koirapuoluetta. Mutta mielestäni heillä on juuri tämä 5 prosentin lasikatto, jonka ylle he eivät pysty kasvamaan. Tämä avantgarde politiikka, normaalipolitiikan parodia tavoittelee hyvin kapeaa äänestäjäryhmää, kaupunkilaisia nuoria ensisijaisesti. Jos muistetaan, Fideszkin oli jollain tavalla vastaavanlainen porukka 90-luvun alussa, eri tavalla pukeutuvien, muita poikkeavia asioita sanovien ryhmittymä. Ja pääsivät juuri ja juuri Parlamenttiin. Fidesz kasvoi suurpuolueeksi vasta silloin, kuin kääntyi valtavirtaistetun politiikanteon suuntaan, sanoo Magyari.

Vaikka unkarilainen äänestäjäkunta on aika konservatiivinen, silti Koirapuolue näyttää kykynsä toimia klassisen politiikan harjoittamana puolueena. Kunnallispolitiikassa he ajavat päivittäispoliittisia aiheita, eikä pelkästään identiteettipoliittisia asioita.

  • Mielestäni he enemmän keskittyvät edelleen katuperformansseja, mutta he tekevät kuitenkin sitä työtä, mitä muut puolueet eivät. Ovat kaduilla henkilökohtaisesti läsnä. Koirapuolue harjoittaa klassista politiikkaakin, mutta se koskenee pelkästään kahta kunnallishallinnossa olevaa poliitikkoa, eli tämäkin osoittaa, että Koirapuolue ei ole vahva.

Menetetyt mahdollisuudet

Vuoden 2019 kunnallisvaalien tuloksena oppositiopuolueet saivat isoimmissa kaupungeissa luottamustehtäviä, joten oli odotettavissa, että resurssejaan yhdistämällä he pystyvät rakentamaan vahvempaa poliittista vastavoimaa hallitukselle.

  • Oppositiopuolueet eivät kuitenkaan pystyneet sitä rakentamaan, jolle ehkä tärkein syy on se, etteivät ne onnistuneet luomaan useampia paikallishallintoa yhdistäviä organisaatioita ja mediakanavia. Esimerkiksi suurkaupunkien oppositiolaispormestarit eivät pystyneet yhdessä astumaan esiin ja osoittamaan poliittista kompetenssia valtakunnallisella tasolla. Nämä ihmiset eivät ole hyvissä väleissä, eivätkä heidän taustalla olevat puolueetkaan ole hyvissä väleissä. Fidesz pystyi eristämään heitä toisistaan. Samanaikaisesti hallitus, erityisesti koronaepidemiaan vedoten supisti kunnallishallintojen taloudellisia mahdollisuuksia.

Nämä oppositiopuolueiden väliset ristiriidat estivät yhteistoimintaa.

  • Nykytilanteen pohjalla se olisi ihmeellistä, jos ne pystyisivät nämä suurkaupungit edes pitämään, summaa Magyari.

Oppositiopuolueista näkyy vain yksittäisiä poliitikkoja julkisuudessa.

  • István Újhelyi on ehkä aktiivisin poliitikko, joka ei kuitenkaan hae sosialistien puheenjohtajaksi. Hän kuitenkin rakentaa paikallisyhdistyksistä rakentuvan organisaation. Se varmaan on haastavaa Brysselistä käsin, mielestäni jatkuva henkilökohtainen läsnäolo on välttämätöntä uuden oppositioliikkeen rakentamiseen, sanoo Magyari.

Oppositiokentällä on aika paljon organisaatioita ja on kolme lisää tulossa. Niillä ei taida olla suuria vaikutuksia, kentällä on ns. organisaatioväsymys on havaittavissa. Näin on mahdollista, että nimenomaan yhden henkilön ympärille voi rakentua laajempi poliittinen liike oppositiopuolella.

  • Tällä hetkellä en näe sellaista henkilöä, mutta mikäli syksyllä tulee paljon mielenosoituksia, niin jonkun valtakunnallisesti tunnettuun henkilöön voi liittyä sellaisia odotuksia, mielikuvia.

Vahvistuva kaksinapaistunut politiikka

Tämä tilanne, jota vaalijärjestelmäkin voi vielä vahvistaa, saattaa johtaa kilpailevaan populismiin, Etelä-Amerikasta tunnettuun malliin.

  • Tällä hetkellä mahdollisuudet, että politiikan eri aloja koskevia asioita ajava yhteisö pääsisi valtaan, ovat yhä pienenevät. Nykytilanteessa Etelä-Amerikasta tuttua kaksinapaistumista näen realistisemmaksi. Tätä vahvistavat mediakenttä ja poliittisten puolten välinen vihollismielinen suhde. Tässä Fideszillä on suuri vastuu, koska he halusivat nimenomaan tähän suuntaan kehittää tilannetta. Mitä pidemmän ajan on Orbán vallassa, sitä vaikeampi on luoda muista henkilöistä johtamiskyvyn mielikuvaa, koska ihmiset eivät enää pysty edes kuvittelemaan, että joku muu voisi maata johtaa. Ja en tarkoita edes muista puolueista tulleita. Täällä ei edes voi kuvitella, että vaikka entisestä ministeristä voisi tulla pääministeri, selittää Magyari.
  • Juuri tämän takia olisi ollut hyvä, jos vuoden 2019 kunnallisvaalien jälkeen oppositio olisi kyennyt osoittamaan kompetenssiaan, sen sijaan sisäisten valtataisteluiden takia puolueet eivät osoittaneet edes kaupunkien tasolla johtamiskykyään.

Mielikuva teknokraattisesta, hallitustyöhön ammatillisten kysymysten kautta valmistautuvasta uudesta poliittisesta voimasta on yhä vähemmän uskottavaa Unkarissa.

  • Huomio julkisessa keskustelussa kääntyy enemmän ja enemmän siihen, että Orbánin vastaisen leirinkin pitää nostaa vastapari pääministerille, mutta sellainen kadulta, vallan ulkopuolelta tuleva henkilö aina vaikuttaa heikommalta kuin hän, joka toimii Parlamentissa.