Eeva Savolainen (kuva Cecilie Johnsen / Unsplash)

Pride-viikko loppuu täällä tänään, mutta Budapest Pride jatkuu 25.7.2021 asti. Vastarinta jatkuu, ja se on tarpeen – kesäkuussa Unkarin parlamentti hyväksyi lasten oikeuksia polkevan lain, joka kieltää homoseksuaalisuuden ”mainostamisen” alaikäisille. Laki kieltää myös sukupuolen monimuotoisuudesta puhumisen nuorille. Viime vuonna kiellettiin myös transihmisiltä ja intersukupuolisilta ihmisiltä sukupuolen juridinen vahvistaminen. Tähän juttuun olemme koonneet ajankohtaisia uutisia ja listanneet unkarilaisia HLBT+-järjestöjä, joita voimme tukea. Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille.

Etelä-Suomen Sanomat uutisoi lakimuutoksesta:

”Lakitekstin mukaan esimerkiksi homoseksuaalisuutta, sukupuolenkorjausta tai ”poikkeavaa sukupuoli-identiteettiä” koskevaa sisältöä ei saa asettaa alaikäisten saataville. Kieltoa perustellaan lasten oikeuksien suojelemisella.”

Sentrooppa-Santran sarja ”Ihan perheestä” ottaa kantaa uuteen lakiin; sen toinen osa keskittyy nimenomaan HLBT+-oikeuksiin. Kirjoituksessa on mm. suomennettu Telexin tiivistelmä laista:

  • alle 18-vuotiaiden saataville ei saa toimittaa pornografisia tai ”seksuaalisuutta itsetarkoituksellisena esittäviä” sisältöjä, ei myöskään sellaisia, joissa kuvataan syntymäsukupuolesta poikkeavaa identiteettiä, sukupuolen vaihtamista tai homoseksuaalisuutta;
  • koulujen seksuaali- ja perhevalistuksen on erityisesti otettava huomioon perustuslain XVI pykälän 1. kappale. [Se kuuluu epäjuristisena pikasuomennoksena näin: ”Jokaisella lapsella on oikeus asianmukaiseen fyysiseen, henkiseen ja moraaliseen kehitykseen tarvittavaan turvaan ja hoivaan. Unkari suojelee lapsen oikeutta syntymäsukupuoltaan vastaavaan identiteettiin (!) ja takaa maamme perustuslaillisen identiteetin sekä kristilliseen kulttuuriin perustuvan arvojärjestelmän mukaisen kasvatuksen.”] Tämä opetus ja valistus ei siis saa ”suuntautua syntymäsukupuolta vastaavasta identiteetistä poikkeamiseen, sukupuolen muuttamiseen tai homoseksuaalisuuden popularisoimiseen”;
  • seksuaalivalistusta kouluissa saavat antaa vain erikseen säädettyyn rekisteriin merkityt tahot (ei-toivotut ihmisoikeus- ja kansalaisjärjestöt pystytään näin sulkemaan pois);
  • homoseksuaalisuutta ja transsukupuolisuutta esittäviä ja suosivia mainoksia ei saa päästää alle 18-vuotiaiden ulottuville (tämä liittynee myös taannoiseen Cocacola-mainosjupakkaan).

YLE:n viime viikolla julkaisema haastattelu tuo esiin Budapestissä asuvan Katja Rauhalan kokemusta tilanteesta:

”Monia itkuja on väännetty täällä, koska tämä on niin absurdia. Ihmiset on tosi surullisia ja ahdistuneita”

Mitä me voimme tehdä? Asiasta puhuminen on tärkeää. Informatiivisia kirjoituksia on hyvä jakaa, ja unkarilaisen sateenkaariväestön edustajien ääniä nostaa esiin. Konkreettisesti voi auttaa myös lahjoittamalla. Alle olemme listanneet unkarilaisia HLBT+-järjestöjä, joille voit halutessasi lahjoittaa:

Magyar LMBT Szövetség eli Unkarin HLBT-allianssi on kattojärjestö, jossa on tällä hetkellä mukana seitsemän Unkarilaista järjestöä. Sen tehtäviin kuuluu mm. lobbaaminen. Lisätietoja eri järjestöistä (unkariksi) sekä jäsenjärjestöjen yhteystiedot löydät järjestön sivuilta:

Vuonna 2019 julkaistussa Budapest Pride ja HLBTIQ+-yhteisön tilanne Unkarissa -jutussamme kerroimme viidestä unkarilaisesta HLBTIQ+-järjestöstä; alla jutusta poimittu tiivistelmä:

Poimimme tähän myös Saarni Laitisen erinomaisen Facebook-vinkin; tiesitkö sinä, että voit lahjoittaa unkarilaisille sateenkaarijärjestöille Setan kautta?

”Setan kautta voi tukea unkarilaisia sateenkaarijärjestöjä valitsemallaan rahasummalla (vaikka aivan pienelläkin): https://seta.fi/tue/unkari/

Ilmainen tukimuoto: unkaria (tai englantia) osaavat voivat myös lähettää tukiviestejä järjestöille sähköpostitse tai sosiaalisen median kautta – kaikki tuki on näinä aikoina arvokasta. Me voimme näyttää, että emme jätä unkarilaisia yksin vaikeina aikoina. #nemvagyegyedül”