Heino Nyyssönen

23.10. on yksi kolmesta Unkarin kansallispäivästä. Sitä on vietetty virallisena juhlapäivänä vuodesta 1989 eli päivästä, jolloin Unkari julistautui tasavallaksi – ensimmäisenä silloisessa itäblokissa.

Unkarilaiset olivat edelläkävijöitä, sillä kylmän sodan symboliksi muodostunut Berliinin muuri ei vielä ollut murtunut. Tuolloiset unkarilaislehdet kirjoittivatkin, ettei edes Puola ollut uskaltautunut menemään niin pitkälle.

Päivällä on ollut kaksi lailla vahvistettua merkitystä: tasavallaksi julistaminen 1989 sekä 1956 vallankumous ja vapaustaistelu. Käytännössä tiedotusvälineet ja useimmat unkarilaiset ovat kuitenkin muistaneet sitä juuri vuoden 1956 kansannousun alkamisen takia.

Kolmisen vuotta Stalinin kuoleman jälkeen yhteiskunnallinen keskustelu oli vilkastunut erityisesti Puolassa ja Unkarissa. Yliopistojen opiskelijat järjestivät 23.10. laajan, reformeja vaativan mielenosoituksen, joka illan ja yön kuluessa muuttui väkivaltaiseksi kansannousuksi.

Muutamien päivien aikana liike sai huomattavasti kumouksellisia sekä aseellisia piirteitä. Unkariin palautettiin monipuoluejärjestelmä, ja maa julistautui riippumattomaksi eli erosi Varsovan liitosta.

Neuvostoliiton kannalta Euroopan poliittinen tasapaino oli murtumassa. Kumouksen seuraava käännekohta oli 4.11., jonka jälkeen Neuvostoliitto kukisti aseellisen ja passiivisen vastarinnan. Yli 200 000 pakeni maasta, oikeuteen joutui noin 35 000 ja kuolemaan tuomittiin 200-300 unkarilaista.

Kylmän sodan aikana Unkarista 1956 tuli monen poliitikon ja toisinajattelijan esikuva sekä Unkarissa että sen ulkopuolella. Tapahtuman merkitys nostettiin uudelleen esiin Unkarin järjestelmänmuutoksessa 1980-luvun lopusta alkaen. Myös kansannousun aikana pääministerinä toiminut Imre Nagy haudattiin uudelleen.

Kansannousun tulkinnat ja nykypolitiikka jakavat kuitenkin unkarilaisia. Osin väkivaltaisiksikin käyneet mielenosoitukset koettiin 2006 tapahtumien 50-vuotismuistojuhlien yhteydessä.

Lue lisää Unkarin kansannoususta 1956:

Anssi Halmesvirta & Heino Nyyssönen: Unkarin kansannousu 1956. WSOY 2006.
Reima T. A. Luoto: Unkari 1956. Fenix 2006.
Unkari – Maa, kansa, historia. toim. Huotari ja Vehviläinen. SKS 2004.