Sininen vaellusreitti – Kéktúra

Unkarissa voi kävellä merkittyjä retkeilyreittejä pitkin. Retkeilyreitit on merkitty valko-sini-valkoisella raidalla, josta Kansallinen sininen vaelluskierros (Országos Kékkör) on saanut nimensä. Kansallisessa sinisessä vaelluskierroksessa on kolme osaa: Kansallinen sininen vaellusreitti (Országos Kéktúra), Pál Rockenbauerin Etelä-Transdanubian sininen vaellusreitti (Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra) ja Ison Unkarin alangon sininen vaellusreitti (Alföldi Kéktúra). Kansallisen sinisen vaelluskierroksen pituus on yli 2500 km.

valko-sini-valkoinen

Retkeilyreitit on merkitty valko-sini-valkoisella raidalla (Horvabe / Wikimedia)

Retkeilyyn liittyy myös leimojen keräily, jonka tavoitteena on suorittaa kaikki osiot. Osioiden täyttyminen voidaan todistaa täyttämällä leimavihko. Koko Kansallisessa sinisessa vaelluskierroksessa on 296 leimauspaikkaa. Vaelluksen suorittamisen kunniaksi saa Unkarin vaellusliiton (Magyar Természetjáró Szövetség) ansiomerkin. Taipaleet voi kulkea missä tahansa järjestyksessä ja milloin tahansa. Tärkeää on säännöllisen retkeilyn ilo ja kansallisen luonnon ja kulttuurin nähtävyyksiin tutustuminen.

Sininen vaellusreitti

Leimauspaikka (Antissimo / Wikimedia)

 

Országos Kékkör eli Kansallinen sininen vaellusreitti

Se on 2584 km pitkä ja kestää 716 tuntia keskiteholla. Vihko voidaan leimata 296:ssa paikassa.

Kansallisen sinisen vaelluskierroksen nettisivu

Országos Kéktúra eli Kansallinen sininen vaellusreitti kartalla

Kansallisen sinisen vaelluskierroksen ensimmäinen ja pisin osa on Kansallinen sininen vaellusreitti. Se on Unkarin pisin yhtäjaksoisesti merkitty vaellusreitti. Se koostuu 27 osasta ja siinä on 152 leimauspaikkaa. Yksi osa voidaan suorittaa vain muutamassa päivässä. Sininen vaellusreitti kulkee Unkarin pohjoisten alueiden läpi lännestä koilliseen: Írott-kőstä Itävallan rajalla Hollóházaan Slovakian rajalla. Sen kokonaispituus on 1169 km, ja matka kulkee Balatonjärvellä, Unkarin vuoristossa sekä Budapestissa.

Osa Aloituspistepäätepiste

Etäisyys (km)

OKT-01 Írott-kő – Sárvár

72,5

OKT-02 Sárvár – Sümeg

72,4

OKT-03 Sümeg – Keszthely

45,3

OKT-04 Keszthely – Tapolca

29,4

OKT-05 Tapolca – Badacsonytördemic

17,2

OKT-06 Badacsonytördemic – Nagyvázsony

48,2

OKT-07 Nagyvázsony – Városlőd

22,6

OKT-08 Városlőd – Zirc

41,4

OKT-09 Zirc – Bodajk

58,6

OKT-10 Bodajk – Szárliget

56,3

OKT-11 Szárliget – Dorog

67,6

OKT-12 Dorog – Piliscsaba

18,6

OKT-13 Piliscsaba – Hűvösvölgy

22,3

OKT-14 Hűvösvölgy – Rozália téglagyár

14,1

OKT-15 Rozália téglagyár – Dobogókő

22,8

OKT-16 Dobogókő – Visegrád

24,7

OKT-17 Nagymaros – Nógrád

41

OKT-18 Nógrád – Becske

59,9

OKT-19 Becske – Mátraverebély

73,9

OKT-20 Mátraverebély – Mátraháza

25,5

OKT-21 Mátraháza – Sirok

26,1

OKT-22 Sirok – Szarvaskő

18

OKT-23 Szarvaskő – Putnok

62,6

OKT-24 Putnok – Bódvaszilas

63,9

OKT-25 Bódvaszilas – Boldogkőváralja

68,4

OKT-26 Boldogkőváralja – Nagy-Nyugodó

54,2

OKT-27 Nagy-Nyugodó – Hollóháza

44,9

Kokonaismatka

1172,4

 

Reitillä Írott-kőstä Hollóházaan on kiivettävä 31 545 metriä ja laskeuduttava 32 150 metriä. Korkein piste merenpinnasta on 1014 metriä Mátrassa, Kékestetőn huipulla, alin kohta on 104 metriä Nagymarosissa, Tonavan rannalla. Kansallinen sininen vaellusreitti ei ole vain Unkarin vaan myös Euroopan ensimmäinen pitkän matkan vaellusreitti.

Vuonna 2020 National Geographic valitsi Kansallisen sinisen vaellusreitin yhdeksi 25 suosituimmasta matkakohteesta maailmassa.

Sininen vaellusreitti Unkarin läpi

Vaeltajat voivat kävellä reitin mihin tahansa suuntaan ja missä tahansa järjestyksessä. 27 taipaletta on numeroitu lännestä itään.

Dunántúl eli Transdanubia eli ”Tonavan takainen alue”

Kansallinen sininen vaellusreitti alkaa Írott-kőltä, Kőszegi-vuorten ja koko Transdanubian korkeimmasta kohdasta, 882 metristä. Sitten se saavuttaa Balaton-järven rannikon ja ohittaa Kisalföldin eli ”Pienen Unkarin tasangon”. Ohittaessasi Balaton-ylängön kauneimmat vuoret ja laaksot pääset Bakonyin kukkuloille ja vuorille, joita peittävät valtavat metsät. Matkalla reitti ohittaa historiallisia kaupunkeja: Kőszeg, Sárvár, Sümeg. Reitti kulkee halki vuorten, joilta on upeat maisemat: Szent György-hegy, Badacsony. Kierros vierailee myös linnan raunioilla: Tátika, Rezi, Csobánc. Bakonybélin tai Zircin luostarissa on mahdollisuus hengelliseen latautumiseen ja uppoutumiseen.

balaton sininen vaellusreitti

Balaton (kektura.click.hu)

Retkeily jatkuu Transdanubian matalimmassa vuoristossa, Vértesissä. Sitten se kulkee Gerecse-vuoristoon, jossa on monia näköalapaikkoja. Lopuksi retki ohittaa Pilis-vuorten juuren ja saapuu Budapestiin ja ympäröiville Buda-vuorille. Pääkaupungin läheisyyden vuoksi monet vaeltajat aloittavat sinisen vaellusreitin täältä. Täällä voidaan vierailla useissa tunnetuissa ja suosituissa vaelluspaikoissa, kuten Nagy-Szénásilla, Hűvösvölgy’illä, Árpád-kilátón näköalapaikalla tai Hármashatár-vuorella.

Sininen vaellusreitti

Tohonya puron laakso (kektura.click.hu)

Lähestyessään Tonavan mutkaa Pilisin ja Visegrádin vuorten yhtymäkohdassa sininen vaellusreitti kulkee yhdessä maan kauneimmista rotkoista, Dera-joen laaksossa. Sitten tulee Dobogókőn huippu, jota pidetään unkarilaisten luontoretkeilijöiden kehtona.

Pestin ja Nógrádin läänit

Sininen vaellusreitti ohittaa Transdanubian Visegrádin linnan. Tonava voidaan ylittää veneellä, jolla reitti saapuu Nagymarosiin. Tämä on koko kansallisen sinisen vaellusreitin alin kohta: 104 metriä. Reitti jatkuu Börzsöny’in vuorilla. Sen jälkeen seuraa useita näköalapaikkoja: Julianus-kilátón näköalapaikka, Nagy-Hideg-hegy ja sitten Börzsöny’in vuoriston korkein huippu, Csóványos. Sitten seuraavat Cserhát-vuorten alemmat kukkulat, joilla reitti kulkee kauniiden palóc-kylien läpi. Tunnetuin palóc-kylä on maailmanperintökohde Hollókő.

Hollókőtä esittelevä artikkelimme, jossa esittelemme myös palóc-talojen ominaisuuksia

Artikkelimme Hollókőn linnasta

Hollókő

Hollókő – tyttöjen kastelu pääsiäisenä (holloko.hu)

Mátra-hegység eli Mátran vuoristo

Kukkuloiden jälkeen seuraavat Unkarin kaksi korkeinta kohtaa suositussa Mátra-vuoristossa. Reitti vie vuoren harjannetta pitkin 964-metriselle Galyatetőlle, jossa uudistetulta näköalapaikalta avautuu retkeilijälle kaunis maisema. Harjannetta pitkin kulkeva Sininen vaellusreitti saavuttaa Unkarin korkeimman kohdan, 1014 metriä korkean Kékestetőn. Reitin vaikein osuus seuraa Kékestetőn jälkeen Mátran ja Bükkin yhdistävällä mäkisellä alueella: ylös vuorelle, alas vuorelta monien huippujen yli.

Unkarin korkein kohta

Unkarin korkein kohta: Kékestető (1014 metriä) (kektura.click.hu)

Bükk-vuoristo ja Borsodin lääni

Bükk-vuoristo on Unkarin korkein seutu. Häiritsemättömät metsät, auringon paahtamat niityt ja maiseman ylle kohoavat kalliot muodostavat villin ja romanttisen Bükkin alueen. Sininen vaellusreitti esittelee koko Bükk-vuoriston kauneuden.

Bükkin jälkeen tie kulkee Borsodin kukkuloiden läpi Unkarin pohjoisimpaan maisemaan, Aggtelekin karstiin. Tunnetuin osa tästä on Aggtelekin tippukiviluola. Maailmanperintöluetteloon kuuluva Baradla-Domican luolasto on 25 km pitkä ja sisältää erittäin kauniita tippukiviä. Luolastossa on hyvin kehittynyt matkailuinfrastruktuuri.

Baradla luola

Baradla luola (kektura.click.hu)

Cserehátin kukkulat ja Zemplénin lääni

Cserehát on köyhä alue, mutta luonnonarvoista ja arkkitehtonisista monumenteista rikas seutu. Sininen vaellusreitti jatkuu täällä. Boldogkőn linnan vierestä vaellusreitti saavuttaa Zemplénin vuoriston. Vuorille on ominaista säännölliset kolmion muotoiset kohoumat ja linnan rauniot, jotka ovat korkeilla kallionkielekkeillä, kuten Regécin linna. Rajaa pitkin pohjoiseen liikkuva Sininen vaellusreitti ohittaa myös Zemplénin vuorten korkeimman kohdan, 895-metrisen Nagy-Milicin. Lopuksi tie johtaa Hollóházaan, joka on kuuluisa posliinistaan. Siellä on Kansallisen sinisen vaellusreitin päättymisen osoittava monumentti.

hucul hevosia

Hucul hevosia Lófej laaksossa (kektura.click.hu)

Sinisen vaellusreitin lyhyt historia

Vuonna 1930 Unkarin turistiliitto (Magyar Turista Szövetség) päätti koko maan halki kulkevasta vaellusreitistä sekä sinisten merkintöjen suunnasta ja määritti sen kaksi päätepistettä. Alun perin reitti ulottui Bükk-vuoristosta Bakony’iin. Vuoteen 1938 mennessä neljä viidesosaa reitistä oli valmis. Nykyisen pituutensa se saavutti vasta vuonna 1990, poliittisen järjestelmän vaihdoksen jälkeen, koska Írott-kő oli niin lähellä Itävallan rajaa, että sen lähelle meno oli kielletty. Írott-kő tuli osaksi Sinistä vaellusreitiä vasta ”rautaesiripun” purkamisen jälkeen.

Vuodesta 1961 lähtien Unkarin luonnonystävien yhdistys (Magyar Természetbarát Szövetség), joka nyt tunnetaan Unkarin retkeilijöiden yhdistyksenä (Magyar Természetjáró Szövetség), on ollut Kansallisen sinisen vaelluskierroksen järjestäjä yksinoikeudella.

Vuonna 1979 Pál Rockenbauer (1933−1987) tuotti Unkarissa suositun televisiosarjan nimeltään Puolitoista miljoonaa askelta Unkarissa (Másfélmillió lépés Magyarországon). Nykyään Kansallisen sinisen vaelluskierroksen Transdanubian eteläinen osa on nimetty Pál Rockenbauerin mukaan.

Sininen vaellusreitti

Szádvárin raunoin (kektura.click.hu)

Koko Kansallisessa sinisessa vaelluskierroksessa on 296 leimauspaikkaa kartalla:

Kansallinen sininen vaelluskierros

Wikipedia

Kuvat

Teksti: Lilla Timaffy-Touko

Kékestető

Kékestető (kektura.click.hu)

matkailu unkarissa

Tohonya puro (kektura.click.hu)

derenk

Derenk (kektura.click.hu)