MUSIIKKI

 

Fantasiakvintetti

Fantasiakvintetin 12-vuotisjuhlakonsertti 27.4.2015 klo 19.30 Musiikkitalossa, harjoitussali Paavo. Suomen puhallinkamarimusiikin parhaimmistoon kuuluva Fantasiakvintetti juhlistaa 12 vuotista taivaltaan konsertissa, jossa kuullaan unkarilaista musiikkia puhallinkvintetille myöhäisromantiikasta moderniin. Ohjelmassa myös Adam Vilagin Fantasiakvintetille säveltämä uusi teos.

www.fantasiaquintet.com

http://www.musiikkitalo.fi/fi/tapahtuma/fantasiakvintetin-12v-juhlakonsertti

 

László Süle

Säveltäjän ja muusikon László Sülen vetämä jazzkonserttien sarja jatkuu Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksessa (Kaisaniemenkatu 10) 23.4.2015 klo 18.00. Tällä kertaa László Süle (piano) esiintyy yhdessä Rob Dominisin (koskettimet) kanssa.

 

Marcell Pető

Sibelius-Akatemiassa vuoden vaihdossa ollut ja parhaillaan Franz Lisztin musiikkiakatemiassa maisteriksi opiskeleva Marcell Pető soittaa Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksessa 5.5.2015 klo 18.00. Ohjelmassa on mm. Haydnia, J.S. Bachia, Schumannia ja Bartókia.

Marcell Pető esiintyy keväällä myös seuraavissa konserteissa:
29.4. klo 19 Pielaveden seurakuntatalo (Pappilantie 11)
1.5. klo 11.30 Vappujuhla Kuopion keskusseurakuntatalossa (Suokatu 22)
3.5. klo 14 Heinäveden kirjaston Varjentiinin salissa (Virastokuja 4).

Konsertit järjestetään yhteistyössä Suomi–Unkari Seuran paikallisyhdistysten kanssa.

http://www.helsinki.balassiintezet.hu/fi/

ELOKUVA

 

Fliegaufin Tejút

Eurooppalaisen elokuvan viikolla 27.4. klo 19.00 nähdään elokuvallaan Csak a szél/Just the Wind sykähdyttäneen Benedek Fliegaufin vuonna 2007 ohjaama Tejút / Milky Way. Esitykset Helsingissä Eurooppasalissa (Malminkatu 16). Kesto 82 min, ei dialogia. Esittäjä Unkarin tiede- ja kulttuurikeskus ja Unkarin suurlähetystö

Lisäksi viikoilla nähdään 20.4. klo 19.00 Budapestiin sijoittuva espanjalaisen Luis Oliverosin vuonna 2011 ohjaama The Budapest Angel -niminen elokuva. Se kertoo nuoresta espanjalaisdiplomaatista Ángel Sanz Brizista, joka natsi-Saksan miehityksen aikana 1944 onnistui toiminnallaan pelastamaan noin 5 000 juutalaisen hengen. Tekstitys englanniksi. Esittäjä: Espanjan suurlähetystö

Eurooppalaisen elokuvan viikko 17.-29.4.2015 on maksuton tapahtuma. Kuhunkin näytökseen aletaan jakaa lippuja tuntia ennen näytöstä Eurooppasalin aulatilassa ja salin ovet avataan 10 minuuttia ennen jokaista näytöstä. Elokuvat on tekstitetty englanniksi.

 

NÄYTTELYT

 

Veszelin kuvia Balatonilta

Lajos Veszelin näyttely Balatonin mysteeri galleria U:ssa (Kaisaniemenkatu 10) 10.4.-18.5.2015. esillä akvarelleja ja muita tekoksia.

http://www.veszelilajos.hu/html/index.php?lang=1

http://www.helsinki.balassiintezet.hu/fi/

Unkarilainen vapaaehtoispataljoona talvisodan Suomessa

Talvisodan aikaan 346 unkarilaista vapaaehtoista lähti Suomeen taistelemaan heille vieraan maan puolesta Neuvostoliittoa vastaan.

Sotamuseon uudessa erikoisnäyttelyssä Unkarilaiset vapaaehtoiset Suomen talvisodassa on esillä valokuvia, multimediaa, päiväkirjoja, haastatteluja, dokumenttielokuvia ja sota-arkistojen aarteita vapaaehtoisten matkasta.

Unkarilaiset tulivat Suomeen maaliskuun 1940 alussa taistelemaan suomalaisten rinnalla. Rintamalle he eivät ehtineet, mutta unkarilaisten merkitys koettiin Suomessa tärkeäksi. Näyttelyssä keskeisessä roolissa ovat ihmiset tarinoineen ja muistoineen: unkarilaiset, jotka lähtivät auttamaan pientä pohjoista veljeskansaa sen jouduttua suuren naapurinsa hyökkäyksen kohteeksi sekä suomalaiset, jotka muistelevat lämmöllä ulkomaalaisilta saamaansa tukea ja ystävyyttä.

Unkarilaisista vapaaehtoisista kertova näyttely on tehty Sotamuseon ja Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen yhteistyönä ja se on avoinna yleisölle 13.3.-31.12.2015. Sotamuseo, Helsinki (Maurinkatu 1).

www.sotamuseo.fi