HYVÄNTEKEVÄISYYSKONSERTTEJA

Hyväntekeväisyyskonsertti Porissa

Satakunnan Suomi-Unkari Seura järjestää lauantaina 20.11.10 klo 17.00 Palmgren-salissa hyväntekeväisyyskonsertin Länsi-Unkarissa 4.10. tapahtuneen ympäristökatastrofin tuhoista kärsineiden hyväksi. Palmgren-salissa esiintyvät toistakymmentä muusikkoa edustavat klassisen ja rytmimusiikin parhaimmistoa. Idean toteuttamisessa ovat apuna Palmgren-konservatorio, Porin Seudun Kalevalaiset Naiset ry ja WINNOVA. Pääsylippu 15 euroa, sisältää väliajan kahvitarjoilun. Liput ennakkoon konservatorion kirjastosta ja kaupunginkirjastosta sekä ovelta.

Apua Unkariin – hyväntekeväisyyskonsertti Heinävedellä

Hyväntekeväisyyskonsertti Unkarin myrkkylietekatastrofin uhrien hyväksi Heinäveden Gasthausissa 22.10.10 klo 19. Konsertissa esiintyy Juha Kotilainen ystävineen. Lipun hinta 10,-, sis. kahvin. Konsertin tuotto käytetään kokonaan unkarilaisten hyväksi.
Järjestää Suomi-Unkari Seuran Heinäveden osasto ry. Mukana auttamassa Hotelli-Gasthaus Heinävesi ja Heinäveden Lehti.

 

KIRJALLISUUS

Nykykirjallisuuden antologia

Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus julkaisee perustamisensa 30-vuotisjuhlan kunniaksi unkarilaisen nykykirjallisuuden antologian Mitä olet nähnyt ja kuullut. Teos koostuu 17 kirjailijan novelleista ja runoista, jotka ovat ilmestyneet parin viime vuosikymmenen aikana. Mukaan on valittu ennen suomentamattomia kirjailijoita, jotka kuitenkin ovat jo vakiinnuttaneet asemansa ja saaneet kansainvälistä huomiota. Teoksen ovat toimittaneet Anna Tarvainen, Olga Huotari ja Hannu Launonen. Novellien suomentajat ovat Outi Hassi, Juhani Huotari, Tähti Pullinen ja Anna Tarvainen, runojen suomennoksista vastaavat Tuula Komsi ja Hannu Launonen. Teos ilmestyy marraskuussa.

Antologiaa ja unkarilaista nykykirjallisuutta esitellään Helsingin kirjamessuilla perjantaina 29.10.10 klo 15 Jarmo Papinniemen johtamassa keskustelussa, johon osallistuu teoksen toimittajia ja suomentajia.

 

SEMINAARI

Muuttuva Unkari – Gulassikommunismista Nyky-Unkariin -seminaari

Mikkelissä 10.11.10 järjestettävässä Unkari-seminaarissa yhdistyvät tieteellisen tutkimuksen tulokset ja arkiset kokemukset. Tilaisuudessa pohditaan Unkarin sosialismin erityisluonnetta ja muistellaan unkarilaista maaseudun arkipäivää unkarilaisten ja suomalaisten kokemina. Seminaarin jälkeen Gulassia mikkeliläis-unkarilaisittain Kampus-ravintolassa.
Seminaari on maksuton ja se on avoin kaikille kiinnostuneille. Ilmoittautumiset seminaariin 3.11.10 mennessä info@nullmuc.fi tai p. 050 439 7798 /Ulla Jurvanen. Gulassi-illalliselle tulee ilmoittautua erikseen (hinta á 9,50e). Ilmoitathan samalla mahdollisesta erityisruokavaliostasi.
Mikkelin yliopistokeskuksen auditorio, Lönnrotinkatu 5, 10.11.10 klo 13 – 17. Gulassi-illallinen klo 17 alkaen.
Lisätiedot leo.granberg@nullhelsinki.fi ja matti.malinen@nullmuc.fi.

 

MUSIIKKI

Gergely Bogányi Finlandia-talossa

Unkarilainen pianotaiteilija Gergely Bogányi esiintyy Helsingin kaupunginorkesterin solistina 10.11.10. Ohjelmistossa mm. Wagnerin oopperoiden sävelmaailman konserttilavalle siirtävä, harvoin esitetty Wilhelm Furtwänglerin sinfoninen pianokonsertto. Orkesteria johtaa Leif Segerstam. Finlandia-talo, 10.11.10 klo 19.

Kodály-kuoro konsertoi Helsingissä marras- ja joulukuussa

Kodály-kuoro konsertoi syksyisissä ja jouluisissa merkeissä Helsingissä. Kuoron syyskonsertti on 8.11.10 klo17.30 Kampin palvelutalossa, Salomonkatu 21 B. Kuoron joulukonsertit Tammisalon kirkossa 8.12.10 klo 18.30, Väylänrinne 1 ja Temppeliaukion kirkossa 11.12.10 klo 18.00, Lutherinkatu 3.

Ensemble Ferenc Sebő Etnosoi!-festivaalilla

Yksi Unkarissa 1970-luvulla alkunsa saaneen tanssiliikkeen johtohahmoista, Ferenc Sebő esiintyy 11.11.10 Savoy-teatterissa. Tanssiliike sai alkunsa Sebőn ja hänen ystäviensä tutustumismatkoista Transilvaniaan, joilla kerätyn elävän kansanmusiikki- ja kansantanssiperinteen pohjalta sai alkunsa tanssitupaliike (táncház). Viimeisten kolmenkymmenen vuoden aikana tanssitupaliike on toiminut välittäjänä Itä- ja Länsi-Euroopan välillä korostamalla erilaisten kansojen rauhaisan yhteiselon tärkeyttä. Ferenc Sebőn mukaan liike näytti nuorille Euroopan itäisten ja eteläisten alueiden kulttuurien koko kirjon. Ensemble Ferenc Sebő soittaa autenttista, suurelta osin itse keräämäänsä kansanmusiikkia nyky-Unkarin sekä naapurimaiden alueelta. Osana repertuaaria kuullaan myös Sebőn nykyrunouteen säveltämiä kappaleita, jotka kansanmusiikkivaikutteidensa ansiosta sulautuvat muuhun ohjelmistoon saumatta. Lavalla nähdään myös tanssijoita osana esitystä. Savoy-teatteri 11.11.10 klo 19.
Yli kymmenen hengen ryhmille lipuista luvassa alennusta!
Ennakkoliput: www.lippupalvelu.fi

UKTK:n 30-v juhlakonsertti

23.11.10 klo 19 Temppeliaukion kirkossa järjestettävässä konsertissa esiintyvät sellisti István Várdai ja Helsingin Juniorijouset.

 

MUSIIKKITEATTERI

Mustalaisruhtinatar

Imre Kálmánin rakastetun operettiklassikon esitykset jatkuvat syksyllä eturivin solistien tulkitsemana. Luvassa ikivihreitä sävelmiä kuten ’Muistathan kai’ ja ’Ollaan niin kuin pääskyset’. Pääosissa mm. Johanna Rusanen-Kartano, Pentti Hietanen ja Jyrki Anttila.
Hämeenlinna, Vanaja-sali 29.10.10
Turku, Konserttitalo 31.10.10

Ninotška

Musikaalikomedia Ninotškan näytökset jatkuvat Seinäjoen kaupunginteatterissa 15.10.10 alkaen. Unkarilaisen Menyhért Lengyelin kirjoittama vauhdikas komedia kertoo ajasta, jolloin syreenit kukkivat Pariisissa ja maailma uskoi vielä tulevaisuuteen.

 

TANSSITEATTERI

Tünet Savoy-teatterissa marraskuussa

Unkarilainen tanssiteatteriryhmä Tünet (Symptoms) tuo Suomeen palkitun Alibi-teoksensa. Vuonna 2002 tanssija-koreografi Réka Szabón perustaman ryhmän teoksia on palkittu tanssi- ja teatterifestivaaleilla ympäri maailman. Esitys on osa UKTK:n 30-vuotisjuhlien tapahtumasarjaa. Savoy-teatteri 20.11.10 klo 19.

 

KUVATAIDE

Hilda Kozárin taiteilijatapaaminen ja pöytäinstallaatioita Vantaalla

Vantaan taidemuseon Suu kuin seitsemän leivän uuni -nykytaidenäyttelyssä on mukana unkarilaissyntyinen taiteilija Hilda Kozári. Hän on vieraana museon Taidetorstai-teemaillassa 21.10.10 klo 16.30 – 17.30. Kozárilta on näyttelyssä mukana kolme uutta teosta, jotka käsittelevät arjen kauneutta ja kulttuurien törmäyksiä. Pöytäinstallaatiot kertovat unkarilaisesta ja suomalaisesta kodista vertautuen tummaan ja vaaleaan leipään. Videoprojisointi Taikinataulu puolestaan on kunnianosoitus leipomisen taidolle. Näyttely on esillä 26.2.11 saakka. Vantaan taidemuseo, Myyrmäkitalo, Paalutori 3, Vantaa.

Renáta Jakowleffin Uusia teoksia – animoituja hetkiä -näyttely Riihimäellä

Uusissa teoksissaan Jakowleff rekonstruoi sulan lasin liikettä katsojan koettavaksi. Hänen pala palalta animoiduissa filmeissä heräävät lasinkappaleen synnyn intensiiviset hetket eloon. Niin loogista ja niin kaunista sanoo Jakowleff lumoutuneena sulan lasin olemuksesta, ja tosiaan hänen teoksiensa edessä voi kokea materiaalin voiman. Näyttely on avoinna 21.11.10 saakka. Suomen Lasimuseo, Tehtaankatu 23, Riihimäki.

György Olajosin grafiikkaa galleria U:ssa

Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen Galleria U:ssa on 15.11.10 saakka esillä György Olajosin grafiikan näyttely Verkko. Olajosin grafiikan lähtökohtina ovat luonto ja arkipäivän kokemukset. Toistuva aihe on sade ja mitä se saa aikaan erilaisilla pinnoilla. Maalauksia ja tekstiilitöitä. Galleria U, Kaisaniemenkatu 10, Helsinki.

 

TEATTERI

Emigrant Hotelin esitykset jatkuvat Korjaamolla

Helsingin Juhlaviikoilla ensi-iltansa saaneen Emigrant Hotelin esitykset jatkuvat Kulttuuritehdas Korjaamolla 19.-26.10.10. Suomessa toimivan European Theatre Collectiven maastamuuton taustoihin paneutuva esitys kokoaa palapelinomaisesti yhteen yksitoista kertomusta erimaalaisilta kirjailijoilta. Näytelmä koostuu tarinoista ihmisistä, joiden on ollut pakko tai jotka ovat halunneet jättää kotimaansa ja asettua muualle asumaan. Ohjaus David Kozma ja Martina Marti. 19.-20.10.10 ja 25.-26.10.10 klo 19, Kulttuuritehdas Korjaamon Kulmasali, Töölönkatu 51b, Helsinki.

Nukketeatteria Turussa

Unkarilaisen András Lénártin toteuttama, alun perin katuteatteriesitykseksi tarkoitettu STOP nähdään sisätiloissa Turun nukketeatterijuhla TIP-Festissä 20.-21.11.10. Esityksessä pienikokoiset nuket esiintyvät pienellä näyttämöllä. Herkkä nuketus, omalaatuinen nukketekniikka ja esiintyjän huikeat taidot tarjoavat yleisölle ainutlaatuisen katsomiskokemuksen. Esitys on sanaton ja sopii kaikenikäisille. Tapahtuma on osa Turku 2011 -kulttuuripääkaupunki-hanketta. 20.11.10 klo 13, 13.30 ja 14 Nukketeatteritalo Mundo ja 21.11.10 klo 17 ja 17.30 Seikkailupuisto, Taikatupa.

 

VALOKUVA

Sammallahden valokuvia

Pentti Sammallahden (s.1950) elämäntyötä esittelevä suurnäyttely Suomen valokuvataiteen museossa Helsingissä 15.9.10-20.2.11. Mukana on kuvia myös Unkarista. Sammallahti on klassisen mustavalkoisen valokuvauksen mestari ja suomalaisen valokuvataiteen suunnannäyttäjä.

 

UNKARIN KULTTUURI- JA TIEDEKESKUS 30 VUOTTA
MagyarMarraskuu

11.11.10 Sebő Ensemble – Savoy-teatteri

19.11.10 István Oroszin grafiikkaa – galleria U

20.11.10 The Symptoms / Tünet: Alibi – Savoy-teatteri

23.11 10. 30 v – Juhlakonsertti – Temppeliaukion kirkko. István Várdai, sello sekä Helsingin Juniorijouset