Vuoden ensimmäinen numero 1-2021 on ilmestynyt.

Vuosi 2021 on täyttä juhlaa, kun Suomi-Unkari-lehti täyttää 40 vuotta ja myös seuran syntymäpäivän juhlinta jatkuu – nyt nimikkeellä SUS 70+1.

Lehden ykkösnumerossa julkaistaan välähdyksiä seuran alkuvuodet puheenjohtajana toimineen Ele Aleniuksen ensimmäisestä Unkarin-matkasta tapaamaan kirjeenvaihtoystävää Jolia vuonna 1947. Varhaisiin matkoihin liittyy myös pitkäaikaisen aktiivin juttu tiiviisiin Unkari-suhteisiin johtaneesta osallistumisesta vuonna 1961 seuran Unkarin-matkalle.

Matkailuaiheita ovat myös Budapestin kaupunginosista kertovan sarjan artikkeli Linnavuoresta ympäristöineen sekä uuden sarjan aloittava Budapestin vanhan maanalaisen esittely. Lisäksi varapuheenjohtajan palstalla pohditaan matkaan valmistautumista ja lainauksissa seuran Facebook-sivuilta paljastetaan, mitä halutaan tehdä ensimmäiseksi, kun taas päästään matkustamaan Unkariin.

Ajankohtaisia yhteiskunnallisia ja kulttuurin kysymyksiä käsitellään Unkarin yliopistojen ja tutkimuslaitosten haltuunotosta kertovassa artikkelissa ja keskeisen Unkaria käsittelevän blogin, Sentrooppa-Santran kirjoittajan haastattelussa. Lisäksi blogista lainataan tuoretta kirjoitusta Orbán ja emännät. Tarkastelussa on myös Unkarilainen kaksihäntäinen koira -puolue, joka harjoittaa yhteiskuntakritiikkiä huumorin varjolla.

Lehden viime vuoden numeroissa julkaistun unkarilaista huumoria käsittelevän sarjan päätösosassa ovat esillä poliittiset vitsit ja meemit vuosilta 1990-2020.

Maaliskuun numerossa ovat esillä myös Unkarin koronatilanne ja verkossa kiertävä koronahuumori.

Kielipalstan aiheena ovat tällä kertaa unkarin kielen uudet sanat. Lukijat pääsevät tutustumaan myös unkarilaisen nykykirjailijan György Dragománin novelliin, joka julkaistaan lehdessä suomeksi.

Numerossa julkaistaan myös Suomi-Unkari-lehden toimitusneuvoston pitkäaikaisen puheenjohtajan ja seuran keskeisen toimijan Aarne Laurilan muistokirjoitus.

Joulukuun lehdessä esiteltiin seuran keskeisiä yhteiskumppaneita eli Suomessa toimivia Unkariin liittyviä yhteisöjä, ja nyt esittäytyvät Unkarin Suomi-toimijat. Seuran läheinen yhteistyökumppani on ollut jo vuodesta 1980 alkaen Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus, jonka 40-vuotista toimintaa esitellään tuoreessa lehdessä.

Lehden sisällys löytyy tästä.

Seuran jäsenet saavat lehden jäsenetuna.

Suomi-Unkari-lehden voi myös tilata (vuosikerta 30 e) itselle tai vaikka ystävälle.

Lähetä sähköpostia:
toimisto@nullsuomiunkari.fi