INSTALLAATIOESITYS

Dávid Kozma: Greetings from Zoongary, Zooropa

”Unkari on tehnyt itsestään Euroopan Kerberoksen. Rajalla asuu mummo, jonka takapihalla on piikkilanka-aita. Raja on auki minun passillani. Raja on kiinni sinun passillasi. – – Kesällä 2016 ohjaaja-näyttelijä David Kozma teki videokameran ja nauhurin kanssa matkan lapsuuden ja nuoruuden seuduilleen Transilvaniaan ja Unkariin. Euroopan kuohut, Unkariin noussut raja pakottivat hänet matkalle tutuille seuduille tuntemattomaan. Kozma kuvasi ja haastatteli matkallaan runsaasti ihmisiä, joiden arkeen Unkarin portti vaikuttaa. Greetings from Zoongary, Zooropa –esitysinstallaatiossa ääneen pääsevät muiden muassa rouva, jonka takapihalla piikkilankamuuri on, Banffyn perhe, Unkarin äärioikeistopuolue Jobbikin transilvanialainen jäsen, ohikulkijat, odottajat sekä Kozma itse, kommunistisen Romanian kasvattama suomalainen, joka kutsuu itseään maailmankansalaiseksi.”

Installaatioesitys on koettavissa Mad House Helsingissä 18.-21.1.2017. Esityksessä mukana myös pianisti-säveltäjä László Süle, sähkökanteleen soittaja Senni Eskelinen, sähköviulisti ja konemuusikko Romulus Chiciuc sekä laulaja-näyttelijä Ágnes Kaszás.
http://www.madhousehelsinki.fi/events/david-kozma-greetings-from-zoongary-zooropa

 

ELOKUVA

Klára Trencsényin elokuva DocPointissa

Klára Trencsényin dokumenttielokuva Train to Adulthood (Reményvasút, 2015) nähdään DocPointissa eli Helsingin dokumenttielokuvafestivaalilla Savoy-teatterissa torstaina 26.1.2017 klo 16.15 ja Kinopalatsi 1:ssä sunnuntaina 29.1.2017 klo 15.30.

Budan kukkuloilla viilettää Lastenrautatie. Vuonna 1948 perustettu, entiseltä nimeltään Pioneerirautatie, on monen turistinkin retkikohde. ”Sadat lapset työskentelevät rautatiellä oppiakseen vastuun ottamista, yhteishenkeä ja reippautta. Monelle lapselle rautatie on kuitenkin myös pakopaikka. Elokuvan seuraamat 12-vuotiaat elävät arkeaan kurjissa oloissa yhteiskunnassa, joka ei kykene pitämään heistä huolta. Yksi lapsista sanoo, että rautateillä hän pystyy nauramaan – kotona ei.”
http://docpoint.info/tapahtumat/elokuvat/train-to-adulthood/

 

MUSIIKKIA

Konsertteja Helsingissä ja Joensuussa

Huba Hollókői johtaa Joensuun kaupunginorkesteria, kun Carelia-salissa eistettään Verdin Rigoletto-ooppera 20.-21.1. ja 26.-27.1.2017.
http://www.ticketmaster.fi/event/rigoletto-lippuja/187083
https://www.facebook.com/joensuunoopperayhdistys/

Helsingin kaupunginorkesterin konsertissa 20.1.2017 kuullaan mm. Béla Bartókin viulukonsertto nro 2 ja RSO:n konsertissa 27.1.2017 György Ligetin Viulukonsertto. Molemmat konsertit Musiikkitalossa Helsingissä.
https://www.musiikkitalo.fi/fi/events/calendar

Barnabás Kelemen johtaa Sibelius-Akatemian kamariorkesteria Temppeliaukion kirkossa 27.1.2017, jolloin kuullaan mm. Bartókin Divertimento. Kelemen toimii myös solistina esittäessään Mendelssohnin ensimmäisen viulukonserton.
http://www.uniarts.fi/tapahtumat/ma-17102016-1104/sibelius-akatemian-kamariorkesteri-joht-barnab%C3%A1s-kelemen

 

NÄYTTELYITÄ

Bea Zoltai: Läpikuultavat kerrokset

Bea Zoltain maalauksia esillä 18.1.-27.2.2017 Galleria U:ssa, Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus, Kaisaniemenkatu 10, Helsinki.
http://www.helsinki.balassiintezet.hu/fi/