Lokakuisten Helsingin kirjamessujen (25.-29.10.2012) maateemana on Unkari.

Kirjamessujen avajaisissa 25.10. klo 11.00 mm. ministeri Zoltán Balogin tervehdyspuhe. Messut ovat avoinna 25.-28.10., torstaina, lauantaina ja sunnuntaina klo 10-18, perjantaina klo 10-20.

Tänä vuonna ilmestyy ennätysmäärä unkarilaista kirjallisuutta: romaaneja, novelleja, runoja, lasten kuvakirja ja nuortenkirja sekä tietokirjoja. Vuoden 2012 uutuskirjoja on esitelty Suomi-Unkari-lehden numerossa 3-12.

Unkarin kirjallisuus ja kulttuuri on esillä useissa keskusteluissa kirjamessujen lavoilla ja Unkarin omalla osastolla (osasto 6d87). Odotettuja kirjailijavieraita ovat mm. Vilmos Csaplár, Péter Esterházy, Sándor Zsigmond Papp ja György Spiró.

Suomi-Unkari Seura on mukana Unkarin osastolla Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen kanssa. Suomi-Unkari Seura esittelee messuilla mm. Unkaria helposti -oppimateriaaliaan. Esittelyajat torstaina 25.10. klo 25.10. klo 14.00, perjantaina 26.10. klo 13.00 ja lauantaina 27.10. klo 14.00. Paikalla ovat kirjan tekijät Kaija Markus, Ildikó Vecsernyés ja Irene Wichmann. Lisäksi seuran tiskillä on leikkimielisiä kieleen ja kirjallisuuteen liittyviä tehtäviä.

Suomi-Unkari Seuralla on myös oma lava-ohjelma lauantaina 27.10. klo 12-13 Kullervo-salissa, jolloin aiheena ovat maiden väliset kulttuurisuhteet ja mielikuvat toisistamme. Keskustelu on merkitty ohjelmaan nimellä ’Kalanhajuiset suomalaiset ja pustan punaruusut’. Mitä kaikkea tapahtuukaan suomalais-unkarilaisissa suhteissa? Mikä Unkarissa vetoaa suomalaisiin? Kiinnostaako Suomi unkarilaisia? Kielisukulaisuudesta lähteneet yhteydet ovat luoneet kestävät verkostot maiden välille maantieteellisestä etäisyydestä huolimatta. Keskustelemassa joukko pitkään maitten välisissä suhteissa toimineita suomalaisia ja unkarilaisia: Heikki Koski, Éva Pap, Gábor Richly ja Tenho Takalo. Puhetta johtaa Suomi-Unkari Seuran toiminnanjohtaja Marjatta Manni-Hämäläinen.

Suunnista kirjaan -tehtävät Äidinkielen opettajain liiton ja Suomen Tietokirjailijoiden peruskoulun 8. ja 9. luokkalaisille sekä lukiolaisille ja ammatillisten oppilaitosten opiskelijoille järjestämän kirjasuunnistuksen kysymyksistä pari liittyy tällä kertaa Unkariin. Unkarin-osastolle odotetaan torstaina ja perjantaina 5000 nuorta kävijää!

Seuran toimisto on kiinni kirjamessujen ajan, jolloin sekä henkilökunta että seuran monia talkoolaisia on päivystämässä seuran tiskillä Unkarin osastolla. Unkari tulee lähelle – tavataan kirjamessuilla!