MUSIIKKI

Kansanmusiikkia Seurasaaressa ja Espalla
Hungarian State Folk Ensemblen (Magyar Állami Népi Együttes) 7 hengen ryhmä saapuu Helsinkiin kesäkuussa päättyvää Unkarin EU-puheenjohtajuuskautta juhlistamaan. Yhtye on perustettu vuonna 1951 ja sen tavoitteena on vaalia unkarilaisalueiden kansanmusiikki- ja kansantanssiperinteitä. Ryhmä esiintyy Helsingin Seurasaaressa Antin talon aukioilla 19.6. klo 15 ja Espafolkissa Espan lavalla 20.6.11 klo 17-20.

Mäntässä juhlitaan Lisztiä
Mäntän Musiikkijuhlat järjestetään tänä vuonna otsikolla ”Liszt 200 vuotta – Vaeltavan virtuoosin monet kasvot”. Lisztin musiikkia kuullaan mm. konserteissa Pianon tuhannet kasvot, Enkeli vai demoni?, Faustia etsimässä, Filosofi ja runoilija sekä Vaeltava virtuoosi. 28.6.-6.7.11

Klezmeriä Sata-Häme Soissa
Euroopan huippuyhtyeisiin lukeutuva seitsemän muusikon Budapest Klezmer Band, johtajanaan Ferenc Jávori, esiintyy Sata-Häme Soi -tapahtumassa 2.7. klo 22. Sata-Häme Soi, Ikaalinen, 28.6.-3.7.11

Sopraano Andrea Rost Urkuyö ja aaria -festivaalilla
Urkuyö ja aaria -festivaalin kesän tähtivieras on unkarilainen sopraano Andrea Rost. Hän esittää Hans-Otto Ehrströmin pianosäestyksellä Mozartin, Donizettin, Puccinin ja Kodályn musiikkia. Espoon tuomiokirkko 7.7.11 klo 21.

Misina ja Cimbaliband Kaustisella
Kaustisen kansanmusiikkifestivaaleilla esiintyy tänä kesänä unkarilainen kansantanssiryhmä sekä Balkan-vaikutteista maailmanmusiikkia soittava unkarilaisyhtye. Misina Néptáncegyüttes esiintyy Areenalla kansainvälisessä kansantanssikonsertissa 11.7. Cimbaliband-yhtye musisoi 12.7. Areenalla ja 13.7. Café Mondossa. Kaustinen Folk Music Festival 11.-17.7.11

ILMIÖ-festivaali Turussa
Festivaaleilla esiintyy tänä vuonna mm. unkarilainen (The Great Wawe Of) Kanagawa-yhtye, joka yhdistelee musiikissaan vaihtoehtoista rockia ja elektronista musiikkia. 23.7.11 klo 12-02.

Lieksan Vaskiviikko
Warsaw Brass Trio vieraanaan unkarilainen pasunisti Zoltán Kiss esittelee Lieksassa melko harvoin kuullun vaskikokoonpanon – trion. 26.7.11 klo 18. Lieksan vaskiviikko 22.-30.7.

Unkarin valtionooppera Savonlinnaan
Unkarin valtionooppera on Savonlinnan oopperajuhlien vuoden 2011 vieraileva talo. Unkarilaiset esittävät 23.-27.7. Olavinlinnassa Verdin Don Carlon sekä unkarilaisessa illassa 24.7.11 teosparin Zoltán Kodály: Psalmus Hungaricus ja Béla Bartók: Ritari Siniparran linna. Don Carlon ohjaa András Mikó, ja sen johtaa János Kovács. Teosparin ohjauksesta vastaa Valtionoopperan taiteellinen johtaja Balázs Kovalik, ja sen johtaa Balázs Kocsár.

RSO esittää Lisztin Faust-sinfonian
Kapellimestari Sakari Oramo, solisti Mats Carlsson, kuoro Ylioppilaskunnan laulajat. Lisztin sinfoniassa Goethen Faust tiivistyy kolmeen muotokuvaan, totuutta ja nuoruutta etsivään Faustiin, viattomaan Gretcheniin ja paholaismaiseen Mefistoleeseen. Musiikkitalo 7.9. ja 8.9.11 klo 19.

 

KUVATAIDE

Tilallisia paikkoja: paikan runoutta -näyttely
Fiskarsin Kuparipajan kesänäyttelyssä on esillä unkarilaisen Hilda Kozárin työ Valkoiset lakanat III. Näyttelyyn kutsutut taiteilijat liikkuvat paikan ja tilan maailmassa ja käsitteissä. Näyttely on avoinna 8.5.-25.9.11

galleria U: What else was there?
Valokuvia Unkarista – Turun Taideakatemian oppilaat. Näyttelyn valokuva- ja videoteokset ovat Taideakatemian 3. vuosikurssin valokuvaopiskelijoiden Unkarin matkan antia lokakuulta 2010. Näyttely esillä UKTK:ssa 9.6. – 5.8.11 ma-pe klo 10-18, suljettu 9.-25.7.2011.

Gorka-museon keramiikkaa
Unkarin Verőcestä Gorka-museon keramiikkaa ”Kolme Gorka-sukupolvea”. Avajaiset 18.8., avoinna UKTK:ssa 19.8.-30.9.11.

Lupaukset-näyttely Savonlinnassa
Budapestissa toimivan Ari Kupsus Galleryn ja Galleria Tallin yhteistyönä saadaan Savonlinnaan upea valikoima nuorten taiteilijoiden (Imre Szakszon, Máté Orr, Zsófia Nagy, Zsófia Margit) töitä. Galleria Talli 30.6.-27.8.11.

 

KIRJALLISUUS

Kirjauutuuksia suomeksi ja unkariksi
Valikoima Erzsébet Tóthin runoja on ilmestynyt suomeksi teoksessa Aamut, hiukset hajallaan, suomentaneet ja toimittaneet Hannu Launonen ja Béla Jávorszky, WSOY 2011.

Sofi Oksasen Stalinin lehmät ilmestyi keväällä unkariksi nimellä Sztálin tehenei, kääntäjä Éva Pap, Scolar Kiadó 2011. Oksasen Puhdistus (Tisztogatás) ilmestyi viime vuonna.

Lahden kansainvälinen kirjailijakokous
Unkarilainen Dániel Varró osallistuu Lahden Messilässä järjestettävään kirjailijakokoukseen, missä tänä kesänä on teemana ’Kirjailija ja sanoin kuvaamaton’.
www.liwre.fi

Kirjakellarin tarjouksia
Tyrvään Kirjakauppa Oy:n maanmainiossa aleluettelossa on jälleen unkarilaista tai Unkariin liittyvää kirjallisuutta:Mihály Babits: Haikarakalifi (3,02), József Balázs: Unkarilaisia (4,70), Tibor Déry: Montanaan (4,70), Hannu Launosen suomentama ja toimittama Maailma uutena – Valikoima unkarilaisia novelleja 1929-1970 (2,02), Viljo Tervosen suomentama ja toimittama Unkarin malliin – seitsemäntoista novellia (4,50) ja Nopoloitten lastenkirjasarjan Unkariin sijoittuva Risto Räppääjä ja kauhea makkara (17,90).

 

HERKKUJA JA YRTTEJÄ

Unkarilaista makkaraa
Karkkilassa toimiva unkarilainen ravintola Mathias Rex järjestää lauantaina 18.6.11 klo 14 unkarilaiset grillijuhlat, joissa pääsee mukaan makkaran valmistukseen ja grillaukseen. Osoite Vihdintie 2, maistiaisia ja musiikkia, osallistumismaksu 10 e hengeltä. Ilmoittautumiset puh. 0440522213 ja ravintola.mathiasrex@nullgmail.com.

Yrttikoulu
Bertalan Galambosin ja Pekka Myyryläisen alunperin YLE:n Kamera kiertää -ohjelmassa esitetty 16-osainen yrttien käytön opastus on saatavana DVD:nä YLE Shopista.

 

UNKARILAISIA KOIRAROTUJA

Komondor, kuvasz, mudi, puli ja pumi

Unkarin paimenkoirat ry:n erikoisnäyttely Lahdessa Launeen keskuspuiston Sirkuskentällä 6.8.11.

 

SUOMALAISTA UNKARISSA KESÄLLÄ 2011

Art On Lake
Budapestin Kuvataidemuseon näyttely Art On Lake on koonnut eurooppalaisia taiteilijoita toteuttamaan omat työnsä Kaupunginpuiston tekojärvelle. Suomesta mukana on Tea Mäkipää teoksellaan Atlantis. Näyttely on avoinna 4.9.11 saakka.

Sziget Fesztival
Sziget-festivaali on yksi Euroopan suurimmista musiikki- ja kulttuuritapahtumista. Se järjestetään ainutlaatuisissa puitteissa, Budapestin vehreällä Óbudan saarella. Tämän vuoden suomalaisesiintyjät ovat Ismo Alanko & Teho 11.8. sekä Sonata Arctica 14.8.11. Sziget-festivaali 8.-15.8.11.