Unkari-viikon voi toteuttaa monella tavalla. Toisessa koulussa Unkari saattaa näkyä kouluruokalassa, toisessa voidaan haluta käsitellä Unkari-aiheita laajasti eri oppiaineiden tunneilla. Mahdollisuuksia on monia, ja jokainen löytää varmasti itselleen sopivimman ja mukavimman tavan tutustuttaa oppilaat unkarilaisen kulttuurin monimuotoisuuteen ja värikkyyteen. Ohessa joitakin vinkkejä Unkari-aiheiden käsittelyyn.
Osallistutaan Repullinen Unkaria -kilpailuun! Lisätietoja ja osallistumisohjeet löydät täältä.
Kävisinkö unkarilaisesta? – leikkimielisellä tietokilpailulla voit testata Unkarin-tuntemuksesi!
Unkarilaiset keksinnöt -visa. Testaa, montaako unkarilaista keksintöä käytät tavallisena koulupäivänäsi! Keksintöihin voi tutustua myös seuraavien videoiden avulla Budapest – Get engaged ja Hungary – World of Potentials.
Unkariin voi tutustua myös kielen kautta opettelemalla ensimmäisenä kertomaan oman nimensä, asuinpaikkansa ja ikänsä. Tähän tarkoitukseen on laadittu koululaisen ABC, joka sisältää sanaston lisäksi myös ääntämisohjeet. Kieltä voi lähestyä myös kuuntelemalla unkarilaista räp- ja popmusiikkia.
Aamunavauksessa voi lukea esim. katkelman unkarilaista proosaa, runoja tai satuja. Kirjoja on saatavissa kunnallisista kirjastoista ympäri maan. Aamunavaukseen sopii hyvin Lázár Ervinin satu Sininen ja Keltainen tai jokin unkarilainen lastenruno teoksesta Viluinen kuningas. Aamunavauksen suunnitteluun löytyy lisäksi tietoa seuraavista artikkeleista: unkarilaisesta kirjallisuudesta ja kirjailijoista, lukuvinkkejä lapsille sekä kattavan unkarilaisen kirjallisuuden listan.
Koulut tai päiväkodit voivat tarjota Unkari-viikolla unkarilaisen keittiön herkkuja. Unkarilaisen keittiön aakkoset löytyvät täältä. Ruokalistaan voi sommitella esimerkiksi piirtämällä unkarilaisia motiiveja ja lautasen alle voi sujauttaa samaan tapaan toteutetun lautasenalusen.
Järjestetään matkamuistonäyttely, johon oppilaat ja opettajat voivat tuoda Unkarista hankittuja esineitä kouluun ja esitellä esineen avulla matkojaan Unkariin. Vaihtoehtoisesti oppilaat voivat esitellä jonkin unkarilaisen keksinnön (yllä tietoja keksinnöistä).
Otetaan yhteys unkarilaiseen kouluun ja sen oppilaisiin. Koulujen yhteystietoja ja verkkosivuja löytyy kootusti osoitteesta altalanosiskola.lap.hu. Jos koululla on ystävyyskoulu tai -kunta Unkarissa, on unkarilaisiin oppilaisiin helppo ottaa yhteyttä.
Järjestetään näyttely koulun aulaan oppilaiden Unkari-aiheisista töistä. Näyttelyssä voi olla esillä esimerkiksi kuvataidetunnilla toteutettua optista taidetta ja käsityötunnilla tehtyjä neulahuovutuksia.
Päiväkodit voivat hyödyntää esimerkiksi muistipeliä, dominoa tai lukea unkarilaista Lázár Ervinin satua Sininen ja Keltainen (ladattavissa yltä).
Lähialueilta kouluun vierailulle voi kutsua myös unkaria opiskelevan nuoren, unkarilaisen vaihto-opiskelijan tai unkarilaisen, sillä Suomessa asuu pari tuhatta unkarilaista. Yhteistyössä kunnan kanssa voi vierailulla kutsua myös esimerkiksi Unkarin suurlähettilään.
Lisäksi Unkari-tapahtumia voi toteuttaa yhdessä koulun, paikallisen Suomi-Unkari Seuran ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Tässä muutama idea:
- Lähialueilta voi kutsua unkaria opiskelevan nuoren tai unkarilaisen vaihto-opiskelijan puhumaan koululle. Suomessa myös asuu pari tuhatta unkarilaista.
- Koulu voi yhteistyössä kunnan kanssa kutsua myös esimerkiksi Unkarin suurlähettilään vierailulle.
- Unkarilaisen kirjallisuuden tai kulttuurin illan voi järjestää yhteistyössä kirjaston tai opiston kanssa.
- Unkarilaiseen ruokaan voi tutustua järjestämällä ruoanlaittoillan paikallisen ystävyysseuran kanssa.
- Ystävyysseurakunnan kanssa voi järjestää unkarilaiset kirkkokahvit.
- Unkarin matkailuillan voi järjestää yhdessä matkatoimiston kanssa.
- Paikallisradion kanssa voi tehdä myös yhteistyötä, esimerkiksi unkarilaiseen musiikkiin, matkakertomuksiin yms. liittyen.
- Paikallisten liikkeiden näyteikkunoihin voidaan laittaa esille unkarilaista taidetta ja käsityötä.
- Unkarilaisen elokuvan illan voi järjestää yhteistyössä elokuvakerhon tai kirjaston kanssa.
- Voi panna vireille yhteistyöprojekteja ja selvittää paikallisen Suomi-Unkari Seuran ja kunnan kanssa, olisiko projekteille mahdollista saada EU-tukea.