Mihin suuntaan Unkari? – Unkari ennen vaaleja 6.2.2014

Árvácska Major, unkarilainen matkaopas ja toimittaja luennoi Hyvinkäällä torstaina 6.2. Hyvinkään Suomi-Unkari-Seuran kutsumana. Pääkirjaston ryhmätyötilaan saapui yli kolmekymmentä Unkarin nykytilanteesta kiinnostunutta kuulijaa. Unkarissa järjestetään vuoden 2014 aikana kolmet vaalit, joista ensimmäiset ovat parlamenttivaalit 6.4., joita seuraavat EU-vaalit toukokuussa ja paikallisvaalit syksyllä.

Major kertoi Unkarissa poliittisen   keskustelun olevan täynnä taistelua: taistellaan inflaatiota, asumiskustannusten nousua, ulkomaisia pankkeja ja montaa muuta asiaa vastaan. Enemmistöhallitus on ollut toimelias laatiessaan uusia lakeja ja muuttaessaan vanhoja, mutta jokaisella uudistuksella on ainakin kaksi puolta. Esimerkiksi asumiskustannuksia on leikattu, mutta toisaalta tämä helpotus kohdistuu enemmän suurien asuntojen omistajille, joiden voisi olettaa olevan hyvätuloisia. Lisäksi leikkaukset on määrätty kohdistettavaksi veloituksiin kulutuksesta (esim. kaasu, sähkö, vesi), jolloin sähköyhtiöt ovat nostaneet siirtomaksuja.

Aiemmin läheiset suhteet länsinaapureihin, kuten Itävaltaan, ovat hiipuneet. Árvácska Majorin mukaan Unkarissa katse on kääntynyt lännestä itään ja tulevaisuudesta menneisyyteen. Tämän voi ajatella näkyvän myös siinä, kuinka yksityistä liiketoimintaa valtiollistetaan. Unkarin taloudessa on vastikään julkistettu positiivisia tunnuslukuja, mutta yritysten on vaikeaa saada rahoitusta toiminnalleen. Samalla sadattuhannet unkarilaiset työskentelevät ulkomailla.

Hallitus on leikannut etuuksia valtion taloustilanteen parantamiseksi, mutta näin vaalien alla on päätetty uusista etuuksista. Parlamenttiin valitaan 7. huhtikuuta vain 199 jäsentä aiemman 386 jäsenen asemesta. Unkarin parlamentti on ollut historiallisista syistä ylimitoitettu, ja tämä uudistus on tarpeellinen. Samalla on muutettu myös vaalitapaa: aiemmissa parlamenttivaaleissa oli kaksi kierrosta, nyt vain yksi. Lisäksi vaalipiirijakoakin on uudistettu. Vaalit tulevat olemaan hyvin mielenkiintoiset ja mahdollisilla tulosvaihtoehdoilla voisi spekuloida loputtomiin.