Parlamenttivaalit Unkarissa – tilaisuus 19.3.2014

Unkarissa ensimmäiset parlamenttivaalit uudella vaalitavalla

Unkari oli jälleen esillä pääkirjastossa keskiviikkona 19.3., kun Unkarin Suurlähetystön lähetystösihteeri György Urkuti saapui Hyvinkäälle kertomaan Unkarin tulevista parlamenttivaaleista. Vaalipäivä on sunnuntai 6. huhtikuuta. Unkarissa järjestetään parlamenttivaalit joka neljäs vuosi, ja tulevat vaalit ovat ensimmäiset huomiota herättäneen uuden perustuslain säätämisen jälkeen.

Vaalitavassa on suuria muutoksia aiempaan: kansanedustajia valitaan aiemman 386 asemesta 199, vaalipiirejä on vähemmän, äänioikeutettuja enemmän, ja lisäksi äänestyskierroksia vähennettiin kahdesta yhteen. Näiden muutosten taustalla ovat olleet taloudelliset säästöt ja toisaalta myös valtaapitävien huoli siitä, että aiempina vuosina sekä äänioikeuttaan käyttäneiden että ehdolle asettuneiden määrä on ollut laskussa.

Unkarin parlamentti on historiallisista syistä ylimitoitettu, ja tämän vaalikauden kansanedustajat ovat itse äänestäneet kansanedustajien määrän vähentämisen puolesta. Käytännössä moni nykyinen kansanedustaja siis menettää työpaikkansa tulevissa vaaleissa. Vaalipiirejä on nyt 106, edellisissä vaaleissa oli 70 vaalipiiriä enemmän. Jokaisesta vaalipiiristä pääsee yksi kansanedustaja parlamenttiin, ja aiemmin vaalipiirien äänioikeutettujen määrässä oli hyvin suuria vaihteluita. Muutoksella on pyritty tasapuolisuuteen, eli ettei läpipääsyyn vaaditussa äänimäärässä vaalipiiriä kohden olisi suuria eroja.

Äänioikeutettuja on tulevissa vaaleissa aiempaa enemmän. Jokaisella unkarin kansalaisella, jolla on Unkarissa vakinainen asuinpaikka, on kaksi ääntä: yksi vaalipiirille ja yksi puoluelistalle. Lisäksi ulkomailla asuvat unkarilaiset, joilla ei ole vakinaista asuinpaikkaa Unkarissa, saavat äänestää puoluelistalta. Puoluelista on vain puolueilla, joilla on oma ehdokas vähintään 27 vaalipiirissä.

Valtio on antanut kampanjatukea ehdokkaille ja puolueille, joilla on oma puoluelista. Tällä on ollut haluttu vaikutus, eli ehdokkaita on aiempaa enemmän. Lisäksi voidaan odottaa, että äänestysprosentti tulee olemaan korkeampi kuin viime parlamenttivaaleissa. Naisia on ehdokkaina, mutta Suomeen verrattuna Unkarin politiikka on kovin miehinen maailma.

Yksi tulevien vaalien uudistuksista on etnisten vähemmistöjen omat listat: kuka tahansa saa rekisteröityä vähemmistöön ja valita äänestääkö tavallisilta listoilta, vai vähemmistön omalta listalta, jolta ehdokas tulee valituksi pienemmällä äänimäärällä. Unkarissa on monia vähemmistöjä, joista osa on liian pieniä saadakseen oman edustajan parlamenttiin, mutta mahdollisesti ainakin unkarin romanialaisilla ja saksalaisilla tulee olemaan omat kansanedustajat. Muille jää mahdollisuus vähemmistövaltuutettuihin, jotka saavat osallistua kaikkeen parlamentin toimintaan äänestyksiä lukuunottamatta.

Uusi vaalilaki on tarkastettu Euroopan Neuvoston Venetsian Komitean toimesta ja todettu demokraattiseksi ja oikeusvaltiolle kelpaavaksi. Unkarin ulkoministeriö on kutsunut ETYJ:n vaalitarkkailijat, ja he ovat jo aloittaneet työnsä Unkarissa. Äänestyspaikat ovat avoinna vaalipäivänä aamukuudesta iltaseitsemään. Ulkomailla asuvat äänioikeutetut voivat antaa äänensä postitse etukäteen, mutta ennakkoäänestyksiä Suomen tapaan ei ole. Ulkomailla asuvat voivat myös äänestää suurlähetystöissä vaalipäivänä, mikä tietää varhain alkavaa työpäivää myös Unkarin Suurlähetystössä Helsingissä.