Somlói galuskan resepti suomeksi

Somlói galuskan resepti

(mukailtu http://zsuzsaisinthekitchen.blogspot.fi/2011/08/somlo-trifle-somloi-galuska.html )

Aloita rusinoista. Sitten tee liemi, sen jälkeen vaniljakastike. Kun ne jäähtyvät, leivo kakkupohja. Kakun jäähtyessä valmistele täytteet. Kun kaikki on jäähtynyt, voit koota jälkiruoan syvään kannelliseen astiaan. Laita jääkaappiin maustumaan vähintään 24 tunniksi. Suklaakastikkeen voi tehdä etukäteen, mutta kermavaahto kannattaa vatkata juuri ennen tarjoilua.

Alkuperäisessä reseptissä on kolme erilaista kakkupohjaa. Niiden maut sekoittuvat, joten vaivan säästämiseksi teemme vain yhden kakkupohjan, mutta kaikilla mausteilla.

Liemi (kostuttamista varten)

1,75 dl vettä

1,25 dl sokeria

1 appelsiinin kuori

½ sitruunan kuori

0,75 dl rommia

Vaniljakastike

4 kananmunan keltuaista

2,5 dl sokeria

1,75 dl jauhoja

5 dl täysmaitoa

½ vaniljatanko

½ sitruunan kuori

Kakkupohja

6 kananmunan keltuaista

6 rkl sokeria

6 rkl jauhoja

2 rkl kaakaota

6 kananmunan valkuaista

2 rkl hienoksi jauhettua saksanpähkinää

Täytteet:

Rommirusinat: 1,75dl rusinoita, 0,75dl rommia (voi korvata omenamehulla)

2,5 dl hienoksi jauhettua saksanpähkinää

0,75 dl aprikoosihilloa (ilman sattumia)

1-2 rkl makeuttamatonta kaakaota

Päälliset:

5 dl kuohukermaa, 2 rkl tomusokeria

Rommi-suklaakastike: 1,75 dl vettä, 3 rkl rommia, 6 palaa tummaa suklaata, 1,75dl sokeria

1. Laita rusinat likoamaan rommiin tai omenamehuun.

2. Valmista liemi:

Kaada vesi pienehköön kattilaan. Pese appelsiini huolellisesti. Kuori appelsiini, ja kaavi kuoresta valkoinen osa pois. Lisää kuori kattilaan. Tee samoin puolikkaan sitruunan kuorelle.

Lisää sokeri, kiehauta ja jätä porisemaan miedolla lämmöllä, kunnes lientä on jäljellä n. 1,25dl. Ota kuoret pois kattilasta reikäkauhalla, ja purista niistä kaikki nesteet takaisin kattilaan. Heitä kuoret pois ja anna liemen jäähtyä.

Rusinat ovat tällä välin imeneet osan rommista tai mehusta. Kaada rommi/mehu mitta-astiaan, ja lisää sen verran että sitä on taas 0,75dl. Kun liemi on jäähtynyt, lisää rommi/mehu liemeen.

3: Valmista vaniljakastike:

Leikkaa vaniljatanko auki ja laita mikronkestävään astiaan. Lisää ½ sitruunan kuori ja 5 dl maitoa. Kuumenna melkein kiehuvaksi mikrossa (varovasti – vaihtoehtoisesti voit kuumentaa teflonkattilassa). Siirrä maito ja vaniljatanko kattilaan ja kuumenna taas melkein kiehuvaksi. Anna jäähtyä. Tällä välin vispaa keltuaisia ja sokeria 4 minuuttia. Siivilöi jauhot seokseen ja vispaa. Kun maito ei ole enää pottavan kuumaa, lisää maito seokseen hyvin pienissä erissä koko ajan sekoittaen. Laita seos kattilaan, ja kuumenna liedellä. Anna porista keskilämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes on sopivan paksuista. Anna jäähtyä.

4: Leivo kakkupohja:

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen ja suojaa syvä uunipelti leivinpaperilla. Kakkupohjasta tulee ohut.

Vatkaa 6 kananmunan keltuaista ja 6 rkl sokeria vaahdoksi kulhossa. Lisää pieninä annoksina 6rkl jauhoja ja 2 rkl kaakaojauhetta siivilöitynä, vatkaa välissä hyvin. Vatkaa valkuaiset eri kulhossa, puhtaalla vispilällä kovaksi vaahdoksi. Sekoita vaahdot keskenään hitaasti, ja lisää varovaisesti 2 rkl saksanpähkinärouhetta. Levitä taikina uunipellille ja paista kunnes valmis (muutamia minuutteja, valvo koko ajan). Anna jäähtyä.

5: Ota täytteet esille: Liotetut rusinat ja liemi ovat jo valmiina. Lisäksi tarvitset 1,5 saksanpähkinä rouhetta ja noin 1-2 ruokalusikallista kaakaojauhetta.

6: Kokoaminen

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan, mahdollisimman samankokoisia kuin kokoamisastia. Jos ei onnistu, niin ”silput” voi piilottaa välikerrokseen.

Laita yksi osa kakkupohjista astian pohjalle. Laita sen päälle kolmasosa liemestä, kolmasosa rusinoista, kolmasosa jauhetuista saksanpähkinöistä ja kolmasosa vaniljakastikkeesta.

Laita toinen osa kakkupohjista näiden päälle, ja paina varovasti vähän tiiviimmäksi. Laita sen päälle samalla tavalla täytteitä.

Laita kolmas osa kakkupohjista astiaan, ja paina varovasti vähän tiiviimmäksi. Laita sen päälle loppu liemi, ja levitä sitten ohut kerros aprikoosihilloa. Laita päälle loput rusinat, saksanpähkinät ja vaniljakastike. Ripottele pienen sihdin avulla ohut kerros makeuttamatonta kaakaojauhetta (1-2 rkl). Kääri kakku kelmuun tai folioon tai peitä tiiviillä kannella, ja anna maustua jääkaapissa vähintään 24h.

Valmista suklaakastike ennen tarjoilua: Lämmitä pienellä pannulla / kastikekattilassa 1,75 dl vettä, 6 palaa tummaa suklaata murskattuna, 1,75 dl  sokeria ja 3 rkl rommia. Anna kiehua n. 5 min koko ajan sekoittaen. Anna jäähtyä vähän.

Vispaa kerma vaahdoksi.

Somlói galuska tarjoillaan jälkiruokakulhoista. Ota jäätelökauhalla tai isolla lusikalla 2-3 palaa kakusta, peitä kermavaahdolla ja kaada päälle suklaakastiketta.