Kecskemétin pormestarin lehdistötilaisuus 17.2.2017

Tiivistelmä unkarinkielisestä artikkelista: http://keol.hu/kecskemet/sajtoreggeli-polgari-repuloter-a-kada-iskola-koltozese-es-a-bulinegyed

Perjantaina 17.2.2017 oli aika vuoden ensimmäiselle lehdistön ja pormestarin aamiaistapaamiselle. Pormestari Klaudia Szemereyné Pataki keskusteli tilaisuudessa reportterien kanssa useista torstain kokouksen aiheista. Tärkeimpiä olivat siviililentokentän suunnittelu, Kadan koulun muutto ja ravintoloiden aukioloajat.

Pormestari kertoi lehdistön edustajille, mitä sisältää valmisteleva tutkimus, jonka perusteella hallitus päätti lentokenttäasiasta. Kaupunki ja puolustuministeriö tutkivat yhdessä, mitä ovat ne sotilaalliset tavoitteet, jotka täytyy huomioida, kun lentokentällä tehdään muutostöitä, jotta siviili- ja sotilasilmailun tehtävät ovat suunnitelman toteuduttua selkesti erillään. Alue jaetaan näiden tietojen mukaisesti. Pääosin pohjoisen ohitustien läheisyyteen suunnitellaan siviili-ilmailun toimintoja. Keskustelut jatkuvat NATOn kanssa siitä, mihin kyseisellä alueella nyt olevat toiminnot siirretään. Lisäksi lentäjille tarvitaan suunnitelmien toteutuessa uudelleenkoulutusta. Sotilaslentäjille tehdyn kyselyn perusteella he haluaisivat ottaa osaa myös siviili-ilmailuun.

Tärkeässä yhteiskunnallisessa kiistassa ollaan lähempänä ratkaisua, kun kaupungin neuvosto päätti torstaina, että Rudolf-alueelta ja tulevalta yliopistoalueelta poistetaan ravintoloiden aukiolomääräykset. Suunnitelmien mukaan kyseisestä alueesta tulee vapaa-ajan, kulttuurin ja viihteen alue, eikä ravintoloiden tarvitse noudattaa yleistä kiinnioloaikaa klo 24-08.

Helmikuussa 2016 pormestari ja presidentti Viktor Orbán allekirjoittivat sopimuksen modernien kaupunkien ohjelmasta. Yksi ohjelman kohdista on Kodaly-instituutin kehittäminen, jota varten on päätetty uudistaa entinen fransiskaaniluostari, jossa instituutti toimii, ja rakentaa konserttisali. Instituutti laajenee samalla nykyisen Kada Elek –koulun (yläaste) tiloihin. Kada Elek –koulu muuttaa Rudolf-alueelle. Muuton toteuttamista hankaloittaa se, että koululle osoitetut kaksi muistomerkkeinä suojeltua rakennusta vaativat kalliin remontin.

Pormestari Klaudia Szemereyné Pataki