Sekä nuorille että vanhemmille osallistujille jaettiin jo ennen esitelmän alkua väritystehtävät, joista sai värittää ja askarrella pääsiäiskoristeita tai -kortteja esitystä kuunnellessa. Esitelmässä kerrottiin pääsiäistä edeltävästä paastosta, eri päiviin kuuluvista perinteistä ja ruoista sekä kauppojen aukioloista pyhien aikana. Unkarissa 40 päivän paasto ennen pääsiäistä on suuremmassa asemassa kuin Suomessa, ja paaston aikana pidättäydytään lihasta. Paastonajan ruoat ovat erilaisia yhdistelmiä kasviksia, munia, rahkaa, pastaa ja kalaa. Lankalauantaina paasto päättyy herkulliseen savustettuun ja keitettyyn kinkkuun, jota nautitaan piparjuuritahnan, tuoreiden salaattien, munien ja muiden herkkujen kanssa.
Pääsiäiseen kuuluu monia agraariyhteiskunnan ajalta periytyviä tapoja ja uskomuksia, ja niistä tunnetuin on ”locsolkodás”, tyttöjen ja nuorten naisten kastelu pääsiäismaanantaina, jotta heistä kasvaisi kauniita ja hyviä naisia. Perinne on muuttunut ja nykyään tytöt ja naiset saavat päälleen suihkauksen hajuvettä, ja kiitoksena tästä pienille pojille annetaan koristeltu muna, suklaata tai muu pikku lahja, ja isommat saavat pálinkaa eli paikallista viinaa. Kananmunat koristellaan vahan ja luonnonvärien avulla. Ensin muna jaetaan pysty- ja vaakaviivoin neljään tai kahdeksaan osaan ja jokainen osa koristellaan symmetrisesti. Esitelmän jälkeen kokeilimme yhdessä koristella valmiiksi värjättyjä munia perinteisillä kuvioilla.
Locsolkodás – valokuva Zoltán Görögh
Kananmunia koristetuna nykyaikaisin menetelmin mutta perinteisin kuvioin – valokuva Emma Tuomaala