Suomalais-ugrilaisten kielten tutkimuksen perinne Unkarissa, luentotilaisuus Lahden lyseolla 17.2.2009 klo 17.00–18.30

Suomi–Unkari Seuran Lahden osasto järjestää avoimen yleisötilaisuuden tiistaina 17.2.2009 klo 17.00–18.30 Lahden lyseon vanhassa juhlasalissa (os.: Lahdenkatu 6, 2. krs, sisäänkäynti pääovesta).

Hungarologian lehtori Gergely Dusnoki Jyväskylän yliopistosta tarkastelee esitelmässään suomalais-ugrilaisen kieliteorian varhaisvaiheita ja kehitystä Unkarissa. Hän esittelee myös 1700-luvun loppupuoliskolla käynnistynyttä Unkarin kielenuudistusliikettä ja sen kärkihahmoja. Kielenuudistusliike syntyi vastareaktiona keisari Joosef II:n pyrkimyksille nostaa saksan kieli Habsburgien monarkian viralliseksi kieleksi. Maaperää sille loi myös valistusajattelun myötä tapahtunut kansallisuusaatteen nousu, mikä johti pyrkimyksiin nostaa unkari sivistyskieleksi unkarinkielisen kulttuurin edistämiseksi ja kansan sivistystason nostamiseksi. Yksi liikkeen johtohahmoja oli Ferenc Kazinzcy (1759–1831), jonka syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 250 vuotta.
Gergely Dusnoki on erinomaisen hyvin suomea puhuva 30-vuotias kielitieteilijä Debrecenistä. Hän on työskennellyt syksystä 2007 alkaen Jyväskylän yliopistossa. Hän tekee parhaillaan saamen kieltä koskevaa väitöskirjatutkimusta.
Tilaisuuteen osallistuu myös professori Tuomo Lahdelma, joka kertoo Jyväskylän yliopiston Hungarologian yksikön toiminnasta.

Tilaisuuden päätteeksi kahvitarjoilu.

TERVETULOA !