Kansallinen juhlapäivä 20. elokuuta

Elokuun 20augusztus 20-ika – on uuden sadon ja siitä leivotun uutisleivän päivä, mutta se on samalla myös suvereenin Unkarin perustaneen P. Tapanin (Szent István) päivä, juhlapäivä ja vapaapäivä, joka merkitään kalenteriin punaisin kirjaimin ja numeroin (piros betűs ünnep). Se on kolmas merkittävä kansallinen juhlapäivä 15.3. (vuoden 1848 vallankumouksen alkamispäivä) ja 23.10. (vuoden 1956 kansannousun alkamispäivä) ohella. – Sosialismin kaudella 20.8. oli myös sosialistisen valtiosäännön vahvistamisen vuosipäivä.

Päivän tapahtumia Budapestissa ja maasedulla, kuten Debrecenissä ja Balatonilla, seurataan Unkarin valtion televisiokanavilla (M1, M2 ja Duna TV), Kossuth rádió (Mr1) on rakentanut Tonavan rantakadulle väliaikaisen studion tavoittaakseen paremmin sekä juhlijat että kuuntelijat.

Juhlapäivä – ja päivän tapahtumista raportoivat radio- ja televisiolähetykset – alkavat klo 8 parlamenttitalon edustalla Kossuth-aukiolla Nemzeti Közszolgálati Egyetem -yliopistosta (NKE) valmistuvien upseerien valatilaisuudella sekä juhlallisella lipunnostolla. Uuteen NKE:hen on vuoden 2012 alusta keskitetty julkishallinnon ja -oikeuden korkeakouluopetusta sekä poliisikorkeakoulu ja maanpuolustuskorkeakoulu.

Kello 10 tapahtuu Tonavalla Unkarin hävittäjälentokoneiden ylilento jota seuraa ilmavoimien ja laivaston katselmus Margitin sillan ja Elisabetin sillan välisellä osuudella, minkä jälkeen myös siviilialukset voivat tehdä oman juhlapurjehduksensa.

Budan puolella järjestetään József Bémin aukiolla orkesteriesityksiä ja Clark Adam- aukiolla voi seurata kansantanssiesityksiä. Siellä toimitetaan myös ekumeeninen uutisleivän siunaus, minkä jälkeen viljankorjuukulkue vaeltaa Ketjusillan ylitse Basilikaan, jossa alkaa klo katolinen 17 juhlamessu. Kello 18 lähtee liikkeelle juhlakulkue, jossa Basilikassa säilytettävää P. Tapanin oikeaa kättä. Szent Jobb on Unkarin tärkein room.-katolinen pyhäinjäännös. Tuntiamyöhemmin on Ferenc Puskasin mukaan nimetyllä stadionilla mahdollisuus juhlia Unkarin olympiavoittajia. Kello 21 alkaa Tonavalla ilotulitus, joka päättää päivän juhlinnan. Viime vuonna Tonavan rantakaduille kerääntyi noin 300000 katsojaa seuramaan 16000 erilaisen ilotulitteen tarjoamaa näytelmää. Keskustan kadut tulevat tänäänkin ruuhkautumaan, lisäksi osa kaduista on suljettu autoliikenteeltä. Kansalaisia pyydetäänkin käyttämään julkisia liikennevälineitä, joiden liikennöintiheys on nostettu arkipäivän ruuhkatuntien tasolle. Orbánin hallituksen päätöksellä Parlamenttitalo on avoinna kaikille ja halukkaat voivat nähdä sekä parlamentin istuntosalin että P. Tapanin kruunun, Budanpuoleisen rantakadun pohjoisosa (Bem rakpart) on suljettu liikenteeltä ja kadusta on tullut Unkarilaisten makujen (ja ruokien ) katu – Magyar ízek utcája.

Deberenissä vietetään kukkaiskarnevaalia ja Pécsissä on leivottu ”Unkarilaisten leipä”, Magyarok kenyere, johon jauhot on saatu Karpaattien altaan alueella asuvien unkarilaisten lahjoittamasta vehnästä. Tapahtumien tuotosta osa menee unkarilaisille lapsiperheille.