Koulut aloittavat toimintansa vasta syyskuussa. Kuunvaihteen uutisissa kerrotaan lasten valmistautumisesta koulun alkamiseen, ostetaan koulutarvikkeita, penaaleja ja reppuja, ja arvioidaan, mitä koululaisen ”varustaminen” koulutielle maksaa. Äitien käsityksen mukaan kustannukset nousevat koululaisen iästä ja ”muotitietoisuudesta” riippuen 30000–70000 forinttiin eli 100-250 euroon. Unkarissa vanhemmat joutuvat kustantamaan koulutarvikkeet oppikirjoista alkaen, joten em. kustannuksissa ei ole otettu huomioon vaatehankintoja.
Myös koulu ja emnnen kaikkea koulujen talouden ylläpito muuttuu. 30.8. opetuksesta vastaava valtiosihteeri, tri Rózsa Hoffmann kertoi avatessaan 1600 opettajan koulutuspäivän, että uuden opetussuunnitelman mukaan I, V ja IX luokalla on joka päivä liikuntaa ja muut luokat siirtyvät samaan käytäntöön vaiheittain.Liikuntatuntien määrää tullaan valvomaan kuten muutakin opetusta, sillä ”tarkastajat” tulevat jatkossa vierailemaan kouluissa.
Ajankohtaiseen kouluaitokseen palattiin seuraavana päivänä otsikolla Syyskuun muutokset, Szeptemberi változások. Oppivelvoisuusaika lyhenee (kahden vuoden ajaksi) vuodella 16:een vuoteen . Tammikuun 2013 alusta koulut siirtyvät kunnilta ja kaupungeilta valtion yläpidettäviksi. – Viime vuosina uutisissa on toistuivasti kerrottukin (sairaaloiden ohella) yksittäisten koulujen rahapulasta, joka ilmeni mm. lämmityksen aloittamisen myöhentämisenä, puutteellisina saniteettitiloina ja koulurakennusten huonona kuntona. – Valtiosihteeri Hoffmann on vakuuttunut, että uudistus, jonka olennainen osa on ilmaiset oppikirjat, on oikeaanosunut ja mahdollistaa yhtenäisen ja korkeatasoisen opetuksen toteutumisen kaikkialla maassa. – Oppositio (MSZP) näkee koulujen taloudellisen aseman muutoksessa myös tarpeetonta valtiollistamista. Myös koulujen opetussuunnitelman muutokset ovat opposition mielestä huonosti perusteltuja, johtavat yhdenmukaisiin opetussuunnitelmiin, ja lisäävät koulutuksen tarpeetonta keskittämistä ja keskusjohtoisuutta opettajien ja rehtoreien valinnasta alkaen. Jobbik taas katsoo, että kaikki luksus on poistettava koulujärjestelmästä ja kustannukset kohtuullistettava. Ministeriön mukaan on tärkeää, että vatio tulevaisuudessa vastaa koulujen ylläpidosta, näin mikään yksittäinen koulu ei joudu taloudellisestui turvattomaan asemaan: ”Jos kunta, önkormányzat, on köyhä, niin silloin on köyhä myös koulu!”
2.9. kerrotaan valtakunnallisesta lukuvuoden avajaistilaisuudesta sirstersiläsiveljestön ylläpitämäss Lajos Suuren lyseossa Pécsissä. Kansallisten voimavarojen ministeri kertoo, että ”opettajien on saatava takaisin arvovaltansa”, mutta uutislähetys ei kerro, miten arvovalta on menetetty ja mille taholle. Valtiosihteeri Hoffmann kertoo, että lukuvuoden aikana toteutetut muutokset ennakoivat syyskuussa 2013 voimaan tulevaa uutta perusopetussuunnitelmaa. – Vanhemmat puolestaan pitävät lainvastaisina vapaaehtoisia ”luokkamaksuja”, osztalypénz, joilla kerätään rahaa vanhemmilta luokan hyväksi. Vanhempain liiton mielestä, pitäisi perustaa tällaista tukitoimintaa varten erityinen koulukohtainen säätiö, jolla olisi erillinen valvontaelimensä, kuratórium.