Epäterveellisiä (terveys)tuotteita?

Unkarin terveysministeriön alainen virasto, joka toimii kansanterveysasioiden ja virassaolevien lääkärien asiantuntijatukipalveluna, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvos Szolgálat, ÁNTSZ, selvitti, oliko liikkeiden tuotevalikoimasta poistettu sellaiset ruokavaliota täydentävät tuotteet, joiden myynti oli aiemmin kielletty. Nämä tuotteethan saattoivat vahingoittaa nauttijansa terveyttä.

On tuotteita, joita edelleenkin voi tilata Internetin välityksellä, vaikka niiden myynti ja välitys on kielletty koko Euroopan Unionin alueella. Tällaisia ihmetuotteita, joiden alkuperä on tuntematon, suorastaan tulvii Internetissä.Uutisissa näytettiin 2.4.2013 kuvankaappauksen avulla otettuja kuvia tällaisista portaaleista. Portaalit olivat unkarinkielisiä, tuotteita oli ostettavissa verkkokaupan välityksellä.  Sivustolla vieraileva sai runsaaasti ”tietoa” tuotteiden ”ihmeitätekevästä” vaikutuksesta, joita tukivat useat ”todistajanlausunnot”.

ÁNTSZin mukaan näissä tuotteissa on ongelmana se, että esim. nopeaa laihtumista lupaavaa ruokavaliota täydentävissä tuotteissa on mukana vaikuttava lääkeaine, minkä takia ne on kielletty.

Uutisissa haastatellun sisätautilääkärin, gasztroenterológus, mukaan tällaiset tuotteet ovat vaarallisimpia. – Perusongelmana on se, että emme tiedä, mitä aineita nämä laihdutus-tuotteet sisältävät, mikä on niiden koostumus ja millaisina väkevyyksinä käyttäjä nauttii näitä laihdutusaineita, jos niissä nyt ylipäänsä on tällaisia laihduttavia aineosia. Valitettavasti näitä aineita ei tutkita riittävästi, vaikka ne vaikuttavat mm. hormoni-järjestelmäämme, esimerkiksi muuttavat aineenvaihduntaamme ja nillä voi olla myös ei-toivottuja hermostollisia vaikutuksia, totesi haastateltu asiantuntijalääkäri.

ÁNTSZ käynnisti tutkinnan selvittääkseen, mistä vielä voi ostaa terveydelle vaarallisia aineita. Viraston edustajat toteuttivat yli 860 tarkastuskäyntiä kaupoissa, apteekeissa ja terveyskaupoissa, bióbolt. Tarkastusten yhteydessä tavattiin kaksi sellaista tuotetta, joissa oli vaikuttavana aineosana aine, jonka myynti oli kielletty, kertoi viraston johtoon kuuluva lääkäri.

Virasto pyytääkin kuluttajia, että nämä osytaisivat vain sellaisia tuotteita, joissa on unkarinkielinen tuoteseloste ja joiden alkuperä on myös selvillä.