Usia busseja BKV:lle!

Uutisissa 2.6. kerrottiin, että Budapestin liikennelaitoksen, BKV:n (Budapesti Közlekedési Vállalat) uusi, vuoden koekäytössä oleva unkarilaisvalmisteinen ”midibussi” an aloittanut liikenteensä. Vaikka uutiset ei sitä mainitse, kyseessä on Webasto Hungária Kft:n ja Molitus Kft:n yhteistyössä suunnittelema ja rakentama kaupunkiliikenteeseen tarkoitettu matalalattiabussi Molitus Midicity S91. – Molituksen perustajia vuonna 2007 olivat entisen Ikarus-tehtaan työntekijät.

Budapestin liikennekeskuksen, Budapesti Közlekedési Központ, pääjohtaja on mukana esittelemässä uuden bussin ”herkkuja”, joihin kuuluu nykyisin jo vakiovarusteena olevan pysäkkinäytön lisäksi myös GPS ja erikseen avattava ajosilta pyörätuolia käyttäville matkustajille. Matkustajat ovat innoissaan ja ylpeitä uudesta unkarilaisesta bussista, jotkut jopa ottavat valokuvan ennen bussiin nousemistaan. Kaupunkiliikenteeseen tarkoitettua bussia tullaan uutisten mukaan käyttämään Budan puolella Linnan, Vár, alueella. Uutisissa kuvattu bussi liikennöi kuitenkin linjalla 27 (Móricz Zsigmond körtér — Sánc utca). Odotettavissa kuitenkin on, että tarjouskilpailu julistetaan vuoden kuluttua tällaisten bussien hankkimiseksi BKV:lle. Uusi bussi voisi olla myös hybridi, jossa voimanlähteenä dikeselmoottorin ohella olisi kaupunkiliikenteeseen soveltuvat akut eli sähkö.

Uutisissa muistutetaan myös, että Budapestin kaupunkiliikenteessä on jo puoli vuotta ollut toinenkin uusi, Mercedes Benz-moottorilla varustettu bussimalli, tosin vain yksi kappale, mutta kesäkuun alusta uutta bussimallia saadaan käyttöön 100 kappaletta ja heinäkuun alusta vielä 50 kappaletta. BKV:n pitkään jatkunut kalustopula koehntuu siis olennaisesti bussien osalta, metroliikenteen kaluston ja raiteiden ajanmukaistaminen sen sijaan odottaa vielä vuoroaan.