Haikara vakoojana

M1:n uutisten kevennyksenä 2. syyskuuta oli juttu haikarasta, jota Egyptin viranomaiset pitivät vakoojana. Kysymyksessä oli lintujensuosjelijoiden Nógrádin läänissä Pohjois-Unkarissa rengastamasta kattohaikarasta, fehér gólya (Ciconia ciconia), joka oli saanut selkäänsä myös pienen lähettimen, jonka avulla luinnun muuttoreittiä voitiin seurata.

Haikara lensikin suurin piirtein odotettua reittiä Balkanin niemimaan kärkeen,  Aigeian meren ylitse Turkin rannikolle ja Välimeren itäreunaa, siis Vähän-Aasian rannikkoa, seuraillen Egyptiin, jossa matka jatkui Niilin juoksua noudatellen etelään, kunnes signaali yhtäkkiä katosi.

Unkarilaiset lintutieteilijät epäilivät, että haikara oli joutunut katveeseen, josta signaali ei kantanut. Kun vastaanotin pysyi mykkänä yllättävän pitkään, ryhdyttiin Internetistä etsimään tietoa ja haikara löytyikin ”pidätettynä” parisataa kilometriä vakiintuneen muuttoreitin ulkopuolelta. Kuva-aneiston perusteella rengastettu lintu kyettiin tunnistamaan. Syynä pidätykseen oli linnun selässä oleva lähetin, joka erottui selvästi. Katsojille näyettiin myös videoleikkeen avulla, miten lähetin kiinnitettiin linnun selkään. Egyptin viranomaiset olivat myös nähneet lähettimen ja päätelleet, että lintu oli vakooja tai pimemminkin lintua käyettiin vakoilutarkoituksiin: laite keräsi selvästikin informaatiota, jota vihollinen – mistä tahosta sitten olikin kysymys – käyttäisi hyväkseen.

Unkarin lintuharrastajat ovat ottaneet yhteyttä egyptiläisiin kollegoihinsa ja pyytäneet apua llinnun vapauttamiseksi, jotta muuttoreitti saataisiin kartoitettua loppuun. – Seuraavana päivänä (3.9.) uutiset kertovatkin haikaran vapauttamisesta.