JÁNOS SZIRTESIN NÄYTTELY GALLERIA EMILISSÄ 24.1. SAAKKA

JÁNOS SZIRTESIN NÄYTTELY GALLERIA EMILISSÄ 24.1. SAAKKA
János Szirtesin hätkähdyttävä Pastosomainen potretti -näyttely videoesityksineen on paraikaa esillä Galleria Emilin Studiossa Vanhalla kirjastotalolla, Keskustori 4, Tampere 24. tammikuuta 2014 saakka.
Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen ja Tampereen kaupungin yhteistyönä toteutetulla näyttelyllä ei ollut virallisia avajaisia. Se pystytettiin ja avattiin yleisölle 9.1.2014. Lämpimästi tervetuloa tutustumaan näyttelyyn.

János Szirtes (s. 1954, Budapest) on ollut yksi Unkarin nykytaiteen keskeisistä hahmoista 80-luvulta lähtien. Hänen monipuolinen taiteensa pitää sisällään performansseja, maalauksia sekä valokuva- ja videoteoksia, ja sen pohjimmaisena ajatuksena on luominen toimintana. Myös Tampereella esiteltävän, eri aikakausia yhdistelevän näyttelyn kokoavana ajatuksena on juuri toiminnan ajatus. Näyttelyn varhaisimmat teokset, 90-luvun kuuluisat ”Noen kuvat” on kyllästetty muinaisten kulttuurien ja rituaalien tunnelmalla. Herkkyyden olemuksen tutkiskelu, performanssien toiminnan tiivistäminen 2D-muotoon sekä esteettinen omakuvaus ovat kaikki hyvin läsnä Szirtesin tuotannossa. Hänen ihmisruumiiseen liittyvistä tutkielmistaan uusimpia esimerkkejä on 2012 valmistunut omakuvista koostuva valokuvasarja, jossa taideteoksen pohjana toimii nimenomaan ihmisruumis itse – taiteilijan oma ruumis, joka tiivistää toiminnan prosessin itseensä. Ihmisruumiin painotetun keskeinen rooli sekä itsereflektio puolestaan yhdistävät kuvien ja performanssin maailmat toisiinsa korostaen näin myös eri taiteenalojen orgaanista yhteen nivoutumista koko hänen tuotannossaan. Elehtivä taide näyttäytyy meille samaan aikaan uudenlaisena vartalomaalauksena, body-artina sekä performanssitaiteen kautta määriteltynä toimintana. Toimintaa painottavissa kuvissaan Szirtes asettaa omat kasvonsa keskiöön. Myös näyttelyn osana nähtävissä videoteoksissa toiminnan lähteenä manifestoituu taiteilija itse.