Erääntyneet energialaskut lähes 100 mrd. forinttia

MTI lainaa uutisessaan 10.9.2014 unkarilaisen talouteen keskittyvän aikakauslehden Világgazdaság (suom. maailmantalous) artikkelissa ollutta tietoa, joka perustuu kansallisen kehitysministerin, nemzeti fejlesztési miniszter, Miklós Sesztákin haastatteluun. Ministerin käyttämät tiedot sähkö-, kaasu- ja kaukolämpömaksujen viivästymisestä löytyvät myös Unkarin parlamentin sivuilta. Kaikkiaan 2,3 miljoonan asiakkaan yhteenlasketut maksusuoritusten viivästymiset ovat 96,3 mrd. forinttia, mutta vuosi sitten vastaava summa oli 124 mrd. forinttia.

Tiedot perustuvat kesäkuussa 2014 koottuihin tietoihin, jotka kerättiin MSZP:n edustajan Bertalán Tóthin parlamentissa esittämään kirjalliseen kysymykseen. Niiden maksusuoritusten, joiden viivästyminen on alle kuukauden (1–30 päivää), yhteenlaskettu määrä oli 21,6 mrd. forinttia; yli vuoden viivästyneiden maksujen kokonaismäärä oli puolestaan 43,9 mrd. forinttia. – Maakaasun osalta myöhässä olevia suorituksia oli 42,4 mrd:n forintin edestä; sähkölaskujen osalta 35,3 mrd. ja kaukolämmön osalta 18,5 mrd. forinttia. Kaikkiaan 1,8 miljoonalla jakeluyhtiöiden asiakkaalla oli kaasu-, sähkö- ja kaukolämpömaksuja maksamatta tai ”rästissä” ao. jakeluyhtiöille. 1, 8 miljoonasta asiakkaasta kuitenkin 807:lla tuhannella maksu oli myöhässä alle kuukauden. Eniten oli maksamattomia sähkölaskuja (988000:lla asiakkaalla) ja kaasulaskuja (617000:lla asiakkaalla).

Myöhästyneiden maksujen takia sähkön, kaasun tai kaukolämmön toimitus on katkaistu 81000:lta asiakkaalta. Useimmiten jakelun katkaiseminen koskee kaasunjakelua (44725 asiakasta) ja sähkönjakelua (29160 asiakasta). Sähköä, maakaasua tai kaukolämpöä käytää 9,4 miljoonaa ao. jakeluyhtiöiden asiaksta, näistä 94,3 % on kotitalouksia.