Unkari kertoo Suomen turvapaikanhakijoista

MTI:n mukaan (17.9. 2015) Suomen sisäministeri oli ilmoittanut keskiviikkona (16.9.), että Ruotsin rajalla nostetaan maahantulijoiden, migránsok, valvonnan tasoa turvapaikan-hakijoiden määrän kasvun takia.

Tieto välittyi Unkariin ranskalaisen AFP:n kautta. AFP:n mukaan sisäministeri Petteri Orpo oli todennut tietotoimiston edustajalle, että poliisi sekä rajavalvonnasta ja maahanmuutosta vastaavat viranomaiset tulevat lisäämään ulkomaalaisten maahantulon valvontaa Ruotsin vastaiserlla rajalla tavoitteenaan tavoittaa jokainen sellainen henkilö, joka tulee maahan ilman virallisia asiakirjoja, sekä ohjata heidät maan pohjoisosassa, rajan pinnassa olevaan vastaanottokeskukseen.

Suomessa on viime aikoina havahduttu siihen, että turvapaikan hakijoiden määrä on merkittävästi noussut. Suurin osa saapuneista on irakilaisia, jotka tulevat maahan Haaparannan ja Tornion välisen rajanylityspaikan kautta. Suomen maahanmuutosta vastaavien viranomaisten mukaan viikottain rajan ylittää tätä reittiä1200 tulijaa. Suomi odottaa turvapaikan hakijoiden määrän nousevan tänä vuonna 25000–30000:een eli määrä on seitsen- tai kahdeksankertainen viimevuotiseen verrattuna.

Suomen sisäministeri kertoi – edelleen AFP:n mukaan – ettei Suomen hallitus tällä hetkellä pysty aloittamaan pysyvää rajavalvontaa, állandó határellenőrzés, mutta lisäsi, että tarvittaessa maa olisi valmis niin tekemään. Orpo kertoi myös siitä, että Suomi haluaisi nopeuttaa turvapaikanhakuprosessia ja palauttaa välittömästi, azonnal, ne, jotka eivät olisi turvapaikkaan oikeutetuja. Tällä [lausunnollaan] hön viittasi niihin turvapaikanhakijoihin, joilla ei olisi mahdollisuutta turvapaikan saamiseen.

Suomessa suhteellisen suuren osuuden turvapaikanhakijoista muodostavat irakilaiset sen jälkeen, kun tuli tietoon, että Suomi alkuvuodesta 2015 oli myönstänyt 548 irakilaisesta hakijasta 54 %:lle turvapaikan, kun taas Ruotsin vastaava luku oli 33 %.