Suomen turvapaikanhakijat Unkarin televisiossa

Suomessa jäätävä vastaanotto, fagyos finn fogadtatás, näin uutisoitiin Unkarin televisiossa 13. lokakuuta. Helsinki suunnittelee tiukentavansa vastaanottomenettelyä kertoivat M1:n uutiset. Viime viikonloppuna [10. – 11.10.] turvapaikanhakijoiden määrä väheni merkittävästi. Maahantulijoita säikäytti todennäköisesti, että tämä Skandinavian maa suunnitteli vastaanottomenettelynsä tiukentamista; näin kertoivat M1:n uutiset. Uutisten mukaan Suomen ulkoministeriö on aloittanut Irakin ja Somalian viranomaisten kanssa palauttamissopimusten valmistelun, vaikka aikaisemmin näistä kahdesta maasta tulleet ovat lähes ehdoitta saaneet pakolaisstatuksen. M1:n Helsingissä toimivan reportterin mukaan viime viikonloppuna vain 150 pakolaista saapui Ruotsista ja haki turvapaikkaa. Tämä merkitsi radikaalia vähenemistä verrattuna aiempaan määrään, joka oli päivittäin 500–600 pakolaista.

M1:n uutisten Suomessa työskentelevä toimittaja näki televisiolähetyksessä, mitä maahantulijat saavat Suomessa syödäkseen. Suomen sisäministeriön arvioiden [8.10.2015] mukaan jopa 50000 henkilöä voi anoa maasta turvapaikkaa, kun vastaava määrä edellisvuonna oli 4000. – Vastaanottoasemalla sattunut ruokaprotesti noteerattiin myös Unkarissa:Eivät eläimetkään syö tällaista suomalaisissa leireissä tarjottua ruokaa.”. Näin totesi eräs pakolaisista, joista osa oli ryhtynyt syömälakkoon. Suomen televisiokanavat kertoivat myös siitä, että maahantulijat mieluummin haluaisivat rahaa kuin ruokaa.

Maahantulijoiden määrän yllättävä kasvun ja talouskriisin keskellä suomalaiset suhtautuvat silminnähden erilaisin tuntein maahan saapuvien vastaanottoon. Kuluneina viikkoina Suomen kaupungeissa ovat toisiaan seuranneet pakolaisia kohtaan myötätuntoa osoittaneiden ja pakolaisten tuloa vastustaneiden mielenosoitukset.

Uutisten mukaan tuntemattomat tekijät yrittivät sytyttää 7.10. vastaisena yönä Punaisen Ristin pakolaiskeskuksen Etelä-Suomessa. Välikohtaus tapahtui Hämeenlinnaan kuuluvassa Lammin kaupunginosassa. Paikallisten viranomaisten mukaan kukaan ei loukkaantunut ja poliisi tutkii asiaa. Tämä oli uutisten mukaan muutaman viikon sisällä jo toinen tällainen rikos Suomessa: syyskuussa – samoin Etelä-Suomessa sijaitsevassa – Kouvolassa heitettiin polttopullo pakolaiskeskukseen. Tekijä saatiin kiinni.

Suomen viranomaiset ovat maahanmuuttoa koskevan politiikan tiukentamiseen liittyen – kunnes Irakin turvallisuustilanne on arvioitu uudelleen – lykänneet irakilaisten pakolaisten turvapaikkahakemusten käsittelyä. Näin kerrottiin uutisissa 12. lokakuuta. Viime viikonvaihteessa [so. 10. – 11.10.] turvapaikan hakijoiden määrä väheni merkittävästi Suomessa, maahantulijoita pelästytti oletettavasti se, että tämä Skaninavian maa suunnitteli vastaanottomenettelynsä tiukentamista, kerrottiin M1:n ajankohtaislähetyksessä.

Emme hyväksy karkottamista Irakiin. Emme hyväksy karkotuksia Bagdadiin! Vaadimme, että Suomen maahanmuuttovirasto perustaa arvionsa [turvapaikan hakijoiden] oikeuksia puolustavien organisaatioiden ja hakijoiden omissa kertomuksissaan esittämiin tosiasioihin.”

Irakilaisten pakolaisten puolesta jätetyssä anomuksessa todetaan: ”Irakin hallitus ei edusta meidän asiaamme eikä se puolusta meitä. Pyydämme, että Suomi suojelee meitä”. Erään Omar-nimisen irakilaisen aktivistin mukaan Irakissa monia odottaa kuolema ja vankila. Hänen mukaansa Suomen viranomaiset maahanmuuttoa koskevan politiikan tiukentamiseen liittyen ovat lykänneet Irakista saapuneiden pakolaisten turvapaikkahakemusten käsittelyä, kunnes Irakin turvallisuustilanne on arvioitu uudelleen.

”On erehdys julistaa jotkin Bagdadin osat turvallisiksi”, kertoo Omar. Irakilaiset pakolaiset protestoivat myös palautussopimusta vastaan, mistä Suomen ja Irakin viranomaiset par’aikaa neuvottelevat.

Vapaa liikkuvuus -nimisen kansalaisjärjestön aktivisti Aino Korvensyrjä totesi, että yli 300 henkilön allekirjoittama hakemus tullaan toimittamaan Suomen viranomaisille.
Tänä vuonna jo yli 21000 pakolaista on saapunut Suomeen, viisi kertaa enemmän kuin edellisvuonna ja enemmistö tulijoista on irakilaista. Suomen sisäministeriön ennusteen mukaan vuoden loppuun mennessä tulijoiden märä saattaa nousta joka 50000:een, kun vuonna 2014 tulijoiden kokonaismäärä oli 4000.

Suomi tulee vuodesta 2016 osallistumaan Euroopan Unionin ulkorajayhteistyöelimen, Frontexin Välimeren alueella toteuttamaan valvontaan lähettämällä alueelle yhden partioveneen, járőrhajó, ilmoitti Suomen televisio maanantaina 12. lokakuuta. Uutisen mukaan toimenpiteen tavoitteena on vähentää Kreikkaan ja sieltä muihin EU-maihin siirtyvien maahantulijoiden määrää.

M1:n mukaan turavapaikanhakijoiden määrä vähenee Suomessa. Viime viikonloppuna 10. – 11. lokakuuta turvapaikan hakijoiden määrä väheni Suomessa merkittävästi, maahantulijoita oletettavasti pelästytti tieto siitå, että tuo Skandinavian maa suunnittelee maahantulomenettelynsä tiukentamista, kerrottiin M1:n ajankohtaislähetyksessä maanantaina 12. lokakuuta. Kanavan Helsingissä työskentelevä toimittaja kertoi, että Pohjois-Suomen Torniossa sijaistevan rekisteröintikeskuksen ensimmäistä kertaa kuukauteen turvapaikkaa hakevien määrä väheni.

Uutisen mukaan – vaikka asiasta ei ollakaan yksimielisiä – syynä siihen, että turvapaikkaa hakevien määrä on pudonnut, voi olla se, että Suomi valmistautuu supistamaan radikaalisti turvapaikanhakijoiden taloudellista tukea ja haluaisi työllistää nämä tarjoamalla mm. kausiluontoista työtä. Uutisssa kerrotaan myös, että kolmen viime viikon aikana useassa suomalaisessa kaupungissa joka viikonloppu on kaduille kerääntynyt mielenosoittajia, jotka ovat vaatineet rajojen sulkemista ja laittomien maahantulijoiden tulvan rajoittamista. Iltalehden viikonloppunumerossa julkaistujen tietojen mukaan 15 –79 -vuotiaiden käsityksiä koskevassa mielipidetiedustelussa yli puolet asukkaista haluaa rajavalvonnan välitöntä tiukentamista ja laittoman maahantulon rajoittamista.

Eurooppa-Neuvoston päätöksen mukaan Suomen on otettava seuraavan kahden vuoden aikana vastaan 3200 kiintiöjärjestelmän mukaista pakolaista. Tämän mukaisesti Suomen hallitus maanantaisten lehtitietojen mukaan tulee aiemmin Italian ja Kreikan hot spot -keskuksissa rekisteröityjen joukosta siirtämään Suomeen 150 Syyrian ja Eritrean pakolaista.