Vastaanottokeskuksessa kuohuu

Keskiviikkona 1.6. raportoitiin uutisissa, että päivän mittaan Kiskunhalásin vastaanottoasemalle sijoitetut [laittomasti Unkarin rajan ylittäneet] maahantulijat, bevándorló, olivat ”nousseet barrikadeille”, lázadás. Noin 300 maahantulijaa esitti vaatimuksiaan suljetussa leirissä. Eräs syyrialainen mies yritti saada joukon murtautumaan ulos ja lähtemään Budapestiin. Useita satoja mellakkapoliiseja seurasi tilanteen kehitystä tuntikausia. Oli ilmeistä, että kysymyksessä oli organisoitu toimenpide, edeltäneen vuorokauden aikana oli selvinnut, että viime aikoina ISIS oli soluttautunut leirille saapuneiden maahantulijoiden joukkoon. Näin kommentoi tilannetta György Nográdi, uutisten usein käyttämä turvallisuuspolitiikan asiantuntija.

”Freedom” – vapaus – näin huusivat leirin aidan taakse kerääntyneet maahantulijat keskiviikkona iltapäivällä. Leirillä oleskelevan lähes 500:n laittoman maahnatulijan joukosta kolmisen sataa alkoi demonstroida, sillä tuon joukon mielestä asioiden hoito oli hidasta ja olosuhteet leitrillä olivat kehnot.

Rynnäkkökypärillä ja kilvillä varustetut poliisit ja maahanmuuttajat seurasivat tuntikausia toisiaan silmää räpäyttämättä. Uutistoimittaja raportoi päivän mittaan useaan otteeseen suorissa lähetyksissä jännittyneestä tilanteesta, zavargás. Poliisin johto vaati, että television kuvaajien oli pysyttävä useamman metrin päässä aitauksesta, sillä poliisin mukaan kamerat olisivat vain ärsyttäneet lisää maahantulijoita.

Kiihtyneen joukon jäsenet lähestyivät näyttävästi useita kertoja yhtenäisenä joukkona vastaanottokeskuksen aitaa. Vasta tuntien kuluttua kiihtyneet mielialat laantuivat. Poliisin tiedottaja vahvisti: liikehdintään osallistuneiden maahantulijoiden joukossa oli myös kiihottajia. Maahantulijat olivat nimenneet joukostaan kolme edustajaa, joista yksi, syyrialainen mies, halusi toimittaa anomuksen pakolaisasioista vastaaville viranomaisille, menekültügyi hatóság. Poliisin mukaan mies vaati yhteenkokoontunutta  maahanmuuttaja-joukkoa lähtemään Budapestiin.

Turvallisuuspoliittinen asiantuntija kertoi uutistoimitukselle, että mielipidevaikuttajat, hangadók, soluttautuvat suunnitelmallisesti rajaloukkauksien tekijöiden joukkoon, tätä [toimintatapaa] voivat käyttää hyväkseen myös terroristit. Ilmeisestikin taustalla on organisoutua toimintaa, edellisvuorokauden aikana oli selvinnyt, että viime aikoina ISIS on soluttautunut [laittomasti] maahan tulleiden joukkoon. Näin kommentoi tapahtunutta György Nográdi.

Vaikka aiemmin usean Euroopan maan johtaja on sanonut, että ISISin taistelijat eivät ole halukkaita Välimeren ylittämiseen, viime aikoina on osoittautunut, että asia on aivan päinvastoin: ISISin kannattajat soluttautuvat tulijoiden joukkoon. Tästä lähtien on lähes mahdotonta paljastaa heitä, ja tällä välin jokainen yksittäinen yhteisö luo tai valitsee omat johtajansa, kysymys on em. kahden seikan yhdistämisestä, kuvasi tilannetta asiantuntija.

Unkarin kansallisen median uutislähetyksissä on eri yhteyksissä nostettu esille EU:n komission asettamien kiintiöiden vastustus ja kansakunnan mielipide halutaan selvittää kansanäänestyksellä. Osoituksena siitä, että Unkarin hallituksen valitsema linja on perusteltu, kertoo media toistuvasti maahantulijoiden Keski-Euroopassa tekemistä rikoksista, erityisesti nuorten miesten ryhmien naisiin kohdistuneesta ahdistelusta,

Toisaalta unkarilaisten ja Unkarin hallituksen huoli on ymmärrettävä, jos päivittäin satakunta pakolaista tai laitonta maahantulijaa ylittää Unkarin rajan; vastaavasti sama määrä on epäonnistunut yrityksessään tulla Unkariin.  — Olemmehan me suomalaisetkin huolissamme itärajan ylitse mahdollisestui alkavasta uudesta maahantulijoiden aallosta!