Lintuinfluenssa

Viime päivinä monissa Euroopan maissa siipikarjasta on löydetty lintuinfluenssaa aiheuttava virus H5N8. Unkarissa uusimmasta lintuinfluenssatartunnasta ilmoitti valtakunnallinen elintarviketurvallisuusvirasto, Nemzeti Élelmisérlánc-biztonsági Hivatal [eli Nébih]. Sen laboratorio oli tunnistanut viruksen Etelä-Unkarin Kiskunmajszassa [Bács-Kiskunin lääni] toimivassa ankkatarhasta otetuista näytteistä. Asiasta tiedotti Unkarin maatalousministeriö keskiviikkona 9. marraskuuta. − Ministeriön tiedotteen mukaan viruksen saastuttaman tilan ympärille on luotu suojavyöhyke, jonka säde on kolme kilometriä, lisäksi viranomaiset tarkkailevat siipikarjan terveydentilaa vyöhykkeellä, jonka säde on 10 kilometriä.

H5N8 -viruskanta on vaarallinen vain siipikarjalle, se ei tartu ihmisiin. Estääkseen viruksen leviämisen kotieläinten terveydestä vastaaavat viranomaiset ovat jo aloittaneet viruksen saastuttaman siipikarjan teurastukset. Virus on saman-kaltainen aiemmin marraskuussa (3.11.2016) Békesin läänin eräässä kalkkunatarhassa havaitun viruksen kanssa, kertoi em. ministeriö tiedotteessaan.

Ministeriön tiedotteen mukaan asiantuntijat ovat pitäneet todennäköisenä, että tartunnan levittäjinä ovat voineet toimia muuttomatkalla olevat vesilinnut. Näin arvioi mm. 3.11. maan eläilääkinnästä vastaava ylilääkäri, országos főállatorvos, taudin aiemman ilmenenmisen yhteydessä määrätessään, että siipikarja olisi koko maassa ruokittava katetussa suojassa, jonka mahdollisuuksien mukaan olisi oltava myös sivuilta umpinainen.

Eläinten rehu olisi pidettävä suojatussa ja katetussa tilassa ja oli varmistettava, etteivät vieraat eläimet pääse kosketuksiin rehun kanssa missään rehun varastoinnin vaiheessa.

Viime pävinä – näin uutiset kertoivat 11.11. – useat Euroopan maat ovat kertoneet, että [muuttomatkalla olleista] kuolleista linnuista on tavattu lintuinfluenssavirusta. Sairauden etenemisestä voi saada lisätietoa elintarviketurvallisuusviraston [Néhib] verkkosivuilta, kertoi maatalousministeriö tiedotteessaan.

Néhib on todennut, että lintuinfluenssa (H5N8) on villien ja kesyjen lintujen sairaus. Sairauden aiheuttavan viruksen muuntautumisen, változékonyság, takia viruksesta voi kehittyä myös sellainen kanta, joka voi sairastuttaa myös ihmiset. Néhibin mukaan Euroopassa tällaiseen [sairastumiseen] on vähäiset mahdollisuudet siksi, että täällä eläinten hoidosta vastaavat henkilöt eivät ole kiinteässä kosketuksessa siipikarjan kanssa, samoin siipikarjatuotteiden nauttimista koskevat tavat ovat omiaan estämään tartunnat. − Virusta on tavattu marraskuun puolivälissä myös Csongrádin läänissä. Samalla kerrottiin, että virusta oli tavatti siipikarjatiloilla Itävallassa ja Saksassa.

Siipikarjan kasvattajat pyrkivät estämään tarhattujen eläinten ja villien lintujen välisen vuorovaikutuksen, mikä on välttämätöntä viruksen leviämisen pysähdyttämiseksi. Maatalousminsiteriö päätti samalla, että kolmessa eteläisessä läänissä [Békes, Bács-Kiskun ja Csongrád] siipikarja oli pidettävä sisätiloissa, jotta se ei aiempaan tapaan pääsisi kosketuksiin villien lintujen kanssa. Menettely ei ole tällä hetkellä Euroopassa poikkeuksellinen, viruksen nykyisen leviämisen takia samanlaisiin toimenpiteisiin ovat ryhtyneet myös Hollannin, Ranskan ja Saksan viranomaiset.

Uutisen mukaan on tärkeää, että siipikarjankasvattajat seuraavat tarkoin kulkutautien ehkäisemisessä noudatettavaa ohjeistusta ja ilmoittavat eläinlääkäreille tai kotieläinten terveydestä vastaaville viranomaisille, mikäli  havaitsevat eläimissä sairauksiin liittyviä oireita.

Néhib ilmoitti maanantaina 21.11., että kolmella Bács-Kiskun -läänin paikkakunnalla [Bugac, Kisszállás ja Kelebia] on tavattu lintuinfluenssaa, näin paikkakuntia, joissa lintuinfluenssaa on tavattu, on kaikkiaan viisi. Aiemmat löydöt koskivat Kiskunmajszassa olevaa ankkatarhaa ja Tótkomlósissa olevaa kalkkunatarhaa.

Lintuinfluenssan takia monet EU:n ulkopuoliset maat, jotka ovat ostaneet siipikarjanlihaa Unkarista, ovat kieltäneet siipikarjanlihan tuonnin lääneistä, joissa lintuinfluenssaa on tavattu, osa on ulotanut tuontikiellon koskemaan koko Unkaria. Näitä maita ovat mm. Kanada, serbia, Etelä-Afrikka, Israel, Japani, Hong Kong ja Singapore.

YK:n maatalousjärjestön, FAO:n mukaan H5N8 -tyyppistä virusta on tavattu kahden kuukauden ajan, tartuntavaara jatkuu kevääseen 2017 saakka EU:n alueella kaikissa niissä maissa, jotka ovat vesilintujen muuttoreittien varrella.