Unkarissa on talvi!

Unkarissa ja koko Karpaatien altaassa on pari viikkoa ollut todellinen talvi pakkasineen ja lumipyryineen tai lumimyrskyineen. Lumimyrskyistä varoitettiin uutisten ja säätiedotusten yhteydessä erityisesti pohjoisten ja läntisten läänien asukkaita. Jo sunnuntaina 9. tammikuuta voitiin kertoa, että ”edellisyö oli ollut talven siihen asti kylmin”, kun Tésassa, Slovakian rajan tuntumassa lähellä Nagymárosia, mitattiin –28,1o C. Lähes yhtä kylmää oli ollut muuallakin ja, eikä –20 asteen yölämpötila ollut seuraavalla viikolla harvinainen.

Karpaattien altaan alueella on pysytellyt koko pakkaskauden antisyklon, korkeapaine, johon on liittynyt ”pilvipatja”, jonka alapuolella ilma ei ole tyynen sään takia vaihtunut. Seurauksena on ollut ilman laadun nopea huonontuminen: smog, savusumu on tosiasia monilla paikkakunnilla. Koillis-Unkarissa, mm. Miskolcissa ja Nyíregyházassa ilman laatu 25.1. on luokiteltu uutisissa ”vaaralliseksi” ja monilla muilla paikkakunnilla ”epäterveelliseksi”. Syynä ovat ennen kaikkea hiili- ja puulämmityksen tuottamat partikkelit sekä autojen pakokaasut.– Uutisissa ei kansalaisia pyydetä välttämään pelkästään ”tarpeetonta autoilua” vaan esim. Székesfehérvárin asukkaille kerrotaan 25.1., että ulkoilmassa oleskelu tulisi savusumun takia minumoida.

Oman lisänsä kylmään säähän toivat sankat lumipyryt, jotka vaikeuttivat liikennettä ja jopa motittivat pienehköjä asutuskeskuksia. Todellisen talven tuloon liittyy unkarilaisittain toki myös eksotiikkaa: raportoidaan ulkoilukeskusten laskettelu- ja hiihtomahdollisuuksista sekä vesiputousten, kuten kaikkien tunteman Lillafüredin nähtävyyden, sekä vesitornien jäätymisestä ja jäätyneen veden muodostamista mieltä kiehtovista muodoista ja tietysti jääkuutioista rakennetuista ”igluista” ym. rakennelmista.

Ennätyskylmät yöt ovat herättäneet myös unkarilaisten auttamishalun. Asunnottomien auttamisesta on kerrottu päivittäin, on järjestetty vaatekeräyksiä, hyväntekeväisyysjärjestöt tarjoavat majoitusta, teetä ja ruokaa sekä koordinoivat kansalaisten tarjoamaa apua. Yksinäisille vanhuksille viedään polttopuita ja kaduilla vaeltelevilta tiedustellaan, onko näillä kaikki hyvin. Myös tavaratalot tarjoavat kuumaa teetä kylmissään oleville.

Tonavan ja Tiszan uoman jäätyminen umpeen on poikkeuksellista, mutta nyt uutisissa on näytetty videoleikkeitä, joissa lapset ja aikuiset ovat ”urheilleet” aluksi parinkymmenen metrin levyisellä jokirannasta kohti keskiuomaa päivittäin laajenevalla jääkaistaleella. Paikoittain yhtenäinen jääkansi on ulottunut vähitellen rannalta rannalle. Hukkumisonnettomuuksiltakaan ei ole vältytty ja ihmisiä on uutisissakin varoitettu heikoista jäistä.

Unkarilaisilla jäänmurtajilla (jotka muistuttavat jäävahvistettuja suurehkoja hinaajia) on ollut töitä yllin kyllin. Aluksi raportoitiin, että Mohácsin luona Tonavan ylitse liikennettä välittänyt lautta on tilapäisesti lakannut liikennöimästä, sillä jokiuomaan ahtautuneet jäät estivät lautan aikataulunmukaisen kulun. Unkarin jäänmurtajat, jotka aiemmin olivat purkaneet jääsumaa pohjoisempana, riensivät avuksi ja Tonavan ylitys lautalla oli jälleen mahdollista. Seuraavaksi kerrottiin, että Unkarin, Kroatian ja Serbian keskinäisellä sopimuksella unkarilaiset murtajat ovat edenneet Tonavalla Kroatian ja Serbian jokiosuudelle. Ensimmäiset raportit tulivat yli viikko sitten Apatinista, joka on noin 40 km:n päässä Unkarin rajalta. Uutisten seuraajille kerrottiin, että kysymys ei ollut pelkästä ”naapuriavusta”, sillä parimetrinen jokiuomaan ahtautunut jääkerros voi johtaa tuhoisiin tulviin, jotka pian ulottuisivat Eteleä-Unkariin saakka. Jokiuoman pitäminen avoinna olisi siis myös Unkarin etu. Viimeiset raportit ovat tulleet jo Novi Banovcista vain partikymmentä kilometriä Belgradin pohjopisuolelta. Siellä on jokiuomaa pitämässä auki kaksi Unkarin jäänmurtajaa, Széchenyi ja Jégtörő VII.

Influenssa ei vielä ole kehittynyt epidemiaksi, mutta sairastuneista on raportoitu koko ”kylmän kauden” ajan ja vieläkin suositellaan influenssarokotuksen ottamista. Tällä hetkellä (25.1.) jo 17 läänin alueella on ryhdytty toimenpiteisiin, ettei influenssa leviäisi sairaaloissa. Käsihygieniasta muistutetaan ja yli 50 sairaalaan on määrätty vierailukielto.