Savusumua ja pakkasta

Suomalaisittain hiukan outoa tai hämmentävää on unkarilainen ilman laadusta huolehtiminen, mutta Unkarin asutuskeskuksissa ilman huono laatui voi olla todellinen ongelma. Toisaalta ne, jotka tuntevat tilanteen, ymmärtävät, että keskitalvella epäsuotuisten sääolosuhteiden vallitessa ilman laatu romahtaa nopeasti. Nyt Karpaattien altaan yllä on jo pari viikkoa pystellyt tuuleton korkeapaine. Se on kehittänyt erityisesti laaksoissa olevien asutuskeskusten ylle ”pilvipatjan”, joka tehokkaasti estää pystysuorat ilmavirtaukset. Kun lämmitykseen käytetään puuta, hiiltä ja öljyä, ilmaan vapautuu savukaasujen ohella runsaasti pieniä partikkeleita. Yhdessä autojen pakokaasupäästöjen kanssa ne heikentävät olennaisesti ilman laatua. Unkarin meteorologit soveltavat 4-portaista asteikkoa kuvaamaan ilmaan konsentroituneiden haitallisten aineosasten määrää, minkä mukaan myös ilman laatua kuvataan. Elfogadható tarkoittaa kelvollista ilman laatua, kifogásolt on välttävä, egészégtelen tarkoittaa epäterveellistä ja veszélyes on jo vaarallinen. – Ilman laatua pyritään parantamaan myös siten, että savusumusta kärsivillä alueilla saa liikennöidä vain vähäpäästöisillä autoilla.

Launtaina 28. tammikuuta uutisissa kerrotaan edellisen päivän tietoja toistaen, että savusumun koostumus haitallisten aineiden osalta on ”vaarallinen” kuudessa Koillis-Unkarin kaupungissa, jotka ovat Miskolc, Nyíregyháza, Salgótarján, Kazincbárcika, Sajószentpéter ja Putnok. Seitsemässä kaupungissa, ml. Debrecen, Győr ja Szeged, ilman koostumus on ”epäterveellinen”, edelleen 14 kaupungissa, ml. Budapestissa ja Szolnokissa terveelliselle ilmalle asetettu raja-arvo on ylittynyt. Niitä, joilla on hengityselinsairauksia, pyydetään välttämään oleskelua ulkosalla.

Nógrádin läänin Salgótárjánissa pormestari on julistanut niinikään hälytystilan savusumun takia. Ulkonaliikkumista ja ykstyisautoilua pyydetään välttämään ja asukkaita kehoiteaan käyttämään julkista liikennettä, puun, hiilen ja öljyn käyttöä lämmityksessä pyydetään säännöstelemään. Jätteiden ja pientareiden poltto on kielletty, kaikki rakennus- ja purkutyöt on kapungissa keskeytetty.

Budapestissakin on savusumun aiheuttama ”hälytystila” ja neljässä vilkasliikenteisessä kaupunginosassa, kun kriittiseksi määritelty ilmassa olevien partikkelien määrä (szállóporkoncentráció) on ylitetty.

Viikonloppu ei tuo säätilaan olennaista muutosta, joten ilman laatu ei parane. Myös poikkeuksellisen kylmä sää jatkuu, pakkasta on luvattu eräillä seuduilla –15o C ja mm. Miskolcia ympäröivän Borsod-Abaúj-Zemplénin läänin asukkaita on varoitettu viikonlopun pakkasista.