10 000 vesimittaria jäätynyt

Suomalaisille pientaloasukkaille tuttu ongelma on vesijohtojen eriasteinen jäätyminen pakkasella ja vesivahingot putkien sulattua. Tammikuun viimeisenä päivänä M1:n uutisssa kerrotaan, että jopa 10000 vesimittaria on jäätynyt. Uuden mittarin hankkiminen ja asentaminen maksaa talon omistajalle 15000–20000 forinttia eli 50–65 euroa.

Uutisissa oli aiheellista muistuttaa, että on syytä seurata, onko vesijohto jäätynyt. Mikäli vesimittari jäätyy, sen mittarin suojalasi hajoaa, ja kun putket sulavat, seurauksena on mittarinvaihdon lisäksi myös vesivahinko. Jäätymisellä voi olla hengenvaarallisia seurauksia, mikäli vesijohdot jäätyvät siten, että kaasulla toimivan lämminvesivaraajan vedenkierto ja paineentasaus estyy.

Uutisissa haastatellaan tunnetusti kylmän Nógrádin läänin asukkaita, tällä kertaa haastattelija on Karancsin kukkuloilla Mihalygergessä, parin kilometrin päässsä Slovakian rajalta. Siellä on mitattu edellisyönä yli –19o C, mutta yön ennätys on Borsodissa Sajópüspökin kukkuloilla mitattu -20,7o C. Neljään Koillis-Unkarin lääniin onkin annettu kovan pakkasen (kemény fagy) takia 1. asteen varoitus. Monissa lääneissä on voimassa 2. asteen varoitus lumisateiden ja jäisen sateen (ónos eső) liukastuttamien teiden takia.