Einojuhani Rautavaaran Vigilia esitetään 7.10.

Unkarin M1-kanavan Ma reggel- eli Tänä aamuna-makasiiniohjelmassa kerrotiin 5. lokakuuta, että kunnianosoituksena 100 vuotta täyttävälle Suomelle Unkarin radion kuoro esittää lauantaina 7. lokakuuta Einojuhani Rautavaaran Vigiliateoksen. Konsertti järjestetään upeassa, Pienen kaarikadun rajaaman alueen eteläosan barokkikirkossa, Egyetemi templom [Yliopiston kirkko]. Kirkon edusta on pikemminkin avara kadunristeys, mutta alueen nimenä on Egyetem tér [Yliopiston aukio]. Moni suomalainen on Kecskeméti-kadun ruokapaikkoja valikoidessaan joutunut kortteleihin, joissa toimii ELTE-yliopiston laitoksia ja kävelykaduilla tulee jatkuvasti vastaan pieniä opiskelijaryhmiä.

Ohjelmassa haastateltiin Unkarin radion kuorojen ja orkesterien [magyar rádió zenei együttesei] johtaja Géza Kovács ja Unkarin radion kuoron kapellimestari Zoltán Pad. Molemmat kertoivat ihailevansa Suomea, joka niin pienestä väestöpotentiaalistaan huolimatta on kyennyt tuottamaan maailmanluokan säveltäjiä ja laulajia. Kovács mainitsi mm. Sibeliuksen sekä tämän ”oppilaan ja seuraajan” Rautavaaran. Pad taas kertoi, että solisteina oli kaksi suomalaista laulajahuippua, tenori Topi Lehtipuu ja basso Jyrki Korhonen. Lisäksi kuoron soolo-osuuksia laulavat sopraano Katalin Patonai, mezzosopraano GabriellaMóré, altto Katalin Süveges ja basso Csaba Horváth. Keskustelun yhteydessä nostettiin esille merkittävänä teoksena myös Rautavaaran viime vuonna ensimmäistä kertaa Budapestissa ja Unkarissa esitetty dramaattinen  Kaivos-ooppera, jonka Rautavaara kirjoitti Zürichissä Unkarin kansannousun jälkimainingeissa.