Hyvinkään kirjastolle kokoontui 13.10. pieni mutta kiinnostunut yleisö kuulemaan István Kozmácsin esitelmää Unkarin kansanäänestyksestä. Äänestysaktiivisuus jäi alle 50 prosentin, mikä tarkoittaa sitä, että tulos ei ole laillisesti pätevä. Äänestäneistä noin 98 % vastasi ”ei”, mutta jo kysymyksen asettelu ennusti kielteisen kannan voittoa. Kysymys vapaasti suomennettuna on: ”haluatko, että EU voi määrätä muiden kuin Unkarin kansalaisten asuttamisesta Unkariin ilman Unkarin parlamentin suostumusta?”. Hallituksen oli helppo rakentaa kampanja pakolaiskiintiöitä vastaan, ainoa haaste oli saada vaaliuurnille tarpeeksi äänestäjiä. Katukuvaan ilmestyi suuria sinisiä kylttejä, jotka alkoivat kysymyssanalla ”tiesitkö” (tudta), ja kylteissä usein rinnastettiin maahanmuuttajien määrän kasvu terroritekoihin ja kaikenlaisiin ongelmiin ilman että nämä asiat olisivat todistetusti keskenään verrannollisia.
Satiiripuolue ”kaksihäntäisen koiran puolue” ja yksittäiset toimijat julkaisivat internetissä samankaltaisia julisteita eri tekstein ja pyrkivät herättelemään ihmisiä huomaamaan, että äänestyksen kysymys ja kylttikampanjan rinnastukset johdattelevat äänestäjiä. Satiiripuolue sai yksityishenkilöiltä lahjoituksia julisteita varten tavoitteenaan saada ihmiset jättämään hylätty ääni, koska äänestyksessä oli vaikea vastata myöntävästi. Satiiripuolueen teema oli ”tyhmään kysymykseen tyhmä vastaus – jätä mitätöitävä ääni”. Heidän kylteissään tekstit olivat ajatuksia herättäviä, esimerkiksi ”tiesitkö, että tavallinen unkarilainen tapaa elämänsä aikana enemmän ufoja kuin pakolaisia” ja ”tiesitkö, että usein toistettu asia alkaa tuntua todelta, että usein toistettu asia alkaa tuntua todelta, että usein toistettu asia alkaa tuntua todelta”.
Satiiripuolueen vastakampanja oli menestyksekäs sikäli, että äänestyksessä todella jätettiin tuhansia mitätöitäviä ääniä. Hallitus käytti omaan kampanjaansa miljoonia, ja Istvánin laskelmien mukaan yksi ”ei” ääni maksoi hallitukselle noin 100-kertaisesti sen, mitä yksi mitätöity ääni maksoi satiiripuolueelle. Hallituksen mielestä äänestyksen tulos on poliittisesti hyvä, vaikkakin laillisesti pätemätön. Katukuvaan onkin ilmestynyt uusia kylttejä, joissa lukee: ”98% unkarilaisista sanoi Brysselille ei”. Sivistynyt lukija huomaa, että kyseessä ei ole 98% unkarilaisista, eikä edes 98% äänioikeutetuista, vaan 98% äänestäneistä, joka on paljon alle puolet unkarilaisista.