Historia

Nykyisen Balatonfüredin alueella on ollut asutusta jo roomalaisten valloittajien aikoina. Jäänteitä antiikin ajan asuinkortteleista, vanhoista rakennuksista, kirkoista, kodikkaista viinitarhoista, puistoista ja vanhoista puista on vieläkin siellä täällä nähtävissä.

Kaupungin nimi mainitaan ensimmäisen kerran jo vuonna 1211 Tihanyn luostarin omaisuusasiakirjoissa. Itse asiassa koko laakso oli tuolloin luostarin omaisuutta. Keskiajalla nykyisen Füredin alueella sijaitsi useita pieniä yhdyskuntia.

Füredistä pohjoiseen sijaitseva Kék völgy eli Sininen laakso tuhoutui ja autioitui kokonaan turkkilaisia vastaan käytyjen sotien aikana.

Voimakkaammin Balatonfüredin kaupunki alkoi kehittyä 1800- luvulla..Alueesta muodostui keskeisten poliitikkojen ja taiteilijoiden kohtaamispaikka ja kaupungilla oli suuri historiallinen ja kulttuurillinen rooli. Tuolta ajalta löytyy lukuisia muistomerkkejä, merkittäviä rakennuksia ja perinteitä. Mainio esimerkki on vuonna 1825 ensimmäisen kerran Horváth-talossa järjestetty Anna-bál eli koko Unkarissa tunnetut vuosittaiset  Anna-tanssiaiset.