Tusványos, ”Transsilvanian Almedalen” 24-29.7.

Unkarilais-unkarilaista ja unkarilais-romanialaista vuoropuhelua eli jokakesäistä ”polvihousupolitiikkaa”, kuten tapahtumaan osallistuvatkin toimintaa nimittävät, on harjoitettu Tusnádfürdőssä Transsilvaniassa (unk. Erdély) jo 23 vuotta. Heinäkuun viimeisellä viikolla Unkarin uutisissa käsiteltiin useitakin viikon kestäneen Bálványosin kesäyliopiston ja opiskelijoiden kesäleirin teemoja. Eräs teemoista oli ulkounkarilaisten kaksoiskansalaisuuden saaminen.

25. ja 26.7. kerrottiin myös kevennetystä kansalaisuuden myöntämisprosessista (könnyített honosítási eljárás). Uutisten mukaan jo 200000 ulkounkarilaista on hakuprosessin päätyttyä vannonut valan ja saanut kansalaisuuden; vuonna 2012 Unkarin edustustot ulkomailla ovat saaneet kaikkiaan 300000 hakemusta ja vaalikauden loppuun mennessä 500000 ulkounkarilaista tullee saamaan kansalaisuuden. – Esimekriksi valtionpäämiehen vieraillessa ulkomailla, ohjemassa on tavallisesti paikalliseen suurlähetystöön sijoitettu juhlallinen valatilaisuus, jossa presidentti ottaa valan vastaan.

26.7. kerrottiin, että Unkarin radio ja televisio on laajentamassa toimintaansa Transsilvaniassa. Aluetoimitus tai toimittaja on toiminut 26:ssa Transsilvanian asutuskeskuksessa ja kaupungissa, mutta toiminta tulee 2013 laajenemaan viidellä toimipisteellä 34:ään ml. lähetysstudioiden määrä, joka nousee kahdesta viiteen. Ohjelmatarjontaan tulevat kuulumaan uutiset, kasvatus- , kirjallisuus- ja kulttuuriteemat sekä perheohjelmat.

31.7. Viikon jälkikaikuina Duna TV käsitteli Marosvasárhelyn lääketieteellisen ja farmaseuttisen yliopiston (Marosvásárhelyi orvostudományi és gyogyszerészeti egyetem) rehtorin kesäyliopistolle esittämää anteeksipyyntövaatimusta. Rehtori ei ilmoituksena mukaan ollut saanut esiintymispyyntöä, eikä siksi ollut varautunut osallistumaan järjestettyyn paneeliin, mutta hänen nimensä oli kuitenkin ohjelmassa. Uutislähetyksen mukiaan po. yliopiston hallinto oli jo yli vuoden pitkittänyt yliopiston unkarinkielisen osaston itsenäisen toiminnan käynnistymistä, vaikka tämä oli monikulttuurisessa yliopistossa lakisääteistä.

Kesäyliopiston ja opiskelijoiden kesäleirin toiminta on tavoitteiltaan lähellä Unkarin nykyisen hallituksen politiikkaa. Vuosittainen ohjelma keskittyy kulloinkin ajankohtaiseksi nähtyyn teemaan olipa sitten kysymys unkarilais-unkarilaisesta tai unkariais-romanialaisesta ”vuoropuhelusta”. Tapahtuman ohjelman olennaisena osana ovat ennen kaikkea nuorisolle suunnatut konsertit, tänä vuonna esiintyivät mm. Balázs Fecó Band , Heaven Street Seven, Intim torna illegál, Ismerős Arcok, Jóvilágvan, Omega, Quimby, Rúzsa Magdi, TransylMania ja Vad Fruttik. Osanottajia – niin rockkonserteissa kuin poliittis-yhteiskunnallisissa keskusteluissa – oli tänä vuonna ennätysmäärä, yhteensä 50000.

Toiminnan ja tapahtuman taustaa. Itä-Karpaatien Tusnádissa on vuodesta 1990 järjestetty heinäkuun lopulla Bálványosin kesäyliopisto ja opiskelijoiden kesäleiri (Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor). Viikko tarjoaa vuosittain forumin ajakohtaiselle keskustelulle ja vuoropuhelulle. Tänä vuonna 23. kerran järjestetyn Bálványosin kesäyliopiston ja opiskelijoiden kesäleirin ohjelmafokuksessa ovat vuosittain olleet Karpaattien altaan kulloisetkin keskeiset poliittiset ja yhteiskunnalliset ja kulttuurielämän kysymykset. Suomalaisittain tapahtumaa voitaisiin verrata Jyväskylän kesään tai ehkä yhtä hyvin vuosittaiseen Ruotsin Almedalen-viikkoon. Transsilvanialainen kesätapahtuma on sloganinsa mukaan maailman keskipisteessä (Tusványos – a világ közepe). Almedalenista on kehittynyt massiivinen tapahtuma. Vuosien kuluessa poliittisten puolueiden nimikkopäivien rinnalle on synytyt kymmenien oheistatapahtumien, konferenssien ja seminaarien ja esitelmätilaisuuksien kirjo, Almedalenin ansiosta Ruotsin poliittisen ja laajemminkin yhteiskunnallisen elämän ja vaikuttamisen, jopa poliittisen lobbauksen keskipiste siirtyy heinäkuiseksi viikoksi Gotlantiin. – Suomessa vastaava tapahtuma voisi olla Jyväskylän kesä, jolla kuitenkin on pitempi, vuoteen 1956 ulottuva historia. ”Kesän” keskeisenä elementtinä, ajankohtaisten yhteiskunnallisten ja taiteellisten teemojen ohella, on aina ollut musiikki. Osin rockfestivaaliksi laajentunut Tusványos puolestaan on ennenkaikkea teemoiltaan kansallisuus- ja yhteiskuntapoliittinen tapahtuma ja lähellä Fidesz-puoluetta ja nykyistä hallituskoalitiota.

Tapahtuman historiaa: Bálványosin kesäyliopisto ja opiskelijoiden kesäleiri eli Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, useimmiten käytetään nimeä Tusványos, sai alkunsa joulukuussa 1989, Euroopan suuren muutoksen vuonna, Kezdivásáhelyssä järjestetyssä yksityisessä tapaamisessa. Itse asiassa kyse oli kotihipoista. – Kezdivásáhely (rom. Târgu Secuiesc) sijaitsee Transsilvaniassa, nykyisessä Kovásznan (rom. Județul Covasna) läänissä Karpaattien kaakkoiskärjessä, ennen vuotta 1920 hallintoalue tunnettiin Háromszék-nimellä.

Tapaamisessa oli mukana sekä Unkarin että Erdélyn nuoria poliitikkoja ja heidän tavoitteenaan oli järejestää sellainen tapahtuma joka tarjoaisi mahdollisuuden vuoropuheluun rajan eri puolilla olevien unkarilaisten sekä unkarilaisten ja romanialaisten kesken. Idean esittäjien joukossa olivat Fideszin edustajana Nemeth Zsolt, paikallisina Toró T. Tibor ja Szilágyi Zsolt, molemmat Transsivanian unkarilaisten kansallisen neuvoston ( Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács) varapuheenjohtajia, joista kaikista on sittemmin tullut tunnettuja yhteiskunnallisia vaikuttajia. Ensimmäinen kesäyliopisto toteutui jo seuraavana vuonna, 1990 järjestäjinään Fidesz-puolueen vähemmistöpoliittinen sihteeristö, englantilaisen Liberaalisen puolueen (Liberal Democrat Party) nuoriso-organisaatio sekä Erdélyn unkarilaiset nuorisojärjestöt. Tapahtumaan kutsuttiin mm tuolloin Lontoossa opettanut Schöpflin György, nyk. Fideszin edustajana EU:n parlamentissa, politologi Lengyel László sekä brittiläinen historioitsija Norman Stone.

Vuosien kuluessa tapahtuma on muuntunut, tapahtumaviikon yhteiskunnallisesti painava sisältö on laajentunut kulloisenkin teeman mukaisesti, mukaan on lisäksi tullut nuorisofestivaalin elementtejä, samalla myös osanottajamäärä on kasvanut. Tämän takia tapahtuma myös muutaman vuoden kuluttua siirettiin Bálványosista läheiseen matkailunähtävyytenäkin tunnetun Tusnádfürdőn alueelle. Tästä on saanut alkunsa myös tapahtumasta käytetty nimi Tusványos. Toistuvasti tapahtumassa ovat vierailleet Orbán Viktor, Mártónyi János, Tőkés László ja Márkó Béla. Vieraiden joukossa on ollut myös Mádl Ferenc sekä Romanian edustajana sosialidemokraatteihin kuuluva, nyk. EU:n parlamentin jäsen Adrian Severin sekä Emil Constantinescu, jälkimmäinen ei kuitenkaan ollut tuolloin Romanian presidentti.

Tapahtumalla on neljä keskeistä järjestäjätahoa: Unkarin osalta Pro Minoritate Alapítvány, Erdélystä Jakabffy Elemér-säätiö ja Reform-säätiö, tänä vuonna  Unkarilainen Nuorisoneuvosto (Magyar Ifjusági Tanács), Romanian puolelta alussa Pro Europa Liga, myöhemmin Horia Rusu-säätiö. Neljäntenä osapuolena on länsieurooppalainen tukiryhmä, joka osataan mahdollistaa tapahtuman toteuttamisen. Tusványosin keskustelut olivat taustalla, kun luotiin státustörvény eli laki Unkarin valtion naapurimaissa (ei kuitenkaan Itävallassa) asuville unkarilaisille myönnettävistä oikeuksista, etuuksista ja tuista Unkarissa tai kotimaassaan. Siellä syntyi ajatus Unkarilaisen yliopiston perustamisesta Erdélyihin, ja vuonna 2001 aloitti toimintansa säätiöpohjainen Sapientia – Transsilvanian unkarilainen yliopisto (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem) toimipaikkoinaan Csíkszereda, Kolozsvár ja Marosvásárhely. Osin sama forum oli taustalla, kun Orbánin 1. hallituksen aikana luotiin Unkarilaisten pysyvä kokous (Magyar Állandó Értekezlet, Máért), johon osallistuvat Unkarin naapurimaissa toimivien legitiimien unkarilaisten organisaatioiden – kuten unkarilaisten puolueiden – edustajat. Tusványos-tapahtuman kokouksissa valinneen rennon ilmapiirin takia noita ”Karpaattien altaan merkittävimpiä tapaamisia” ja ”henkisiä työpajoja” kutsuttuun auksi nimellä Székely Woodstock. Viimeisten kahden vuoden aikana keskustelujen keskeisenä teemana on ollut mm. Unkarin rajojen ulkopuolella eläville etnisille unkarilaisille myönnettävä Unkarin kansalaisuus.  – Juuri kysymys ”kaksoiskansalaisuudesta” ja järjestetty kansanäänestys päätti Gyurcsányn hallituksen yhteistyön Máértin kanssa kuudeksi vuodeksi 2004. Organisaation toiminnan elvyttäminen 2010 oli taas Orbánin 2. hallituksen aloite.

Viimeisten kahden vuoden aikana nimenomaan Unkarin kansalaisuuden saaminen (eli kaksoiskansaaisuus) ja kansalaisuuden haku- ja hyväksymisprosessin kehittäminen ja kevennetty kansalaisuuden myöntämisprosessi (könnyített honosítási eljárás) ovat olleet Tusványosin keskeisiä teemoja.

Tapahtuma sijoittuu luonnonkauniiseen ympäristöön, Romanian unkarinkielisen székelyalueen (Székelyföld) ytimeen ja alueen unkarilainen (székelyunkarilainen) väestö kokee tapaamisen omakseen ja enemmänkin, sillä vuosittain kasvava tapahtumaan osallistuvien vieraiden ja turistien määrä parantaa myös olennaisesti székelyiden omaa toimeentuloa. Lisäksi pääministeri Orbánin tai EU:n parlamentin jäsenen, Tőkés Lászlón vuosittaiset osallistumiset Tusványos-tapahtumaan ovat tärkeitä alueen unkarilaistaustaiselle väestölle ja toistuvasti juuri heidän puheensa ovat päättäneet tapahtumaviikon. Järjestäjätaho on 23 vuoden aikana muotoutunut moneen kertaan. Tänä vuonna oli kaksi pääjärjestäjää: Unkarissa toimiva Pro Minoritate-säätiö ja Transsilanialainen Unkarilainen Nuorisoneuvosto (Magyar Ifjusági Tanács) sekä lisäksi 16 muuta organisaatiota. Tapahtuman tavoitteet ovat hyvin pitkälle säilyneet samansuuntaisina siitä riippumatta, mikä taho on ollut järjestäjänä. Järjestäjät ovat itse nimittäneet tapahtumaa polvihousupolitikoinniksi (rövidnadrágos politizálás). Heidän mukaansa tarvitaan paikka, jossa Unkarin kansallisuuspolitiikan luojat voivat yhtä lailla tavata niin Transsilvanian älymystön kuin alueen nuorten sekä vanhojen asukkaiden kanssa. – On ilmeistä, että Bálványosin instituutin (szabadegyetem, ”kesäyliopisto”) toiminta vakiintuu yhden kesäviikon asemsta ympärivuotiseksi. Instituttin tullee järjestämään erityisesti nuorisolle suunnattuja luentoja ja toiminnan vakinaistaminen lieneekin järjestäjien tärkein tulevaisuuden tehtävä.