Valtionvelan kasvu

Parlamentin nimittämä Unkarin valtiontalouden tarkastusvirasto, Állami számvevőszék, ÁSZ, antoi selvityksen valtionvelan kehityksestä 23.8. järjestetyssä tiedotustilaisuudessa. Tarkastelun kohteena oli ajanjakso 2006–2011 eli pääasiassa edellisen hallituksen talouspoliittisten toimien arviointi. M1:n uutisissa kerrottiin, että po. ajanjaksolla valtionvelka kasvoi erityisen nopeasti vuosina 2006 ja 2008 suuren budjettivajeen ja IMF:ltä otetun lainan takia. Tarkastelujaksolla vatiovelan määrä kasvoi 64 % eli 12700 miljardista forintista 21000 miljardiin. Tarkastusviraston käsityksen mukaan Unkarin tämänhetken suurin talouspoliittinen ongelma on nimenomaan valtionvelan kasvu. Virasto ehdottaa raportissaan erityistoimia läpinäkyvyyden lisäämistä, mikä helpottaisi valtionvelan kasvun hillitsemistä.  – Suomalaisesta näkökulmasta poikkeuksellista on, että Unkarin velka alkoi kasvaa jo ennen kansainvälisiä rahoituskriisejä, joskin vuoden 2008 laina oli jo kansainvälisen kriisin seurausta .