Lainavetoista opiskelua?

5.9.2012. Unkarissa kahdenlaisia opintolainoja: 1) vapaasti käytettävissä olevat lainat ja 2) ”tiettyyn tarkoitukseen” myönnetyt lainat, jotka on tarkoitettu itse asiassa lukukausi-maksujen maksamiseen. Elokuun loppuun mennessä yli 9000 opiskelijaa oli jättänyt lainahakemuksen, joiden yhteenlaskettu summa nousi yli 1 miljardin forintin. Mikäli lainahakemus jätetään 15.9. mennessä erilliseen opintotuen, diakhitelközpont, palvelupisteeseen, rahat saa lokakuun alkaessa. Noin 4000 opiskelijaa oli hakenut vapaasti käytettävissä olevaa lainaa, maksimimäärä vuotta kohden on 500.000 forinttia ja korko 8 %. Sidottuun käyttötarkoitukseen myönnetty laina osoitetaan suoraan lukukausimaksuna opiskelijan kotikorkeakoululle. Valtio maksaa tällaiselle lainalle korkotukea, opiskelijan maksama korko on 2 %. Tätä lainaa on tähän mennessä hakenut 5000 opiskelijaa.
– Unkarissa aloitti opiskelun syyslukukauden käynnistyessä noin 80.000 opiskelijaa yliopistoissa ja korkeakouluissa.

Sidottuun käyttötarkoitukseen myönnetty laina osoitetaan suoraan lukukausimaksuna opiskelijan kotikorkeakoululle. Valtio maksaa tällaiselle lainalle korkotukea, opiskelijan maksama korko on 2 %. Tätä lainaa on tähän mennessä hakenut 5000 opiskelijaa.
– Unkarissa aloitti opiskelun syyslukukauden käynnistyessä noin 80.000 opiskelijaa yliopistoissa ja korkeakouluissa. Vapaasti käytettävissä oleva lainasumma vuotta kohden ei ole päätähuimaava, sillä peruskoulun ja ammattikoulun suorittaneen palkka on väh. 150.000 Ft/kk, korkeakoulututkinnon suorittaneen noin 300.000 Ft/kk.