hallituspuolueiden valtiopäiväryhmät kesäkokouksessa

5.9. Uutisten mukaan Unkarin hallituspuolueet Fidesz ja KDNP eli Kristillisdemokraatit (Kereszténydemokrata Néppart, kristillisdemokraattinen kansanpuolue) aloittivat 5.9. eduskuntaryhmiensä yhteisen kesäkokouksen ennen parlamentin syysistuntokauden alkua Dunántúlin Sárvárissa (Länsi-Unkari, Vasin lääni). Uutisille Fideszin parlamenttiryhmän puheenjohtaja (frakcióvezető) Antál Rogan kertoi, että eräs tärkeimmistä esityslistalla olevista asioista, josta pääministeri Orbán antaisi selonteon, tulisi olemaan IMF:n ja EU:n komission sekä muiden kansainvälisten organisaatioiden kanssa käytävät neuvottelut. KDNP:n edustaja puolestaan katsoi, että heidän kannaltaan tärkeimipiä kysymyksiä tulisivat olemaan perheen toimeentuloon liittyvät sosiaaliset kysymykset, yhteisverotus, eläkkeet ja lapsiperheiden tuki. ”Hallituspuolueiden on syytä luoda yhteinen linja keskeisistä syksyllä parlamenttikäsitteyyn tuevista asioista.” Muita asioita tulisivat kokouksen agendalla olemaan mm. kansalaisten valuuttalainoja koskevat kysymykset, koulujen siirtyminen valtion ylläpidettäviksi, kihlakuntien, járás, eli valtionhallinnon alueellisten toimistojen (yhteispalvelupisteiden) perustaminen palvelemaan kansalaisia sekä rahaliikenteestä kerättävät veroluontoiset maksut, transakciós illeték.

Torstaina pääministeri tulee kertomaan, miten pian alkavat neuvottelut IMF:n ja EU:n komission edustajien kanssa tulevat vaikuttamaan vuoden 2013 budjettiin. Orbán suhtautui ulkomaiselle lehdistölle annetussa lyhyessä lausunnossa tilanteeseen luottavaisesti; molemmilla osapuolilla on halu päästä yksimielisyyteen. Neuvottelut tulisivat etenemään aikatulun mukaisesti ja johtaisivat myönteiseen tulokseen ennen vuoden loppua. IMF:n kanssa käytäviäneuvotteluja käsitteli Corvinus-yliopiston lukuvuoden avajaisissa myös ao. neuvotteluista vastaava salkuton ministeri Mihály Varga, jonka mukaan alkavista neuvotteluista ei tarvinnut kantaa turhaa huolta: halitus oi seviä IMF:n ehdoista ja valmistautui jo vastaamaan keskeisiin neuvotteluissa esiintuleviin kysymyksiin. Parantuvaa taloudellista tilannetta oli käytettävä viisaasti hyväksi neuvotteluissa: suuren valtionvelan hoito oli toki Unkarille haasteellista, mutta velanhoidon kustannuksia (velan korkoja) on pyrittävä kohtuullistamaan.

Oppositiopuolue MSZP katsoi, että forintin vahvistumisesta ja valtion lainakorkojen alenemisesta huolimatta ei ollut takeita siitä, että neuvottelut etenisivät menestyksekkäästi. Oliko ylipäänsä takeita siitä, että talouskehitys olisi hallituksen ennusteen mukainen ja miten katetaan budjettivaje, jonka hallitus on omilla toimillaan aiheuttanut? LMP valitti sitä, että Unkarin kansainvälinen kilpailukyky oli arvioiden selvityksessa käytettyjen mittarien mukaan pudonnut sijaluvulta 48 (vuonna 2011) sijalle 60. ja arvioi, että talous oli aallonpohjassa, kun käytetään mittareina maksettuja tukia, investointeja ja yritysten maksuykykyä.

Hallituksen edustajan käsityksen mukaan kuluneet kaksi vuotta eivät olleet mennet uhrauksitta, mutta valtion talouspolitiikan vakauttaminen oli ollut menestyksekästä.