Suomalais-ugrilainen maailmankongresssi

Kolmipäiväinen Suomalais-ugrilaisten kansojen mmaailmankongressi, Finnugor népek világkongresszusa avattiin M1 uutisten mukaan 5.8. Balatonin rannalla Siófokissa Unkarin Viron ja Suoimen presidenttien sekä Venäjän kulttuuriministerin läsnäollessa. Yli 600 osallistujaa edusti kaikkiaan 25 suomalais-ugrilaista kieltä ja 25 miljoonaa kielenpuhujaa. Tällä kertaa mm. Pirita Näkkäläjärvi pohjoissaamelaisessa juhlapuvussaan sai edustaa kongressin osin eksoottistakin osanottajajoukkoa uutisissa.

Kongressin teemana oli kultuurin, taouden ja politiikan alueella tapahtuva yhteistyö. Uutiset lainasivat Unkarin presidentti János Áderin puhetta, jossa tämä totesi, että kielisukulaisuus on sekä lahja että myös mahdollisuus, mahdolisuus keskinäisten suhteiden kehittämiseen ja vahvistamiseen. ”Meillä on yhteinen menneisyys, nykyisyys ja yhteinen tulevaisuus. Emme ole yksin. Kielisukulaisuus antaa mahdollisuuden oman kulttuurimme kehittämiseen, mutta myös siihen, että opimme paremmin tuntemaan ja ymmättämään toisiamme ja itseämme.”

Viron Toomas Hendrik Ilves puolestaan totesi uutisten mukaan, että on vaarallista, jos ajattelemme niin, että on yksinkertaisempaa puhua englantia suomalais-ugrilaisten kielten vaalimisen ja kehittämisen sijasta: ”Sellainen ei ole hyväksi meille eikä pienen valtion kulttuurille, se tie johtaa tuhoutumiseen!”.

Luentojen ja esitelmien lisäksi Siófokin kulttuurikeskukseen oli järjestetty näyttely, joka koostui Viron edesmenneen presidentin Lennart Meren suomalais-ugrilaisten kansojen elämää kuvaaista valokuvista ja Budapestin kansatieteellisen museon kokoelmista lainatusta esinekokonaisuudesta.