Käänteinen arvonlisävero ja veropetos

2.10.2012. Uutiset raportoivat yli miljardin forintin veropetoksesta Länsi-Unkarissa, mukana epäiltyjen joukosssa myös entinen poliisi ja rajavartija, kaikkiaan viisi henkilöä pidätettiin rikoksesta epäiltynä. Viljakaupassa siirryttiin ennen tämän syksyn satokauden alkua käänteiseen arvonlisäveroon, jolloin veron maksaa ostaja eikä myyjä. Syynä uuteen menttelyyn on ollut se, että myyjät ovat fiktiivistä laskutusta, laskutustusketjuja sekä niihin perustuvaa kirjanpitoa käyttäen jättäneet arvonlisäveron osittain tilittämättä. Asiaa on käsitelty uutisissa aiemminkin, mutta 2. lokakuuta näytettiin uutisissa ”kommando-hyökkäys”, jonka tekijänä oli Valtakunnallinen (tai kansallinen) vero- ja tullivirasto, Nemzeti Adó- és Vámhivatal, NAT. Aseistettu operaatio on tuttu amerikkaisista poliisisarjoista eikä Unkarin terrorisminvastainen, terrorelhárító, yksikkökään ole aikoihin toteuttanut yhtä näyttävää pidätystä tummissa univormuissa ja luotiliiveissä. Pidätyksiä ja kotietsintöjä suoritettiin kaikkiaan 50 kohteessa Győrissä ja kaupungin ympäristössä. Lukuisia pankkitilejä suljettiin ja luksusautoja takavarikoitiin operaation aikana. – Viisihenkkinen ryhmä oli vuoden aikana ennen käänteisen arvonlisäveron käyttöönottoa (1.7.2012) myynyt yli 5 mrd:n forintin edestä viljaa ja jättänyt maksamatta 1,3 mrd:n forintin arvonlisäverot. Uuden lain tultua voimaan aiempi menettely kävi mahdottomaksi. (Suomessa käänteistä arvonlisäveroa on sovellettu rakennusteollisuudessa.)