Purkamista ja entisöintiä


29.9.2012. Budapestin Városligetissä (város – kaupunki; liget – metsikkö, lehto, puisto) toimivaa huvipuistoa, Vidám Park, uhkaa lakkauttaminen ja alueen laitteiden myyminen sekä itse alueen siirtyminen Budapestin eläintarhan hallintaan ja eläintarhan laajennuksessa hyödynnettäväksi. Vuosia tappiollisesti toiminut huvipuisto sai yli miljardin forintin tuen 2010 vaalien jälkeen kahden vuoden ylimenokaudeksi, minä aikana selvitettäisiin huvipuiston tulevaisuus. Huvipuistossa käy sen puolivuotrisen sesongin aikana noin 300000 vierasta kun taas viereisessä elätarhassa käy yli miljoona. Huvipuiston tappiokierrettä ei ole saatu korjattua ja henkilökuntaa uhkaa lokakuun lopussa irtisanominen. Näin päättyisi Városligetin koilliskulmassa olevan puiston 200 vuotinen taival huvittelukeitaana, jossa monet yriyttäjät vuorotellen (viimeisimpänä Budapestin kaupungin tukema yhdistys) ovat toimineet erilaisella menestyksellä.

Várkertbazár, sananmukaisesti linnanpuiston myymäläarkadi tai -basaari, sen sijaan herää henkiin uudelleen. Korjaussuunnitelmista on raportoitu jo aiemminkin tänä vuonna, nyt arvioidaan restauroinnin käynnistyvän joulukuussa. Syynä nopeaan aikatauluun on se, että restaurointiin saatu 8,5 mrd:n forintin EU-määräraha on käytettävä ennen maaliskuun 2014 loppua. Uusrenessanssia edustavan rakennuskompleksin, joka on oik. puistoon johtava juhlava porttirakennelma ja portaikko, jonka molemmin puolin olivat Tonavan suuntaiset pitkät sivurakennukset pylväskäytävineen ja myymälöineen, suunnitteli eräs aikakautensa tunentuimmista arkkitehdeista, Miklós Ybl, ja rakennus valmistui 1882. Siitä ei kuitenkaan kehkeytynyt toivottua ”kauppakeskusta” alueen vähäisen liikenteen takia.
2. maailamansodan loppuvaiheessa, 1944–1945, rakennus kärsi suuria vaurioita ja vasta 1960-luvulla se restrauroitiin osin taiteilijoiden työpajoiksi. Rakennuksen terassilla toimi 1970-luvun lopulla ja seuraavan vuosikymmenen alussa suosittu nuorison huvittelupaikka, Ifjúsági Park, ”Ifipark”, ravintola ja tanssipaikka. Rakennus suljettiin huonon kuntonsa takia 1984. – Nyt uudistuva rakennuskompleksi saa uuden elämän lukuisine ravintoloineen, myymälöineen näyttelytiloineen ja auditorioineen.