Investointeja, työllisyyttä ja yritysverotusta

3.10.2012. Sveitsiläisomistuksessa oleva Givaudan S.A., avasi uuden tuotantolaitoksen Makóssa (Csongrádin lääni, Kaakkois-Unkari). Aromiaineita ja hajuvesien raaka-aineita tuottava yhtiö tulee palkkaamaan vuoden loppuun mennessä 100 uutta työntekijää nykyisten 200 lisäksi valmistamaan erityisesti sellaisia maustesekoituksia, jotka eivät sisällä allergeenejä tai joita käytetään suolaa sisältäviin pakattuihin elintarvikkeisiin. Investointi oli yhteensä 37 mrd. forinttia. Ulkopolitiikasta ja taloudesta vastaava valtiosihteeri Péter Szíjjártó totesi avauspuheessaan, että unkarilaisten ahkeruus ja työinto sekä Unkarin hallituksen talouspolitiikka tekevät maasta houkuttelevan ivestointikohteen. .

2.10.2012. Israelilainen lääketehdas TEVA otti käyttöön Gödöllőssä Budapestin koillispuolella 3400 m2 toimitilalaajennuksen, alan uusinta teknologiaa edustavan TEVA Gödöllői Steril Centrum -yksikön. TEVA  konserni on investoinut Gödöllőön 22 mrd. forinttia. Tehdas palkkaa kaikkiaan 263 uutta työntekijää vuoden lopuun mennessä, TEVAn henkilökunta Unkarissa nousee näin noin 3500 työntekijään. Pääministeri Orbán totesi avajaispuheessaan, että Unkarin hallitus tekee kaikkensa, jotta maa säilyttäisi asemansa maailman lääketeollsiuuden eturivissä. TEVAlla on Unkarissa kolme toimipaikkaa, Gödöllőn yksikössä on laajennuksen jälkeen käytössä 15000 m2.

2.10.2012. Egis-lääketehdas avasi 7 mrd:n investoinilla uuden tutkimus- ja kehittämiskeskuksen Budapestiin. Unkarin talouden vaivoihin parhaita lääkkeitä ovat innovaatiot ja työ, totesi pääministeri Orbán vihkiessään tehtaan. Hänen mukaansa oli poikkeuksellista, että samasa paikassa tapahtuu tutkimus ja tuotekehittely, valmistus ja markkinointi ja myynti. – Unkarin hallitus tuki laajennusta 226 milj. forintilla. Laitoksen kahdessa yksikössä tulee työskentelemään 135 henkeä, joista 50 on uusia työntekijöitä. Egis-lääketehtaan enemmistöosakas on ranskalainen taho (51 % osakekannasta).

2.10.2012. Pienyritysten verotus kevenee. Pienyrittäjien verotus kevenee, kuukausittainen vero voidaan määrittää 25000-50000 forintiksi siirtymällä ns. kiinteään veroon, tételes adó. Valtion vuosittaiset verotulot tulisivat olemaan 15-20 mrd forinttia eli pienyritysten verotaakka kevenisi noin 30 mrd. forintilla. Jos yrittäjä on päätoiminen, vero on kuukaudessa 50000 ft ja 25000 ft jos yrittäjä on osa-aikainen. Jos yrittäjän vuosittaiset tulot ylittävät 6 milj. forinttia on vero ylimenevältä osalta 40 %. Vero maksetaan kuukausittain jälkikäteen eli päättyvän kuukauden osalta seuraavan kuun 12:een päivään mennessä. Suuria palkkamenoja ja korkeita veroja moittivat yrittäjät pitivät uutisten mukaan uudistusta tervetulleena. Uuden veron katsottiin aiempaa yksinkertaisempana helpottavan yrittäjän kirjanpitoa; vähentävän hallinnointia; vähentävän veroa; lisäksi uuteen verokantaan siirtyvien ei tarvitse maksaa työnantajamaksuja, játulék. Lisäksi muutettiin toista yritysveroa: jos bruttotulot ovat alle 500 milj. forinttia, verokanta alenee 28,5 %:sta 16 %:iin.

Uutisaportaali origo.hu uutisoi, että tulossa olisi varsin laaja, yli 300 pykälää käsittävä veropaketti, mutta valtiovarainministeri Matolcsy nonchaleerasi uutisen perättömänä kertoen, että paketin, csomag, asemesta tulossa oli vain kimppu, csokor, joka alentaa veroja, lisäksi verotusta uudistettaisiin askel kerrallaan. – Oppositiopuolue MSZP oli kriittinen uudistuksen suhteen: budjetissa on jo satojen miljardien aukko, joka tällaisella ”verosievistelyllä” vain laajenee. LMP:n mukaan verouudistuksilla pyritään korjaamaan kaikkiaan 350 mrd:n aukkoa budjetissa.