Bor meg szóda egyenlő fröccs!

(Valko)viini ja soodavesi on yhtä kuin fröccs. 5.10.2012 oli M1:n uutisissa – James Bondin juhlinnan lisäksi – toinenkin merkkipäivä: silloin tuli kuluneeksi 170 vuotta unkarilaisen fröccsin keksimisestä. Fröccs, (saks. Gemischt, Weinschorle, Sauergespritzter) on juomasekoitus, jonka aineosat ovat soodavesi ja valkoviini. Vaikka tällä ”rakkaalla lapsella” on monta nimeä myös saksaksi, unkarilaisten mielestä fröccs on nimenomaan unkarilainen keksintö, hungarikum, kuten unkarilaiset aitoja ja ainutlaatuisia unkarilaisia tuotteita nimittävät.

Unkailaisen anekdootin mukaan vuoden 1848 vallankumousta edeltäneen uudistuskauden, reformkor, keskeisiin hahmoihin kuulunut kirjailija, juristi, liikemies ja poliitikko András Fáy kutsui joukon ystäviään Tonavan varrella Pestin pohjoispuolella Fótissa olevalle maatilalleen viininkorjuujuuseen. Näiden herrasmiesten osalta ”viininkorjuu” pikemminkin tarkoitti iloista tuokiota Fáyn viinikellarissa. Mukana oli mm. Ányos Jedlik, keksijä, fyysikko ja benediktiiniläismunkiston pappi. Vaikka englantilainen Priestley oli keksinytkin hiilidioksidin sekä hiilidioksidin ja veden sekoituksen sata vuotta aikaisemmin, pidetään nimenomaan Jedlikiä unkarilaisille tutun ja rakkaan soodaveden keksijänä. Jedlik halusi viinin sijasta hiukan miedompaa juomaa ja pyysi, että saisi valkoviiniinsä omaa keksintöään, soodavettä. Viileä kupliva juoma maistui helteisen päivän jälkeen erinomaiselta ja – kuten sanotaan – ”loppu onkin sitten historiaa”, juomasekoituksen voittokulku oli alkanut. Toki on lisättävä vielä, että fröccs-nimen juomalle antoi niinikään anekdootin mukaan seurueeseen kuulunut runoilija Mihály Vörösmarty. – Nykyisin joka kapakalla, kocsma, tai baarilla, italbár, on oma nimikkofröccsinsä. Nimitys vaihtelee lähinnä sen mukaan kuinka paljon – tai vähän – sekoituksessa on valkoviiniä. On talonmiestä, házmester, pitkää askelta, hosszú lépés, pormestaria, polgármester, muuraria, kőműves ja monia, monia muita. Hyvällä lapsella on siis monta nimeä, ja tässä tapauksessa lienee ”hyvää” nimenomaan se, että alkoholia tulee nautituksi vähemmän. Ja epäilemättä fröccs janojuomana on parempi kuin viini, mutta – toisaalta – monessa fröccsissä alkoholia on enemmän kuin samankokoisessa oluttuopillisessa.