Valuuttalainojen uhrit

10.10.2012. Valuuttamarkkinoiden vapautuminen toi mukanaan niiden varjopuolen: miten selvitä alunperin edullisesta asuntolainasta, kun forintin kurssi suhteessa lainattuun valuuttaan muuttuukin epäedullisemmaksi forintin arvon devalvoituessa. Lainasta, jonka hoitaminen eiemmin oli helppoa, tulikin kohtuuttoman raskas taakka, kun velallinen ei kyennyt hoitamaan edes korkoja saati lyhennyksiä. Valuuttalainoja otettiin erityisesti aiempien hallituksten aikana pankkien suosituksesta. Kansalaisia ja Orbánin II hallitusta alkoi hulestuttaa erityisesti lapsiperheiden asema, kun korkoja lainanlyhyennyksiä ei kyetty hoitamaan, taloja ja asuntoja alkoi mennä ”vasaran alle”, pakkohuutokauppaan, pankkien pyrkiessä minimoimaan tappionsa.

Maahan on perustettu elokuussa 2011 erillinen yksikkö, lainoitettuja asuntoja sosiaalisin perustein perheiltä ostava valtionyhtiö, Nemzeti eszközkezelő Zrt., NET, joka on saanut valtuudet ostaa vuosina 2012-2013 kaikkiaan 15000 asuntoa tähän ohjelmaan hyväksystyiltä perheiltä, jotka eivät ole kyenneet hoitamaan valuuttaluottoaan. Ohjelman sosiaalisiin periaatteisiin kuului, että perheellä piti olla vähintään kaksi lasta. – NET on varautunut lunastamaan 8000 asuntoa vuonna 2012, mutta ohjelman hitaan käynnistymisen takia tuohon määrään ei päästä, joten vuonna 2013 lunastettavien asuntojen määrä lienee vastaavasti huomattavasti suunniteltua 7000:ää korkeampi. Ohjelmaan haluavan on ilmoittauduttava pankilleen, joka tekee asiakasarvion ja esityksen NETille. Unkarin valuuttavelallisten yhdistys haluaisi nopeuttaa prosessia siten, että velallinen voisi ottaa suoraan yhteyden NETiin. Arvioiden mukaan maassaon kaikkiaan noin 25000 perhettä, jotka voisivat käyttää hyväkseen NETin ohjelmaa.

Parlamentin 11.6.2012 tekemän päätöksen mukaisesti syyskuun alusta ohjelmaan pääsyn ehtoja lievennettiin. Kun 25. heinäkuuta mennessä NETille oli esitetty vain 8 asunnon ostamista,  esittivät pankit syyskuun aikana NETille kaikkiaan lähes 500 asunnon ostamista ohjelman mukaisesti. Yhden tällaisen asunnon keskimääräinen hinta oli 6,8 milj. forinttia. Näin velallinen ei joudu myymään asuntoaan vapailla markkinoilla. Asunnon omistaja voi jäädä asuntoonsa vuokralaisena edullista NETille maksettavaa vuokraa vastaan, keskimääräinen vuokra on noin 12,500 forinttia kuukaudessa. Aiemmin ohjelmaan pääsyn ehtona oli vähintään kaksai lasta, nyt yksi lapsi katsotaan riittäväksi perusteeksi.

12.10.2012 uurtisissa kerrottiin, että Budapestin kaakkoispuolelle Ócsan pikkukaupunkiin ryhdytään rakentamaan hallituksen päätöksen mukaisesti keväällä swuunniteltua 300 hehtaarin ”sosiaalista asuinaluetta”, szociális lakópark,on ryhdytty; alueelle rakennetaan kunnallistekniikkaa ja helmikuun loppuun mennnessä valmistuu 1. vaihe noin 80 pientaloa, joiden koko on 50, 60 tai 70 m2. Asunnot tulevat sellaisille valuuttavelallisille, jotka eivät ole kyenneet hoitamaan lainaansa ja ovat menettäneet kotinsa ja ”joutuneet kadulle”.