Október 23-ika; kansannousun vuosipäivä

23.10. 2012. Uutislähetys keskittyi vuoden 1956 lokakuun kansannousun ja vallankumouksen vuosipäivän juhlatapahtumien raportointiin. Jo edellisinä päivinä oli kerrottu ”aattopäivien” tapahtumista ja erityisesti juhlapäivän liikennejärjestelyistä. Suuri osa Pestin keskustaa oli suljettu henkilöautoliikenteeltä. Kansalaisia neuvottiin jättämään autonsa Pestissä jopa ulomman kehätien ulkopuolelle. Budan puolella henkilöautoliikenteeltä suljettua aluetta oli koko Margit út Széna tériltä Margit-sillalle.

Tapahtumein ohjelmaa ja puheita leimaa syvä kansallinen paatos, mutta puolueiden omia tilaisuuksia käytetään myös päivänpolitiikkaan. Diplomaattikunnan kerrotaan osallistuneen nimenomaan Unkarin radion toimitalon (1956) edessä järjestetyyn Budapestin kaupungin viralliseen juhlaan ei Kossuth térin tilaisuuteen, jossa pääministeri puhui. Opposition puheissa tuli esille myös vuoden 2014 parlamenttivaalit ja uusi pääministerikandidaatti.

Kossuth tér. Merkkipäivän virallinen juhlinta alkoi lipunnostolla Parlamenttitalon edessä, Kossuth-aukiolla. Parlamenttitalon Leijonaportille oli rakennettu tilapäinen koroke juhlallisuutta varten. Lipunnoston ottivat vastaan pääministeri Orbán, presidentti Áder ja parlamentin puhemies Kövér. Portilla oli kunniapaikalla lippuvartio ja vuoden 1956 tapahtumista tuttu lippu, jonka keskellä oli reikä; kansannousuun osallistuneet näet leikkasivat vihatun kommunistisen vaakunan lipusta. Jo ennen lipunnostoa presidentti oli käynyt laskemassa seppeleen uudella keskuskhautausmaalla sen palstalle 301, johon kansannousun aikainen pääministeri Imre Nagy oli alunalkaen haudattu. Hautapaikan ympärille ovat viimeisen leposijansa saaneet monet kansannousussa henkensä menettäneet. Presaidentti korosti puheessaan vuoden 1956 merkitystä myös tämän päivän unkarilaisille, vuonna 1956 kansakunta syntyi uudelleen ja tätä tapahtumaa todisti koko maanpiiri.

Kossuth-aukiolla pääministeri Orbán nosti esille vuoden 1956 yhteydessä päivänpolitiikan. Hänen mukaansa hallitus ei hyväksy sitä, että vieraat vallat hallitsevat unkarilaisia, nem fogadjuk el idegen kormányzást, eikä myöskään sitä että EU:n organisaatiot epäkunnioittavasti loukkaavat unkarilaisia. Pääministeri luetteli hallituksen saavutuksia vuoden 2010 vaaleista lähtien ja totesi: ”Jos uskomme olisi edes pupoliksi yhtä vahva kuin vuoden 1956 vapaustaistelijoilla, voisimme siirtää vuoria!”.

Kossuth-aukiolla oli sisäministeriön arvion mukaan 400000 innostunutta kuulijaa. Aukio ja aukiolle johtavat lkadut olivat täynnä unkarilaisia, joilla oli lippuja ja kotipaikan osoittavia kylttejä, joukossa myös Romanian, Serbian ja Slovakian unkarilaisia sekä puolalaisia. Ennen pääministerin puhetta tervehdyksensä vuoden 1956 tapahtumiin osallistuneilta toi László Balás-Piri, joka ilmaisi tyytyväisyytensä siitä, että ”maassa oli nyt johto, joka piti arvossa vuoden 1956 muistoa, jota ei voi vaihtaa euroiksi, mutta joka joka antaa voimaa ja itseluottamusta nypolvelle ja tulkeville sukupolvillekin”.

Orbán totesi: ”Emme voi hyväksyä sitä, että toiset sanovat, mitä saamme tehdä ja mitä emme, omassa isänmaassamme!”. Hän käsitteli Unkarin ja EU:n välisiä suhteita ja totesi,

Yksikään EU-instituutio ei saa kohdella unkarilaisia epäkunnioittavasti… Hyväksymme eurooppalaisen yhteistyön kaikkia [jäsenmaita] koskevat säädökset, mutta emme hyväksy sitä, että meitä vieraat hallitsevat milloin minkinlaisin toimenpitein. Hyväksymme Euroopan kulttuurikansojen yhteiset moraaliset mittapuut, mutta emme hyväksy meihin kohdistuvaa muista poikkeavaa kohtelua, nem fogadunk el kettős mércét.

Pääministeri korosti, että vuoden 1956 vallankumoukselliset olivat työläisiä, tavallisia palkannauttijoita, jotka eivät voineet kestää tulevaisuutensa näköalattomuutta. Pääministeri päätti puheensa vakiintuneeseen tapaansa: Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!

Pääministeri sai raikuvat suosionosoitukset aukiolle kokoontuneilta unkarilaisilta. –Tilaisuus päättyi uuden kunniamerkin ensimmäisenä saaneen 100-vuotiaan unkarin kielen ja kirjallisuuden opettajan, Dr. Tamás Aladárnén tervehdykseen.”Ilonka-néni” oli juuri saanut Magyar Becsületrend-instituution kunniamerkin. Slovakiassa elämmäntyönsä tehnyt opettaja  nousi otsikoihin keväällä, kun Slovakian valtio riisti häneltä Slovakian kansalaisuuden sen jälkeen, kun hän oli ottanut Unkarin kaksoiskansalaisuuden. Hän toi ”tervehdyksensä Felvidékistä, siellä eläviltä unkarilaisilta; he taistelivat siellä yhdessä oikeuksiensa puolesta”.

Rauhanmarssin, Békemenet, kannattajat kokoontuivat marssia varten Széna térillä, Széll Kálmán térin koilliskolkassa, joka oli eräs vuoden 1956 vastarinnan tukikohdista ja jolla tänään on yksi vuoden 1956 muistomerkeistä. Pieni aukio oli täynnä väkeä jo tunteja ennen kulkueen lähtöaikaa. Osanottajia tuli koko ajan lisää busseilla ja rauitiovaunuilla. Kulkue eteni Margit-katua Margit-sillalle ja edelleen Szent István kaarikatua Läntiselle rautatieasemalle, josta käännyttiin oikealle Bajcsy-Zsikinszky-kadulle ja jälleen oikealle Alkotrmány-kadulle, joka päättyy Kossuth-aukiolle. Marssijoita oli arvioiden mukaan 150000. Marssijoiden tavoitteena oli lähettää viesti EU:lle ja IMF:lle: Jättäkää Unkari rauhaan, Hagyják békén Magyarországot! Unkarin kansa ei siedä velkavankeutta. Asia sanottiin järeämminkin: Emme aio alistua velkaorjiksi! Kulkueen johtohamo László Csizmadia toisti vajaa viikko sitten esittämänsä maksiimin, jonka mukaan Unkarin on päästävä eroon veloistaan: ”Emme halua riidellä, mutta odotamme EU:lta sellaista ratkaisua, jonka Unkarin kansa voi hyväksyä ja lyhyen ajan kuluessa vapautua veloistaan.” Mukana oli myös ulkounkarilaisia erityisesti Serbian Vajdaságista, Slovakian Felvidékistä ja Romanian Erdélystä sekä – kuten 2. rauhankulkueessakin – runsaasti puolalaisia Unkarin ystäviä. Kulkue oli osanottajien mielestä tarpeen, sillä hyökkäykset maata ja hallitusta kohtaan eivät ole tammikuun jälkeen ottaneet laantuakseen. Kun kulkueen kärki oli saapunut Kossuth-akiolle, oli loppupää vielä Margit-sillalla!

Milla-yhteisö (Milla, egymillióan a sajtószabadságért, miljoonan kannattajan kanssa vapaan lehdistön puolesta) oli uutisissa jo viikko sitten, kun tuli tietoon, että hyvin väljä yhteisö aikoo muuttua organisoituneeksi yhdistykseksi ja kokoaa yhteen samanmielisiä osallistumaan vuoden 2014 parlamenttivaaleihin. Millan kulkue lähti Elisabetin sillan Erzsébet híd, Budanpuoleisesta päästä, Döbrentein aukiolta, ylitti sillan ja jatkoi Szabad sajtó -katua Kossuth Lajos-kadun alkupäähän. Mukana tilaisuudessa oli myös unkarilainen Szolidaritás-liike, jonka tukijat lähtivät Lánchídin Budanpuoleisesta päästä, Clark Ádam-aukiolta, marssivat sillan ylitse Széchenyin aukiolle ja jatkoivat etelään Pestin alempaa rantakatua liittyen Millan kulkueeseen. Mukana olivat lisäksi Haza és haladás-säätiön tukijat, säätiön johdossa on aiempi pääministeri Gordon Bajnai. Nämä kolme tahoa julkistivat nyt yhteisen tavoitteensa: ne halusivat luoda vaaliyhteistyötä tukevan liikkeen tunnuksella ”Yhdessä 2014”, Együtt 2014. Erityisesti Solidaarisuus-liikkeen kulkueella oli runsaasti hallitusta kritisoivia plakaatteja, eräs puheenjohtajiston jäsen, Sándor Székely, sanoikin puheessaan kärkevästi: Tämä riitti!, Elég volt!. Hänen mukaansa maa oli nyt yhtä kriittisessä tilassa kuin 1956, …maasta lähtevät kuten tuolloinkin koulutetut ja parempaa elämää etsivät nuoret. Vaaliyhteistyön julkisti Milla-liikkeen johtaja Péter Juhász sanoen ”Luottamus poliitikoihion on mennyt, tarvitaan uutta Unkaria, uutta yksimielisyyttä ja uutta poliittista kulttuuria, kulttuuria, joka rakentuu yhteistyölle ja yhteiskunnalliselle solidaarisuudelle”. – Aiempien uutisten mukaan Bajnai oli –monien yllätykseksi –lupautunut puhumaan yhteisessä tilaisuudessa. Hänen mukaansa tarvittiin uusi poliittinen keskusta. Hallituksen vaihdos ei riitä, tarvitaan hallitusjärjestelmän muutos.

Bajnain mukaan ”Meitä odottaa suunnaton tehtävä, maan rajojen sisällä tapahtuva uudelleeneheytyminen.” Hänen mukaansa 2014 vaalit ovat kohtalonkysymys Unkarille, tämä [muutos] on mahdollinen, jos uudistusta haluavat tekevät yhteistyötä yhteisten tavoitteiden hyväksi: ”meidän on organisoiduttava uudelleen, meidän on vahvistettva poliittista keskustaa”. Hallituksen vaihdos ei riitä, tarvitaan järjestelmän vaihdos rezsimváltás. Tähän taas tarvitaan muutosta haluavien liittymistä yhteen. ”Tähän taisteluun meidän ryhdyttävä, on vahvistettava poliittista keskustaa, luotava uusi poliittinen keskusta, jonka oikea ja vasen reuna on kyllin vahva siihen, että se kykenee syrjäyttämään kansan jakamiselle rakentavat poliitikot.” — Noin satapäinen rasistinen (juutalais- ja romanivastainen) ryhmä yritti häiritä tilaisuutta. Mellakkapoliisi piti kiihtyneet ja toisiaan käsirysyyn provosoivat ryhmät erillään toisistaan.

Jobbik-puolueen johtajan Gábor Vonan viesti uutisten mukaan oli: Painukaa tiehenne, te vuoden 1989 poliitikot, painukaa tiehenne, sillä 22 vuotta on enemmän kuin tarpeeksi teistä! eli Takarodjátok végre a 89-esek! Takarodjátok, mert 22 év bőven elég völt belőletek!Vuoden 2006 Budapestin mielenosoituksissa syntyi uusi sukupolvi, jonka jäsenet eivät ole samanlaisia kuion vuoden -89 järjestelmänvaihdon ajan poliitikot. Bajcsy-Zsilinszky-kadun, József Attila-kadun ja Deák térin rajaamalla aukiolla oli muutama tuhat liikkeen kannattajaa, joilla oli sekä Unkarin lippuja että maan ensimmäisen hallitsijasuvun puna-valkoraitaisia, árpádsávos, viirejä. Puolueen EU-parlamentin jäsen Krisztina Morvai puolestaan totesi, että EU:ssa unkarilaiset eivät saavuta vapauttaan, Unkari ei ole vapaa, tarvitaan perusteellinen ja radikaali järjestelmänmuutos. Puolueella on 16 kohdan ohjelma, joka kertoo, mitä Unkari tarvitsee säillyttääkseen riippumattomuutensa, eräinä tärkeimpinä tavoitteina Unkarin valtionvelan ehtojen neuvotteleminen uudelleen, tasaverosta luopuminen ja mm. Unkarin viljelysmaan suojaaminen perustuslailla unkarilaisille.

MSZP:n ja erään Unkarin varhaisen sosialistin nimeä kantavan Tancsics Mihály-säätiön yhteisessä tilaisuudessa Mesterházi muistutti, että ei riitä, että kansa hankkii vapautensa, vapauden puolesta on taisteltava päivittäin. ”Viktor Orbán on pettänyt vuoden 1956 muiston ja unkarilaisten vuosien1956 ja 1989 tavoitteet ja tasavallan”. Puheensa lopuksi hän kiinnitti rintaansa Kosuthin vaakunan ja kehotti läsnäolijoita tekemään samoin ja kantamaan merkkiä uuden tasavallan syntyyn saakka. ”Tämä hallitus kääntyi, kuten sanoin, kansaa vastaan, hankki valtansa vääryydellä ja aikoo sen vääryydellä säilyttää, mutta se ei tule [siinä] onnistumaan, ei tule, sillä unkarilaisissa elää yhä voimakkaana vapauden kaipuu, elää tasavalta.”

Fideszin hallituskumppanin KDNP:n parlamenttiryhmän puheenjohtaja Péter Harrach totesi maaseudulla Galkagyörkissä järjestetyssä tilaisuudessa. Taistelemme myös tänään vapautemme puiolesta, kuten teimme 1956, joskin nyt vastustamme sitä, että  rahamaailman ahmatit ja Brysselin byrokraatit soveltavat meihin erilaista mittapuuta kuin muihin jäsenmaihin…. Tällä taistelulla oli sama tavoite kuin oli 1956:taistelijoillakin, tuoda raikas tuulahdus Unkariin, niin maaseudulle kuin suurkaupunkeihinkin.

LMP:n ryhmäpuheenjohtaja Benedek Jávor puhui Hajdúszobozlóssa: Kansannousun vuosipäivän juhlinnalla on todellista merkitystä vain silloin, jos se moraalinen selkeys, világosság,josta juhla kertoo, toimii inspiraationlähteenä ja tiennäyttäjänä tämän päivän kohtalonkysymysten ratkaisussa. Sillä – juhlinnalla – on vasta silloin todellinen merkitys, kun yhteisö on vaikeuksissa, [päästäksemme] siihen, että voimme selviytyä vaikeuksistamme, on ensimmäiseksi tunnustettava, että tämä maa on meidän ja että tämän uuden yksipuoluejärjestelmän ihmisvastainen politiikka on saatava lopetetuksi.

Demokratikus koalíció. Uusi hallitus ja yhteistyö tarvitaan sellaisen muutoksen aikaansaamiseksi, että 2014 demokraattiset oppositiopuolueet saisivat 2/3 enemmistön, sanoi Ferenc Gyurcsány Demokraattisen koaliition Budapestissa, Egyetem térillä järjestetyssä tilaisuudessa. Gyurcsány vetosi kaikkiin oppostitioryhmiin. Hänen mielestään Gordon Bajnai soveltuisi yhdistyneen opposition pääministeriehdokkaaksi, hän pystyy kokoamaan demokraattiset voimat ja hänen johdollaan oppositio voisi palauttaa takaisin tasavaltaisen järjestelmän.

Budapestin kaupungin virallisessa juhlatilaisuudessa Unkarin Radion historiallisten toimitilojen edessä puhui ylipormestari, főpolgármester István Tarlos (Fidesz). Täällä käynnistyi vuonna 1956 Unkarin kansaa yhdistävä vallankumous, joka kehkeytyi vapaustaiseluksi, nyt korkeampien tavoitteiden saavuttamiseksi olisi tarpeen yhteisen poliittisen minimin aikaansaaminen. Tilaisuudessa esiintyi puhallinorkesteri, kuoro ja lausuja. Nyt oli taisteltava, jotta maa vapautuisi nöyryytyksestään, se on meille erityisen ajankohtainen vuoden 1956 viesti... Unkarilaiset ovat kansa, joka on aina valmis taisteluun vapautensa ja riippumattomuutensa puolesta… Myös Unkarin rajojen ulkpuolella elävien tulisi nähdä ja tuntea, että täällä on kansa, jolle yhä oma isänmaa on tärkein, joka haluaa olla siten suuren yhteisön jäsen, haluaa sellaista ystävyyttä muidenkansojen kanssa, että se ei vapaaehtoisesti luovu identiteetistään ja omanarvontunnostaan. Uutiset mainitsivat erikseen, että paikalla olivat myös kaupunginjohtoelinten vähemmistön edustajat ja  diplomaattikunnan jäseniä.

Uutiset kertovat tilaisuuksista myös suurimmissa kaupungeissa kuten Pécsissä, Debrecenissä, Szegedissä ja Miskolcissa. Lyhyesti raportoidaan muistopäivän vietosta Kárpátaljan Ungvárissa (Ukraina), Erdélyn Síkszeredassa (Romania) ja Vajdaságin Szabdkassa (Serbia).