Mindszent — pyhäinpäivä

2.11.2012. Pyhäinpäivä, Halottak napja. Suomen pyhäinpäivä on kristillinen pyhimysten, marttyyrien ja vainajien muistopäivä, jota vuodesta 1955 on vietetty lauantaina aikavälillä 31.lokakuuta 6. marraskuuta. Unkarissa 1. marraskuuta on mindenszentek tai mindenszentek napja (lat. Festum Omnium Sanctorum) tai lyhyesti mindszent, kaikkien pyhimysten päivä, 2. marraskuuta taas on halottak napja (lat. Commemoratio omnium Fidelium Defunctorum), kuolleiden päivä, päivä, jolloin muistelemme poisnukkuneita läheisiämme. Suomalaisessa luterilaisessa perinteessä olemme yhdistäneet nämä kaksi merkkipäivää. Unkarissakaan näitä päiviä ei välttämättä eroteta ja jos erotetaankin, niin näiden kahden päivän ensisijainen tarkoitus on muistaa poisnukkuneita omaisia. 1. marraskuuta kerrottiin uutisisissa, että unkarilaiset käyvät sadointuhansin hautausmailla ja viettävät muistohetken rakkaittensa muistomerkin tai haudan äärellä. Suomalaiseen tapaan haudoille viedään  kynttilöitä, mutta myös syksyn viimeisiä kukkia kuten krysanteemeja. Budapestin hautausmailla aamupäivästä lähtien vierailevien määrä ylitti 1.11. uutisten mukaan 350.000 ja jo edeltäneenä päivänä 150.000, vaikka sää oli sateinen ja kukkakauppiaat hautausmaisden porteilla pahoittelivat huonoa myyntiään. Hautausmaat ovat myös 31.10.-3.11. avoinna tavallista pitempään eli aamun klo 6:sta iltaan klo 20:een. Budapestin suurilla hautausmailla saattoivat liikuntarajoitteiset päästä pikkubusseilla ilmaiseksi haluamalleen alueelle, Pécsissä taas oli tarjolla sähköauto. Vain liikunta-rajoitteiset (invaparkkiluvan omaavat) saisivat ajaa hautausmaa-alueella. Vartijat ja poliisipartiot liikkuvat jalan, ratsain ja autoilla estäen näin mm. kukkien varastamisen haudoilta ja luvattoman autoilun. Budapestin alueella sekä BKV että MÁV lisäsivät hautausmaille vievää pitkän viikonlopun vuoroliikennettään.

2.11. 2012. kerrotaan, että kävijöitä hautausmailla on satojatuhansia, többszázezren mentek temetőkbe. Kävijämäärä, vaikka monet lähtivät hautausmaille jo aamupäivällä, jäi kuitenkin pienemmäksi kuin edellisenä päivänä. Kukkakauppiaat myivät kukkiaan jo halvemmalla kuin edellisenä päivänä, ja useimmat myyjät uskoivat varaamiensa kukkien loppuvan, tosin eräät haastateltavat sanoivat, ettei tällaisena päivänä mietitä kukkien hintaa.

Uutisten mukaan uurnahautaus lisääntyy vuosi vuodelta. Järjestelmänmuutoksen aikaan 1980-luvun lopulla tuhkauksia oli alle 10 % hautauksista, nyt jo puolet, osin siksi, että tuhkaus ja uurnahautaus on olennaisesti halvempi. Hautaustavatkin muuttuvat vastaavasti, ei tarvita soittajia, ei hevosvetoisia vaunuja ei edes autoa, lisäksi vain harvoin omaiset voivat tarjota ylellisen hautakammion. Uurnat sijoitetaan tavallisesti kryptaan, jonka seinillä marmorilaatat nimineen kätkevät taakseen pienen, kolmea uurnaa varten tehdyn kammion, jonka voi varata 80 vuodeksi. On myös rakennettu yhteisiä säilytystiloja uurnille, jolloin tietty uurna ei enää ole identifioitavissa. Traditionaalinen unkarilainen hautaustapa puusta veistettyine muistomerkkeineen, fejfák, oli huomattavasti persoonallisempi, jos kohta sen voi löytää enää kirjoista. Tuhkauksessa ja uurnahautauksessa katoaa joidenkin mielestä myös ihmisen henkilöllisyys. – Uutiset eivät maininneet lainkaan suomalaislta hautausmailta truttuja uurnalehtoja ja muistolehtoja.