Pääsevätkö velkakunnat kuin koirat veräjästä?

28.10.2012. Uutisten mukaan kuntien velkataakan siirtäminen valtiolle ei vaikuta valtiontalouden vajeeseen eikä valtionvelkaan. Valtion ei myöskään tarvitse välittömästi kohdentaa määrärahoja kuntien velkojen lyhentämiseen. – Unkarin pankkiyhdistys ilmoitti, että pankit tulevat tutkimaan pääministerin ilmoituksen mahdollisia seurausvaikutuksia.

Uutiset, hiradó nostaa esimerkeiksi kaksi Etelä-Unkarin kuntaa. Kaakkois-Unkarin Békesin läänissä, 1200 asukkaan Medgyesbodzsás on kehittänyt lainarahalla palvelujaan, on rakennettu kaapelitv- ja laajakaistaverkko, pormestari József Krucsain mukaan lainaa joudutaan maksamaan takaisin vielä vuosia, ellei hallitus auta. Etelä-Unkarin Baranyan läänissä taas 4200 asukkaan Harkányn kylpyläkaupunki on pormestari Sándor Imrin mukaan ottanut investointeihin yht. 5 mrd:n forintin lainat eli velkaa on kertynyt noin 1,2 milj. forinttia asukasta kohden.

Pääministeri Orban totesi puheessaan, jota uutiset siteerasi, että velkojen siirtäminen valtiolle merkitsee kuntien vapauttamista velkaloukusta eli tällä tavoin säilytetään kuntien itsenäisyys, sillä velkaantunut hallinto menettää itsemääräämisoikeutensa. ”Se, mitä me teemme nyt, kun pyrimme vapauttamaan kunnat loukustaan, ei ole mitään muuta kuin kuntien itsehallinnon turvaamista.”

Valtiovarainministeriö, nemzetgazdasági minisztérium totesi tiedotteessaan, ettei velkojen siirto lisää valtionvelkaa, sillä kysymyksessä on valtiontalouden sisäinen ratkaisu, joka ei lisää budjettivajetta eikä maan velkaantumista. – Erään talouselämän analyytikon mukaan hallitus joutuu kuitenkin neuvottelemaan pankkien kanssa, mikäli se pyrkii muuttamaan lainojen ehtoja.

(Suomalainen ”kirjanpitäjä” on kyllä hiukan ihmeissään uutisten linjauksesta: kuntien talous on valtiontalouden sisällä! Entä mitä mieltä ovat ratkaisusta ne itsehallintoelimet, jotka ovat eläneet ”suu säkkiä myöten”: ei ole velkaa, mutta eipä ole ”infraakaan”; naapurikunnalla taas on infra, mutta investoinneista aiheutuneet velat kantaa valtio.)