Budapestin joulumarkkinat avattu 18.11.

Tänä vuonna jo 13. kerran avattiin Budapestin joulumarkkinat, Budapesti Karácsonyi Vásár, Vörösmarty-aukiolla Vácin kävelykadun, Váci utca, pohjoispäässä, jos kohta kaikki näytti olevan valmista jo päivää aikaisemmin. Markkinat avattiin virallisesti 18. marraskuuta ja kausi päättyy Sylvesterinpäivään, 30. joulukuuta. Kojuja on runsaasti viidessä rivissä, mutta yhteinäinen myyntipisteiden alue on laajentunut lisäksi aukion eteläpäässä Vigadó tériltä Deák térille ulottuvalla Ferenc Deákin nimeä kantavalle kadulle Vörösmarty-aukiota reunustavien korttelien osalta. Myyntikojut on rakennettu varta vasten tällaiseen markkinakäyttöön ”kaksipuolisiksi”. Myyntipisteet ovat pikemminkin kevyitä lautarakenteisiä mökkejä, joiden molemmilla sivuilla on pitkällä pöytälevyllä ja lokerikoilla varustettu avoin myyntitila, jossa tuotteet ovat esillä ja mökin keskellä pieni yleisöltä suljettu varastotila, jonka kaksi eri puolilla mökkiä toimivaa toiminimeä myyjineen jakaa. Suhteellisen pieni aukio on tehokkaassa käytössä, kun ostajat vaeltelevat molemmin puolin tällaista tilapäisten kaksipuolisten myymälöiden riviä. Tarjolla on järjestäjien mukaan korkeatasoisia tuotteita, sillä kilpailu myyntipaikoista oli kova ja niinpä tuotteet joutuivat järjestäjien tiukaan ”syyniin” ja vain parhaat saivat myyntipaikan. Nyt luvattiin kävijöille monia uutuuksia, mutta perinteitä kunnoittavassa hengessä niin käsitöiden kuin ruokakulttuurinkin tai esiintymislavalla tarjottavan olhjelman osalta.

Ostamisesta ja katselemisesta kiinnostuneille tarjolla on runsaasti kerramiikkaa, kuppeja, vateja, purkkeja ja purnukoita. On erityisesti huopatöitä, kuten tossuja ja hattuja, lastenvaatteita perinteisesti kirjottuja sekä myös – perinteisesti – sinisellä värjättyjä. On monenlaisia lakkeja, hattuja ja pipoja, on tyylikkäitä turkishattuja, mutta on myös Puna-armeijan ehtymätöntä ylijäämävarastoa, on aistikkaita puuhkia ja turkkejakin, joita aukion turkisliikkeet ovat tuoneet joulumyyntiin. On taidokkaita puusta valmistettuja käsitöitä, käyttö- ja koriste-esineitä. On joulunalusajan sesonkituotteita, kuten erilaisia, oljesta, puusta tai keramiikasta valmistetuja joulukoristeita sekä tietysti erilaisia joulunajan maisteista tehtyjä koristeita – köynnöksiä, riipuksia, ja ”kransseja” – pöydälle, oviin tai ikkunalle. Lisäksi on runsaasti erilaista naposteltavaa paahdetuista kastanjoista ja jouluisista leivonnaisista, kuten unkarilaisista ”piparkakuista”, mézeskalács, alkaen, mutta on myös perinteistä unkarilaisen joulun traditioihin kytkeytyvää ruokaa sekä hiukan eksoottisempaakin ”markkinaruokaa” ja tietysti kuumaa viiniä, forralt bor, toki muutakin kuumaa juotavaa on saatavana. Iltaisin kello 17 akaen on korkeatasoista ohjelmaa, erilaiset kokoonpanot esittävät kansanmusiikkia ja kanssanlauluja eri puolelta maata.

Mahdollisuus on tavata henkilökohtaisesti myös Mikulás, P. Nikolaos, joka keskieurooppalaisen perinteen mukaan tuo lahjoja ainakin roomalais-katolisille lapsille. Mahdollisuus on myös hyväntekeväisyyteen, periaatteena on ”antaen saat”, adva kapsz, ja ensimmäistä kertaa aukiolla on mahdollisuus pysähtyä hetkeksi Rauhan liekin ääreen, joka on tuotu Bethlehemistä, Vapahtajan syntymäkirkosta. – Mm. 27.11. kerrottiin uutisissa vähä-osaisten hyväksi järjstettävistä joulunalusajan kevyen musiikin hyväntekeväisyyskonserteista. Samanaikaisesti uutisoitiin, että joulutorilla oli avattu myös ensi kevään Budapestin kevätfestivaalin, Budapesti tavaszi fesztivál,  konserttilippujen ennakkomyyntipiste.