Onko paprikajauheesi kelvollista?

27.11. 2012  kerrottiin M1:n uutisissa, että myynnissä olevan jauhetun paprikan joukossa on runsaasti heikkolaatuista. Unkarin gastronominen seura, Magyar Gasztronómiai Egyesület, oli tutkinut kaikkiaan 19 paprikajauhenäytettä, jotka olivat peräisin Slovakiasta, Unkarista ja Serbian Vajdaságista, ja hylännyt niistä 12. Syynä ei ollut tuotteiden myrkyllisyys, takavuosinahan nousi kohu siitä, että paprikatahnaan oli lisätty lyijyä tuotteen punaisen värin parantamiseksi. Nyt ”raati” katsoi, että osa näytteistä oli eltaantunut, osa maistui sahajauholle, osa hapantunut eli näyte oli syömäkelvotonta ja ruoan maustamiseen soveltumatonta. Arviointiryhmän edustaja totesi, että jauhetun paprikan laatua, koostumusta ja valmistusta sääteli Unkarissa laki eli tuotteen piti vastata lain vaatimuksia. Jos lainlaatijan ehdot eivät täyttyneet, tuote jäi arvioinnin ulkopuolelle. Vasta viimeisenä tuli aistinvarainen arviointi, joka perustui paprikajauheen väriin, tuoksuun ja makuun ja tästä vaiheesta selvisi kunnialla vain 7 näytettä 19:stä!

Parhaaksi näytteiden joukosta ”jyrytettiin” Bezdánista, Serbian Vajdaságista, peräisin oleva paprika. Tuottajaa haastateltiin ja tämä kertoi, että hyvälaatuisen paprikajauheen salaisuus on siinä, että se valmistetaan hyvistä ja itse tuotetuista raaka-aineista. Tuottaja kertoi myös, ettei hän käytä mitään lisäaineita. Katugallupin mukaan perheenäidit, ollakseen varmoja tuotteen laadusta, ostavat paprikansa mieluummin torilta tai suoraan tuottajalta kuin marketin hyllystä. – Uutisissa ei kuitenkaan esitetty epäilyksiä sen suhteen, että markettien tietyillä tuotenimillä myytävä paprikajauhe olisi terveydelle haitallista.