Talven ”riemuja” – Téli örömök!

Sunnuntai-iltana uutisissa oli varoitettu tulossa olevasta lumimyräkästä, joka hiukan eriasteisena koski koko maata: vähimmällä näytti pääsevän Itä-Unkari eli Alföldin itä-ja eteläosat. Tosin sunnuntain uutisten yhteydessä näytetyissä kartoissa ei ole vielä oranssia tai punaista, piros,  jotka merkitsevät korkeampia hälytystasoja.

Maanantain 14.1.2013 uutislähetys (M1 híradó) oli sitten tapahtuneen raportointia, lähes 18 minuuttia puolen tunnin uutislähetyksestä käsiteltiin runsaan lumentulon seurauksia. Ilmeisestikin uutisten arvion mukaan kysymyksessä oli yksi tämän talven pahimmista ja tähän asti pahin lumimyrsky. Erityisesti Länsi-Unkarissa, Dunán-túlissa, ja Pohjois-Unkarissa oli koko yön satanut, sillä lunta oli paikoin kertynyt jopa 40 cm ja Luoteis-Unkarissa lumisade jatkui iltapäivään saakka, kun taas muualla lumisade laantui tai muuttui vähitellen tihkusateeksi samanaikaisesti, kun sää myös lämpeni. Oikeastaan vain Balatonin Pohjoispuolisella Bakonyn vuoristoseudulla Hidegkútin kylä oli yön kestäneen lumisateen jälkeen jäänyt ”mottiin”, mutta sinnekin saatiin tieyhteys avatuksi päivän aikana.

Uutisissa kerrottiin, miten kaikki käytettävissä oleva aurauskalusto on ollut liikkeellä aamuvarhaisesta lähtien ja kuvissa ihmiset kaivoivat autojaan esille parkkipaikoilla tai yrittivät saada niitä lumisohjon lävitse kadulle. Pääkaupunkiseudun liikenneohjauksessa oli kolmannes enemmän henkilökuntaa, mutta julkinen liikkenne oli aamulla vähäistä ja osin hetkittäin seisahduksissa, kun Budan puolella aamulla vain 40 % busseista oli liikenteessä, risteykset tukkeutuivat täysin, kun 2-3 bussia yritti ohittaa toisensa jäisellä tiellä. Myös Budapestin alueen raideliikenne oli vaikeuksissa, raitiovaunut seisoivat, kun vaihteet olivat lumen ja jään peitossa ja junat saattoivat myöhästyä aikataulustaan jopa tunninkin. Pormestari Tarlos ilmoitti päivällä, että koko maanantaipäivän kaupungin liikennelaitoksen eli BKV:n kulkuneuvoissa sai matkustaa ilmaiseksi ja myös monet parkkipaikat olivat ilmaisia. BKV:n ja MÁV:n toimihenkilöt kirjoittivat matkustajille todistuksia myöhästymisten takia. Koululaiset nauttivat silminnähden voidessaan ”luistaa” päivän ensimmäisiltä tunneilta.

Henkilö- ja kuorma-autoliikenne pääteillä ja osin moottoriteilläkin puuroutui aika ajoin täysin, jälkimmäinen myös Slovenian vastaisilla raja-asemilla. Uutisten mukaan peltikolareita ja ojaanajoja oli runsaasti. Monilla oli autoissaan kesärenkaat, arvioiden mukaan viidennes kuljettajista ei ollut varautunut lainkaan huonoon talvikeliin. Monin paikoin maaseudulla teiden auraus eteni hitaasti ja yhä jatkuva sade teki työn tyhjäksi. – Jalkakäytä’vien puhdistamisesta muistutettiin, mutta samalla kerrotiin, että suolan käyttö oli 50000 Ft;n sakon uhalla kielletty, vain hiekkaa ja sepeliä sai käyttää.

Pariinkymmeneen asteeseen yltäneistä yöpakkasista raportoitiin myös, mutta iltapäivällä otetuissa videoclipseissä oltiin jo plussan puolella: lapset joko laskettelivat kelkoilla, liukureilla tai lumilaudoilla tai rakensivat lumiukkoja. Lumimyrskyä koskeva pitkä katsaus päättyi lasten riemukkaaseen huutoon: Éljen a hó – és szánkózás! Eläköön lumi – ja kelkkailu!

17.1.2013. Torstain uutisissa varoitetaan yhä jatkuvista lumisateista jerityisesti Länsi-Unkarissa, Dunántúlissa: Veszprémin ja Vasin länien sää väri kartoissa on vaihdettu punaiseksi, eli meteorologit odottavat todellinen lumimyräkkää.

17.01.2013. – Iltauutisten mukaan lumimyrsky ei laantunutkaan vaan äityy torstaina aiempaa pahemmaksi erityisesti Länsi-Unkarissa eli Dunántúlissa. Kuvien mukaan lumisilla teillä hernkilöautoja, kuorma-autoja ja busseeja on luisunut ojaan. Huonon näkyvyyden seurauksena on tapahtunut virheellisen tilannenopeuden seurauksena myös yksi kuolonkolari. Juna- ja bussiliikenne myöhästeli. Monia tieosuuksia suljettiin tilapäisesti tai liikennettä rajoitettiin. On alueita, joilla lunta on satanut jopa 50 cm edeltäneen yön ja päivän aikana, mutta kaikkiin asutuskeskuksiin on edelleen liikenneyhteys. Esimerkiksi Itävallan rajalla Hegyeshalomin rajanylityspaikalla on kilometrien kuorma-autojono, samoin Vesprémin lähistöllä – Bakonyn vuorten ja Balatonin välissä – kuorma-autot ovat tukkineet tien nro 8 ja eräillä paikallisteillä on mahdoton kulkea ajoradalla poikittain olevien bussien ja kuorma-autojen takia. Sopronin lähistöllä, Unkarin luoteiskolkassa satoi päivän mittaan lunta 40 cm ja paikallinen bussiliikenne keskeytettiin joksikin aikaa. Vasin läänin hälytyskeskus sai päivän mittaan 50 puhelinsoittoa, joissa pyydettiin apua vaikeuksiin joutuneille autoilijoille. Sopronin, Vesprémin ja Szombathelyn alueilla kouluja suljettiin runsaan lumentulon takia. Valtateiden varrella olevat lepopaikat ja parkit täyttyivät kuorma-autoista, jotka pysähtyivat odottamaan sään paranemista. Siellä missä lumentulo jatkui teiden auraus oli Sisyfoksen työtä, sillä hetken kuluttua ne olivat jälleen ajokelvottomia. – Seuraavaksi päiväksi eli perjantaiksi (18.1.) odotetaan edelleenkin lumisateita, mutta sademäärän ennakoidaan jäävän n. 20 cm:iin. Kovia lumisateita ja -pyryjä on ollut myös Itävallassa ja Sloveniassa.

18.1.2013, Jo viiden läänin osalta kartoissa on varoitustaso on vaihtunut punaiseksi, piros riasztás. Kymmenet tieosuudet ovat kulkukelvottomia. Viesti on selvä: Älä lähde liikenteeseen ellei ole ihan pakko!